Το σύμπαν διαστέλλεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο και οι επιστήμονες αναζητούν το λόγο

Το σύμπαν διαστέλλεται 9% γρηγορότερα απ’ ότι περίμεναν και είχαν υπολογίσει οι επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα.

Το σύμπαν διαστέλλεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο και οι επιστήμονες αναζητούν το λόγο

Το σύμπαν διαστέλλεται 9% γρηγορότερα απ’ ότι περίμεναν και είχαν υπολογίσει οι επιστήμονες, σύμφωνα με έρευνα. Και ίσως χρειαζόμαστε νέα φυσική για να καταλάβουμε τους λόγους.

Ο ενδιάμεσος χώρος ανάμεσα στους γαλαξίες «ξεχειλώνει». Ο ρυθμός επέκτασης του σύμπαντος έχει ονομαστεί «σταθερά του Χαμπλ» από τον πρώτο αστρονόμο Έντουιν Χαμπλ που παρατήρησε το φαινόμενο της συμπαντικής διαστολής το 1929.

Advertisment

Αν και οι επιστήμονες υποστήριζαν για χρόνια ότι αυτό ο γρήγορος ρυθμός επέκτασης ήταν πραγματικός, νέες μετρήσεις που συλλέχθησαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble βοήθησε στην επιβεβαίωση. Ο ρυθμός επέκτασης βρίσκεται σε συμφωνία με την πορεία που είχε το σύμπαν αμέσως μετά το Bing Bang, δηλαδή πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η πορεία αυτή μετρήθηκε από τον δορυφόρο του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Σταθμού Planck. Ο δορυφόρος μπόρεσε να εντοπίσει την κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου, δηλαδή του απομένοντος φωτός από τη Μεγάλη Έκρηξη. Αυτό το φως επέτρεψε στους επιστήμονες να προβλέψουν την εξέλιξη του σύμπαντος.

Η έρευνα υπολόγισε ότι ο ρυθμός επέκτασης του σύμπαντος είναι περίπου 74,03 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά megaparsec (ένα megaparsec είναι γύρω στα 3,26 εκατομμύρια έτη φωτός). Τι σημαίνουν όμως αυτοί οι αριθμοί; Σημαίνουν ότι για κάθε 3,3 εκατομμύρια έτη φωτός που ένας γαλαξίας είναι μακρύτερα από τη Γη, φαίνεται να απομακρύνεται από εμάς με ταχύτητα 74 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο πιο γρήγορα.

Advertisment

Το πρόβλημα έγκειται όμως στο γεγονός ότι η εκτιμώμενη σταθερά θα έπρεπε να είναι αρκετά χαμηλότερη, δηλαδή στα 67,4 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο ανά megaparsec. Οι μετρήσεις, λοιπόν που γίνονταν μέχρι τώρα είχαν διαφορετικά αποτελέσματα και τα αποτελέσματα ήταν πάντα μικρότερα.

Οι επιστήμονες τώρα θεωρούν υπεύθυνη για την επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος τη λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια, η οποία θεωρείται ότι αποτελεί περίπου το 70% της μάζας-ενέργειας του σύμπαντος. Αποκαλείται σκοτεινή απλούστατα επειδή κανείς δεν ξέρει τι είναι, όπως αντίστοιχα συμβαίνει με την αποκαλούμενη σκοτεινή ύλη.

Οι υπολογισμοί αυτοί έχουν δημιουργήσει ένα πιθανό σενάριο για το μέλλον της Γης. Αν η σκοτεινή ενέργεια είναι υπεύθυνη γι’ αυτό τον αυξανόμενο ρυθμό και αν ο τελευταίος συνεχιστεί, θα υπάρξει μια μέρα στο μέλλον όπου τα πάντα θα έχουν απομακρυνθεί από τη γη τόσο ώστε να μην μπορούμε να διακρίνουμε τίποτα στον ουρανό. Ως εκ τούτου, ο πλανήτης μας (και όχι μόνο) θα υπάρχει μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υπεραιωνόβια βελανιδιά στο Αγρίνιο χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο της φύσης
Η ανθρωπότητα σε κρίσιμο σταυροδρόμι: Μπορούμε να πετύχουμε ένα βιώσιμο κλιματικά μέλλον;
Act for Earth: Πώς επηρεάζει η ξηρασία τη ζωή στον πλανήτη (βίντεο)
Explainer video: Τι είναι οι πόλεις των 15 λεπτών και πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση