, ,

Πώς η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την έρημο σε μια όαση καλλιεργήσιμου εδάφους (Βίντεο)

Τεράστιες καταπράσινες εγκαταστάσεις ξεπροβάλλουν σε όλη τη χώρα, ακόμα και στη μέση της ερήμου.

Πώς η Σαουδική Αραβία μετατρέπει την έρημο σε μια όαση καλλιεργήσιμου εδάφους (Βίντεο)

Μεγάλες εκτάσεις της ερήμου έχουν μετατραπεί σε γεωργικά χωράφια. Αυτή η μεταμόρφωση μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί ως ένα σημαντικό επίτευγμα για μια χώρα. Ειδικά όταν η χώρα δέχεται κατά μέσο όρο περίπου 10 εκατοστά βροχής το χρόνο. Στο παρακάτω βίντεο εξηγείται πώς και γιατί η Σαουδική Αραβία μετατρέπει τις ερήμους της σε τεράστιες γεωργικές εκτάσεις.

Η Σαουδική Αραβία αποκαλείται ως βασίλειο της ερήμου! Ο πλούτος της χώρας εκτοξεύτηκε στα ύψη όταν ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο. Χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα από το πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει πολλές πτυχές της οικονομίας της και τη ζωή των πολιτών της. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι η προμήθεια τροφίμων του Βασιλείου, το οποίο εισάγει περισσότερο από το 80% των απαιτούμενων τροφίμων του χρησιμοποιώντας τα έσοδα από το πετρέλαιο.

Advertisment

Περίπου μόλις το 1,5% της έκτασης της Σαουδικής Αραβίας είναι καλλιεργήσιμο, και η γεωργία που διαθέτει το έθνος καταναλώνει το 80% της περιορισμένης παροχής νερού της χώρας. Παρόλο που το βασίλειο είναι πλέον επισιτιστικά ασφαλές, η γεωργία στη Σαουδική Αραβία αποτελεί βασικό σημείο εστίασης για όσους επιθυμούν να αυξήσουν τη βιωσιμότητα της χώρας και να μετριάσουν τον κίνδυνο αποτυχίας του παγκόσμιου δικτύου εφοδιασμού τροφίμων.

Η δεκαετία του 1970 σηματοδότησε την έναρξη της σοβαρής γεωργικής ανάπτυξης στο Βασίλειο. Και μέχρι το 1990 η Σαουδική Αραβία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο. Δεν είναι μόνο το σιτάρι, εξάγει επίσης λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και χουρμάδες.

Η Σαουδική Αραβία ενθαρρύνει επίσης τα ιδρύματα γεωργικής έρευνας και κατάρτισης. Τεράστιες καταπράσινες εγκαταστάσεις ξεπροβάλλουν σε όλη τη χώρα. Και υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις ακόμα και στη μέση της ερήμου. Παραδόξως, τα τελευταία 60 χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει μετατρέψει 24 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ερήμου σε εύφορη γη.

Advertisment

Όταν μιλάμε για τη δυτική ορεινή περιοχή της Σαουδικής Αραβίας, ως επί το πλείστον οι βροχοπτώσεις και οι ροές πίσω στη θάλασσα δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία υποφέρει από απώλεια νερού και αυτό επηρεάζει επίσης τη γεωργία της. Αλλά για να καλύψει τις ανάγκες του λαού της, η Σαουδική Αραβία σχεδίασε έξυπνα.

Τα οροπέδια στα αρχαία χρόνια, που το κλίμα ήταν διαφορετικό και οι βροχοπτώσεις συχνές, παγίδευσαν υπόγεια το νερό. Αυτό το νερό ακριβώς εκμεταλλεύεται η χώρα για να δώσει ζωή στο έδαφός της. Μετά από αυτό έρχεται ένα άλλο έργο. Η κυβέρνηση δρομολόγησε το έργο Al-Baydha για τη διαχείριση των πλημμυρικών υδάτων που πήγαιναν απευθείας στη θάλασσα αχρησιμοποίητα. Εάν ολόκληρη η δυτική ακτή καλυφθεί από αυτό το έργο, τότε 30 εκατομμύρια στρέμματα μπορούν να μετατραπούν σε γεωργική γη. Αλλά αυτό θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια και χρόνο.

Η γεωργική ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί τουλάχιστον κατά 6 φορές, γεγονός που θα αυξήσει το ΑΕΠ έως και 5%. Θα βοηθήσει στην αναστροφή της ερημοποίησης, καθώς τα αέρια άνθρακα θα δεσμευτούν και πάλι σε γόνιμο έδαφος και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Για να προμηθεύσει τον πληθυσμό με γλυκό νερό, η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί μια άλλη τακτική. Αυτή είναι η χρήση μονάδων αφαλάτωσης για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού σε γλυκό νερό. Η μία μέθοδος αφαλάτωσης είναι με τη χρήση θερμικών αερίων και η άλλη είναι η αντίστροφη όσμωση με βάση τις μεμβράνες, η οποία λειτουργεί με τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η ηλεκτρική ενέργεια αξιοποιείται από την πυρηνική ενέργεια.

Πριν λοιπόν μπερδευτείτε, ας το απλοποιήσουμε. Για να γίνει μια γη πράσινη, χρειαζόμαστε νερό και για το νερό πρέπει να το αφαλατώσουμε, για την αφαλάτωση απαιτείται πυρηνική ενέργεια. Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους. Έχουν επίσης δημιουργηθεί εγκαταστάσεις για την επεξεργασία των αστικών και βιομηχανικών απορροών για την άρδευση της γεωργίας.

Η υγρή νανοάργιλος (LNC) χρησιμεύει ως μια άλλη σημαντική τακτική. Αυτή χρησιμοποιείται σήμερα και μπορεί να εξοικονομήσει την κατανάλωση νερού κατά 50%, αλλά είναι αρκετά ακριβή. Η LNC είναι μια επεξεργασία που δίνει στην άμμο μια επικάλυψη αργίλου, ώστε να μπορεί να παγιδεύει αποτελεσματικά το νερό. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης διαθέσει οικονομικούς πόρους για τη γεωργική έρευνα για την περαιτέρω βελτίωση του γεωργικού της συστήματος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση