Σπηλαιοδύτες κινηματογράφησαν ναυάγια πολεμικών πλοίων του Β΄Π.Π στον Σαρωνικό (βίντεο)

Σε βάθος 57 μέτρων βρήκαν τα βυθισμένα πλοία, που μετά τον πόλεμο πωλήθηκαν και τμήματα των οποίων, είχαν ανελκυστεί στη δεκαετία του '50.

Σπηλαιοδύτες κινηματογράφησαν ναυάγια πολεμικών πλοίων του Β΄Π.Π στον Σαρωνικό (βίντεο)

Μια καταδυτική ομάδα, η addicted2h2o, που αποτελείται από τους Ερρίκο Κρανιδιώτη και Στέλιο Σταματάκη, καταδύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στα ναυάγια πολεμικών πλοίων του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στον Σαρωνικό, με σκοπό να τα κινηματογραφήσουν και να εξακριβωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα.

Σε βάθος 57 μέτρων, οι δύτες βρήκαν τα βυθισμένα πλοία, που μετά τον πόλεμο πωλήθηκαν ως σκραπ και τμήματα των οποίων, είχαν ανελκυστεί στη δεκαετία του ’50.

Advertisment

Ο δύτες μετέβησαν στο σημείο του ναυαγίου που βρίσκεται σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων ανοιχτά από της ακτές της Βουλιαγμένης, έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα για μια τέτοια καταδυτική εξόρμηση. Η ομάδα βρήκε πολλά συντρίμμια διασκορπισμένα σε όλο τον βυθό καθώς και ένα μεγάλο μέρος του μεσοκάραβου. Αν και η ορατότητα ήταν πολύ καλή ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατον να εξακριβωθεί, ποια συντρίμμια ανήκουν σε κάθε πλοίο.

Τα ναυάγια είναι δύο, του πλοίου ΘΥΕΛΛΑ και του πλοίου ΑΙΓΛΗ.

Το ΘΥΕΛΛΑ είχε ναυπηγηθεί ως Αντιτορπιλικό στην Αγγλία στα ναυπηγεία Yarrow, ύστερα από παραγγελία της ελληνικής κυβέρνησης το 1906 και έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, στον Α΄Π.Π, στην Μικρασιατική Εκστρατεία και έπειτα από γενική μετασκευή, ως Τορπιλοβόλο στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-41.

Advertisment

Στις 21 Απριλίου 1941 και ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλιό του, δέχτηκε επίθεση από έξι γερμανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη καθέτου εφορμήσεως που προκάλεσαν στο πλοίο ρήγματα διαμέτρου 5-10 εκατοστών τόσο στα ύφαλα όσο και στην ίσαλο γραμμή και στα έξαλλα, με αποτέλεσμα να υποστεί μη διορθώσιμες ζημιές, να εγκαταληφθεί και το ίδιο βράδυ, με εντολή του διοικητή του στολίσκου τορπιλοβόλων πλωτάρχη Δαμίραλη, να βυθιστεί.

Το Τορπιλοβόλο ΑΙΓΛΗ παρήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση στα φημισμένα ναυπηγεία VULKAN που βρίσκονταν στην πόλη Στετίν που τότε ήταν γερμανική ενώ σήμερα ανήκει στην Πολωνία. Το πλοίο κατέπλευσε στην Ελλάδα τον Μάιο του 1914, το 1916 επιτάχθηκε από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και χρησιμοποιήθηκε με γαλλικό πλήρωμα στον Α΄Π.Π. Το 1917 επιστράφηκε στο Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό. Έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία και συμμετείχε στην εκκένωση του ελληνικού πληθυσμού της Μικράς Ασίας.

Κατά τον ελληνοϊταλικό Πόλεμο 1940-41 εντάχθηκε στην Γ΄Μοίρα Τορπιλοβόλων του Βασιλικού Ναυτικού και με την κήρυξη του πολέμου από τη ναζιστική Γερμανία, μεθορμίστηκε μαζί με τα πλοία ΘΥΕΛΛΑ και ΑΡΕΘΟΥΣΑ στην περιοχή της Βουλιαγμένης όπου και αγκυροβόλησε μέχρι και τη βύθισή του.

Στις 20 Απριλίου 1941, δέχτηκε επίθεση με πολυβόλα από αεροσκάφη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ρήγματα στο σκάφος και σοβαρές ζημιές. Οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιθέσεις και το πεσμένο ηθικό του πληρώματος από τις πληροφορίες που έπαιρναν σχετικά με την καταστροφή των ελληνικών πλοίων από τη γερμανική αεροπορία, οδήγησε στην εγκατάλειψη του πλοίου από το πλήρωμα και την απόφαση για αυτοβύθισή του, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 24ης Απριλίου 1941.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μνημείο Ζαλόγγου: Η αυτοθυσία των ηρωίδων Σουλιωτισσών που έπεσαν «εν χορώ» (βίντεο)
Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο
Urban_Stripes--8copy
Προϊστορικός Οικισμός Δισπηλιού: Ο λιμναίος οικισμός που χρονολογείται από το 5000 π.Χ (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση