, ,

Πώς θα ήταν η εικόνα της Γης, αν έλιωναν όλοι οι πάγοι (Βίντεο)

Στο βίντεο φαίνεται πως το νερό των ωκεανών θα καλύψει ολόκληρες πόλεις και το ποσοστό της στεριάς θα μειωθεί δραματικά.

Πώς θα ήταν η εικόνα της Γης, αν έλιωναν όλοι οι πάγοι (Βίντεο)

Υπάρχουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγου στη Γη και ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι θα χρειαστούν περισσότερα από 5.000 χρόνια για να λιώσουν όλα. Αν συνεχίσουμε να εκλύουμε άνθρακα στην ατμόσφαιρα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουμε έναν πλανήτη χωρίς πάγο, με μέση θερμοκρασία ίσως τους 27 βαθμούς Κελσίου αντί των σημερινών 14.

Μάλιστα, ο ρυθμός με τον οποίο λιώνουν οι πάγοι σε όλο τον πλανήτη επιταχύνεται, σύμφωνα με μελέτες που συνέκριναν τους ρυθμούς τήξης των πάγων από τη δεκαετία του 1990 έως το 2017. Σύμφωνα με τη μελέτη, η Γη έχασε 28 τρισεκατομμύρια τόνους πάγου μεταξύ 1994 και 2017, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα στρώμα πάγου πάχους 100 μέτρων που καλύπτει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γη χάνει πάγο με πολύ ταχύτερο ρυθμό, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πάγοι έλιωναν με ρυθμό 0,8 τρισεκατομμυρίων τόνων ετησίως, σε σύγκριση με το 2017 που σημειώθηκε απώλεια 1,3 τρισεκατομμυρίων τόνων πάγου.

Η άνοδος της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας είναι η κύρια αιτία για το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων και των ορεινών παγετώνων σε όλο τον κόσμο, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι υπεύθυνη για το λιώσιμο του στρώματος της Ανταρκτικής.

Το παγκόσμιο λιώσιμο των πάγων μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις παράκτιες κοινότητες, στους ανθρώπους που ζουν κοντά στη θάλασσα. Υπάρχει επίσης η απειλή να εξαφανιστούν οι φυσικοί βιότοποι στις ακτές, στους οποίους βασίζεται η άγρια ζωή.

Η απώλεια των θαλάσσιων πάγων μπορεί να έχει έμμεση επίδραση στα επίπεδα της θάλασσας, δήλωσε η Δρ Isobel Lawrence: «Ένας από τους βασικούς ρόλους των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής είναι να αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, γεγονός που συμβάλλει στο να διατηρείται η Αρκτική δροσερή». Αυτό σημαίνει ότι καθώς οι πάγοι συρρικνώνονται, περισσότερη ηλιακή ενέργεια αποθηκεύεται στη Γη με αποτέλεσμα η Αρκτική να θερμαίνεται ταχύτερα από ό,τι σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Το λιώσιμο των πάγων και συνεπώς η αύξηση της στάθμης του νερού μπορεί να αναδιαμορφώσει το σχήμα των πέντε ηπείρων και να οδηγήσει στον αφανισμό μεγάλων πόλεων. Τα κύματα των μεταναστών λόγω της κλιματικής αλλαγής θα είναι τεράστια και οι οικονομικές επιπτώσεις δυσβάσταχτες και πιθανώς μη διαχειρίσιμες.

Το bussinessinsider δημιούργησε ένα βίντεο που απεικονίζει πώς θα διαμορφωθεί πιθανόν ο πλανήτης αν λιώσουν οι πάγοι και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα και χρειάζεται να αφυπνίσουν όλους μας.

Πηγή:

www.bbc.co.uk/newsround/55812735

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε