, , ,

19χρονη πιλότος κάνει το γύρο του κόσμου με αεροσκάφος μόνη της!

«Αν δεν προσπαθήσετε να δείτε πόσο ψηλά μπορείτε να πετάξετε, τότε δεν θα το μάθετε ποτέ»

19χρονη πιλότος κάνει το γύρο του κόσμου με αεροσκάφος μόνη της!

Αν και τα περισσότερα νεαρά κορίτσια ονειρεύονται τι θέλουν να γίνουν όταν μεγαλώσουν, το να γίνουν πιλότοι σπάνια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας τους. Αλλά η 19χρονη Zara Rutherford αλλάζει το status quo και δείχνει στον κόσμο ότι, όταν πρόκειται να κυνηγήσεις τα όνειρά σου, ούτε ο ουρανός δεν είναι το όριο. Η τολμηρή έφηβη πιλότος μόλις έσπασε δύο παγκόσμια ρεκόρ, καθώς έγινε η νεότερη γυναίκα πιλότος που έκανε σόλο το γύρο του κόσμου με αεροσκάφος microlight. Επιπλέον, είναι επίσης η πρώτη Βελγίδα που έκανε τον γύρο του κόσμου εντελώς ασυνόδευτη.

Η 19χρονη πιλότος ξεκίνησε το ταξίδι της από το Βέλγιο στις 18 Αυγούστου 2021, σημειώνοντας μια διαδρομή μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισλανδίας, της Γροιλανδίας, του Καναδά, των ΗΠΑ και της Λατινικής Αμερικής, πριν επιστρέψει βόρεια μέσω της Αλάσκας. Από εκεί, πέταξε μέσω της Ρωσίας, της Κορέας, της Ινδονησίας, της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης πριν προσγειωθεί και πάλι στο Βέλγιο στις 20 Ιανουαρίου 2022. Με την άφιξή της, κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η Shaesta Waiz -μια Αμερικανίδα που ήταν 30 ετών, όταν έκανε τη δική της σόλο πτήση γύρω από τον κόσμο το 2017.

Advertisment

Και η Rutherford έκανε μάλιστα ειδική στάση για να συναντήσει την προκάτοχό της στη Φλόριντα κατά τη διάρκεια της πτήσης της πάνω από τις Η.Π.Α. Τώρα, στα 19 της μόλις χρόνια, η νεαρή πιλότος έχει μειώσει κατά 12 μήνες το ηλικιακό χάσμα μεταξύ του φύλου της και του σημερινού νεότερου άνδρα κατόχου του ρεκόρ, του Travis Ludlow, ο οποίος ήταν 18 ετών όταν ολοκλήρωσε τη σόλο πτήση του τον Ιούλιο του 2021.

 

View this post on Instagram

 

Advertisment

A post shared by Zara Rutherford (@fly.zolo)

Παρόλο που η Rutherford επέστρεψε θριαμβευτικά, το ταξίδι της δεν πήγε ακριβώς σύμφωνα με το σχέδιο. Το υπερελαφρύ αεροσκάφος Shark Aero υψηλής απόδοσης που χρησιμοποίησε ήταν καλά εξοπλισμένο για το σκοπό αυτό και ειδικά προετοιμασμένο και τροποποιημένο για να καταφέρει ένα τόσο μακρύ ταξίδι.

Ωστόσο, υπήρχαν αρκετοί άλλοι παράγοντες που δεν ήταν υπό τον έλεγχο της νεαρής πιλότου και οι οποίοι παρέτειναν αυτό που νόμιζε ότι θα ήταν ένα τρίμηνο ταξίδι σε μια σχεδόν εξάμηνη οδύσσεια. Υπέστη πολύμηνες καθυστερήσεις στην Αλάσκα και τη Ρωσία λόγω των καιρικών συνθηκών, καθώς και προβλήματα με τη βίζα, τα οποία ανέβαλαν το πρόγραμμά της κατά οκτώ εβδομάδες. Αναγκάστηκε επίσης να πραγματοποιήσει μια απρογραμμάτιστη προσγείωση στο Ρέντινγκ της Καλιφόρνιας, λόγω της κακής ορατότητας ως αποτέλεσμα των κοντινών πυρκαγιών στο Σιάτλ. Εκτός από αυτές τις κουραστικές αναποδιές, αργότερα της αρνήθηκαν την άδεια να πετάξει πάνω από την Κίνα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zara Rutherford (@fly.zolo)

Αλλά κανένα από αυτά τα εμπόδια δεν απέτρεψε τη Rutherford από το να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Στην πραγματικότητα, δεν θεωρεί καν ότι αυτές οι ατυχίες ήταν από τα πιο δύσκολα κομμάτια του ταξιδιού. «Θα έλεγα ότι το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν σίγουρα η πτήση πάνω από τη Σιβηρία – έκανε πολύ κρύο. Είχε μείον 35 βαθμούς Κελσίου στο έδαφος», δήλωσε η 19 χρονη πιλότος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αν ο κινητήρας σταματούσε, θα βρισκόμουν ώρες μακριά από τη διάσωση και δεν ξέρω για πόσο καιρό θα μπορούσα να επιβιώσω».

Παρ’ όλα αυτά, για τη νεαρή πιλότο, το πιο σημαντικό μέρος της προσπάθειάς της ήταν να καταφέρει μεγαλύτερη προβολή για τις γυναίκες στην αεροπορία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών Πιλότων Αεροπορικών Εταιρειών (ISA), μόλις το 5,1% των πιλότων αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως είναι γυναίκες. «Το 5% είναι ένας τόσο μικρός αριθμός, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για μια καριέρα όπου ουσιαστικά πληρώνεσαι για να ταξιδεύεις σε όλο τον κόσμο – προφανώς είναι δουλειά, αλλά είναι μια καταπληκτική καριέρα με καταπληκτικές ευκαιρίες», λέει η Rutherford.

Χρησιμοποίησε την πτήση της που έσπασε το ρεκόρ ως ευκαιρία για να υποστηρίξει φιλανθρωπικά ιδρύματα που υποστηρίζουν γυναίκες και κορίτσια που εισέρχονται σε τομείς STEM, συμπεριλαμβανομένων των Girls Who Code και Dreams Soar. Γεννημένη η ίδια σε οικογένεια αεροπόρων, η Rutherford έμαθε να πετά από τα 14 της χρόνια και ονειρεύεται να γίνει μια μέρα αστροναύτης.

Προς το παρόν, όμως, ελπίζει ότι το δικό της εμβληματικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο θα εμπνεύσει περισσότερες γυναίκες και νεαρά κορίτσια να σκεφτούν καριέρα στην αεροπορία. «Είναι εύκολο να το λες, αλλά χρειαζόμαστε την πράξη», ενθαρρύνει η Rutherford. «Αν δεν προσπαθήσετε να δείτε πόσο ψηλά μπορείτε να πετάξετε, τότε δεν θα το μάθετε ποτέ».

Πηγή:

mymodernmet.com/zara-rutherford-solo-flight-around-world

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση