“Strut Safe”: Η τηλεφωνική γραμμή που κρατά συντροφιά στις γυναίκες που επιστρέφουν σπίτι μόνες τους!

Η γραμμή Strut Safe έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα, αλλά πλέον ο αριθμός της μοιράζεται μέσω των social media και δέχεται κλήσεις κάθε

"Strut Safe": Η τηλεφωνική γραμμή που κρατά συντροφιά στις γυναίκες που επιστρέφουν σπίτι μόνες τους!

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν βρεθεί στη δύσκολη θέση να περπατούν μόνες το βράδυ πηγαίνοντας προς το σπίτι τους και να νιώθουν φόβο, ειδικά αν είναι αργά και δεν κυκλοφορούν άλλοι άνθρωποι.

Για να βοηθήσουν τις γυναίκες αυτές να μην νιώθουν μόνες και φοβισμένες, λειτουργεί από πέρυσι, στο Εδιμβούργο, μια δωρεάν τηλεφωνική γραμμή, που κρατά συντροφιά στις γυναίκες που βρίσκονται στο δρόμο μόνες τη νύχτα, πηγαίνοντας στο σπίτι τους και φοβούνται.

Advertisment

Την ιδέα είχαν δύο κοπέλες, η 22χρονη Άλις Τζάκσον με τη φίλη της Ρέιτσελ Τσανγκ, τον Απρίλιο του 2021, για μια τηλεφωνική γραμμή, την οποία μπορεί να καλεί κάθε γυναίκα που γυρίζει στο σπίτι της βράδυ και είναι μόνη, για να μην φοβάται.

Ήταν μετά την αγρυπνία που είχε γίνει για την Σάρα Έβεραρντ, την 33χρονη κοπέλα, που ο Γουέιν Κούζενς, ο 48χρονος αστυνομικός στο Λονδίνο, χρησιμοποιώντας την αστυνομική του ιδιότητα, σταμάτησε ένα βράδυ καθώς εκείνη έφευγε από το σπίτι ενός φίλου της και αφού την απήγαγε, στη συνέχεια τη βίασε και τη δολοφόνησε. Η υπόθεση αυτή της δολοφονίας της Σάρας Έβεραρντ είχε συγκλονίσει τη Βρετανία και προκάλεσε την κατακραυγή για τη βία κατά των γυναικών.

«Ήμασταν συντετριμμένες και θυμωμένες», λέει η Άλις, «γι’ αυτό αγοράσαμε ένα προσωρινό τηλέφωνο, ζητήσαμε από ανθρώπους να απαντούν εθελοντικά και δημοσιεύσαμε τον αριθμό σε κοινοτικές ομάδες».

Advertisment

Στην αρχή, η γραμμή Strut Safe έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα, αλλά πλέον ο αριθμός της μοιράζεται μέσω των social media και δέχεται κλήσεις κάθε Σαββατοκύριακο.

«Μπορεί να έχουν αφήσει φίλους πίσω στο κλαμπ, ο φίλος τους να μην το σηκώνει ή να είναι πολύ αργά για να τηλεφωνήσουν στη μαμά τους», εξηγεί η Άλις, «οπότε μπορούν να μιλούν στο τηλέφωνο με έναν από τους εθελοντές μας όσο επιστρέφουν σπίτι».

Οι εθελοντές που απαντούν στις κλήσεις περνούν από συνεντεύξεις, εκπαιδεύονται ενώ το ιστορικό τους ελέγχεται. Βρίσκονται στη γραμμή αυτή για να μιλούν με τις γυναίκες που καλούν και να τις καθησυχάζουν παρότι μερικές φορές, οι γυναίκες αυτές είναι πολύ αγχωμένες και φοβούνται για την ασφάλειά τους.

«Κλαίνε, είναι πολύ αναστατωμένες, και πρέπει να τις βοηθήσεις να τα καταφέρουν», λέει η Άλις. «Τους λες, “Κοίτα, είμαι εδώ μαζί σου”».

Μέχρι στιγμής, η γραμμή Strut Safe στηρίζεται αποκλειστικά στις δωρεές ιδιωτών και αυτό δυσκολεύει το έργο της.

«Λένε ότι το Strut Safe είναι απλώς ένα “τσιρότο”, το καταλαβαίνουμε, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά υπάρχει κάτι τώρα που δεν υπήρχε πριν, είμαστε εδώ για όποιον μας χρειάζεται και ελπίζουμε ότι θα έρθουν περισσότερες αλλαγές».

Κάθε φορά που κάποιος επιστρέφει στο σπίτι με ασφάλεια, είναι τόση η ανακούφιση, λέει η Άλις. «Μου λένε, “μπορώ να δω το σπίτι μου τώρα” ή “είμαι μόνο ένα λεπτό μακριά”, αλλά πάντα λέω,

“Μην ανησυχείς, δεν πειράζει, θα μείνω στο τηλέφωνο. Απλά πες μου όταν είσαι στην πόρτα”».

Στη συνέχεια ακούει τον ήχο των κλειδιών, τη μαμά κάποιου να φωνάζει, «Πού ήσουν;» ή ένα γάβγισμα σκύλου και μετά τα λόγια, «Έφτασα, ευχαριστώ πολύ».

Η γραμμή Strut Safe είναι δωρεάν και λειτουργεί από τις 7 το πρωί με 3 μετά τα μεσάνυχτα τις Παρασκευές και τα Σάββατα και 7 το πρωί με 1 μετά τα μεσάνυχτα τις Κυριακές.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση