, ,

Ενδομητρίωση: Τα πιο συχνά συμπτώματα που αξίζει να προσέχετε

Η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται σημαντική για την κατάλληλη θεραπεία και την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής της ασθενούς.

Ενδομητρίωση: Τα πιο συχνά συμπτώματα που αξίζει να προσέχετε

Η ενδομητρίωση αποτελεί μια καλοήθης πάθηση από την οποία υποφέρει περίπου το 2-3% των γυναικών. Εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε άτοκες γυναίκες, που διανύουν την αναπαραγωγική τους ηλικία.

Η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού εκτός μήτρας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πιθανότερη αιτία για τη συγκεκριμένη πάθηση είναι η εμφύτευση των ενδομητρικών κυττάρων που βρίσκονται στο αίμα της περιόδου στην πύελο, ύστερα από παλινδρόμηση δια μέσω των σαλπίγγων.

Advertisment

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που πρέπει να σας κινήσουν την υποψία, προκειμένου να απευθυνθείτε στον γιατρό σας και να διαπιστώσετε εάν ταλαιπωρείστε από την ενδομητρίωση. Και σε αυτήν την περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται πολύ σημαντική για την κατάλληλη θεραπεία και την αποκατάσταση της ποιότητας ζωής της ασθενούς.

Τα συχνότερα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Πόνος κατά την περίοδο

Έντονος πόνος στην κοιλιά, ο οποίος εμφανίζεται λίγες μέρες πριν από την έναρξη της περιόδου και συνεχίζεται ως και τις πρώτες μέρες αυτής. Ο πόνος συχνά χαρακτηρίζεται αφόρητος και κρατά το άτομα μακριά από τις καθημερινές ασχολίες, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και από την εργασία του. Σε πολλές ασθενείς, η λήψη φαρμάκων δε βοηθά στην ανακούφιση από τον οξύ πόνο.

Αυξημένη διάρκεια της περιόδου και βαριά ροή

Η περίοδος μιας γυναίκας κρατά περίπου 6 μέρες αλλά στη συγκεκριμένη πάθηση η διάρκεια της περιόδου είναι μεγαλύτερη της μιας εβδομάδας και το άτομο υποφέρει από πολύ έντονη αιμορραγία.

Advertisment

Κούραση και ναυτία

Η ασθενής πιθανόν να νιώθει μεγαλύτερη εξάντληση από το αναμενόμενο. Αισθάνεται αδύναμη να ανταπεξέλθει ακόμη και σε πολύ απλές καθημερινές δραστηριότητες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, βιώνει έντονη ναυτία και τάση για εμετό.

Γαστρεντερικές ενοχλήσεις και πόνος στην ούρηση

Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με το άτομο, αλλά έχουν αναφερθεί προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα και ενόχληση κατά την ούρηση.

Επώδυνη σεξουαλική επαφή

Κατά την ενδομητρίωση, ο ιστός μετατοπίζεται εκτός μήτρας και προσκολλάται σε άλλα όργανα, προκαλώντας πόνο στη σεξουαλική επαφή.

Υπογονιμότητα

Η ενδομητρίωση σχετίζεται με χαμηλή γονιμότητα, καθώς περίπου 30-40% των ασθενών αντιμετωπίζουν ζητήματα υπογονιμότητας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν για πολύ καιρό πως υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, με αποτέλεσμα να μην υποβάλλονται στις ενδεδειγμένες θεραπείες γονιμότητας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση