,

Ισημερινός: Ψηφίστηκε η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού

Η απόφαση αφορά τις γυναίκες άνω των 18, που θα μπορούν να επιλέγουν την άμβλωση έως τις 12 εβδομάδες, όταν είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Ισημερινός: Ψηφίστηκε η αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού

Ένα σημαντικό νομοθέτημα ενέκρινε το κοινοβούλιο του Ισημερινού, που αποφάσισε να προχωρήσει στο μεγάλο βήμα προς την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων σε γυναίκες, οι οποίες έχουν πέσει θύματα βιασμού.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά όλες τις γυναίκες άνω των 18 ετών, οι οποίες θα μπορούν πλέον να επιλέγουν την άμβλωση έως τις 12 εβδομάδες, όταν αυτή είναι αποτέλεσμα βιασμού. Στην επαρχία και στους αυτόχθονες πληθυσμούς η αντίστοιχη ηλικία κύησης στα κορίτσια και στις γυναίκες επεκτείνεται στην 18η εβδομάδα.

Advertisment

Σύμφωνα με όσα μετάδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το εν λόγω νομοσχέδιο υιοθετήθηκε μετά την απόφαση που είχε λάβει πέρυσι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, με την οποία ζητούσε την αποποινικοποίηση της άμβλωσης στις περιπτώσεις βιασμού.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από τους βουλευτές στη δεύτερη ψηφοφορία με 75 ψήφους υπέρ, 41 κατά και 7 αποχές. Το αρχικό κείμενο, το οποίο δεν έγινε τελικά δεκτό, προέβλεπε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μετά από βιασμό έως τη 16η εβδομάδα της κύησης για όλες τις γυναίκες.

“Εμείς, οι γυναίκες άνω των 18 ετών θυσιαστήκαμε για τα κορίτσια που έπεσαν θύματα βιασμού”, σχολίασε η βουλευτής Γιοχάνα Μορέιρα, η οποία ανέλαβε την εξέλιξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Advertisment

Η ισχύουσα νομοθεσία στον Ισημερινό επέτρεπε τις αμβλώσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα κινδύνευε η ζωή της μητέρας ή όταν η κακοποιημένη σεξουαλικά γυναίκα έπασχε από νοητική στέρηση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι γυναίκες που προχωρούσαν σε άμβλωση κινδύνευαν με φυλάκιση 2 ετών.

Η νέα νομοθεσία αποποινικοποιεί τις αμβλώσεις σε όλες τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης που προκύπτουν από βιασμό, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο και για τις σχετικές τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο, πιστός καθολικός, δεν έχει εγκρίνει ακόμη το νομοσχέδιο, αλλά έχει δηλώσει ότι σέβεται την απόφαση του Δικαστηρίου και προτίθεται να συμμορφωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της νομιμοποίησης των αμβλώσεων εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιπαραθέσεις σήμερα στη Λατινική Αμερική, όπου σε πολλές χώρες οι νόμοι είναι πολύ αυστηροί και απαγορεύουν τον τερματισμό της κύησης.

Οι εκτρώσεις σήμερα είναι νόμιμες στην Αργεντινή, στην Ουρουγουάη, στην Κούβα και σε περιοχές του Μεξικό.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο τερματισμός της κύησης σε περιπτώσεις βιασμού επιτρέπεται στη Βολιβία στη Βραζιλία, στη Χιλή στην Κολομβία και στον Παναμά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Τι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου είναι θύτης ή θύμα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση