Πανδημία: Οι δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών και η ανησυχητική αύξηση της έμφυλης βίας

Τα περιστατικά έμφυλης βίας αυξήθηκαν, η επιστροφή στην εργασία έγινε δύσκολη, ενώ σοβαρό πλήγμα δέχτηκε και η ψυχική υγεία των γυναικών.

Πανδημία: Οι δραματικές επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών και η ανησυχητική αύξηση της έμφυλης βίας

Δραματικές «παρενέργειες» στη ζωή των γυναικών προκάλεσαν τα δύο χρόνια της πανδημίας που βιώνει ο πλανήτης. Τα περιστατικά έμφυλης βίας αυξήθηκαν, η επιστροφή στην εργασία έγινε δύσκολη, ενώ σοβαρό πλήγμα φαίνεται ότι δέχτηκε και η ψυχική υγεία των γυναικών.

Οι αριθμοί που είδαν το φως της δημοσιότητας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας ήταν αποκαλυπτικοί.

Advertisment

Περίπου το 45% των γυναικών δήλωσαν ότι έπεσε θύμα βίας ή ότι γνωρίζει κάποια γυναίκα που έχει υποστεί βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2021 και σε δείγμα 16.154 γυναικών σε 13 χώρες με μέσο εισόδημα (Κολομβία, Ουκρανία, Μαρόκο, Μπανγκλαντές κ.ά.)

Σύμφωνα με τις υπεύθυνες της έρευνας ΛινΜαρί Σαρντίνχα και η Άβνι Αμίν ερευνήτριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πανδημία δημιούργησε ένα περιβάλλον που ευνόησε την ενδοοικογενειακή βία με την οικονομική ανασφάλεια, το κλείσιμο των σχολείων ακόμη και το αυξημένο ψυχολογικό φορτίο λόγω των οικιακών εργασιών.

Επιπλέον, οι γυναίκες, όπως συνέβαινε και πριν από την πανδημία υφίστανται περισσότερη διαδικτυακή βία σε σχέση με τους άνδρες. «Η εκδικητική πορνογραφία (revenge porn) και οι κίνδυνοι από τα εγκλήματα των παιδεραστών αυξήθηκαν με ανησυχητικό τρόπο», πρόσθεσε η Μούριελ Σαλμόνα ψυχίατρος.

Advertisment

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ 2 στις 5 γυναίκες δήλωσαν ότι έχει επηρεαστεί αρνητικά η ψυχική τους υγεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το ψυχολογικό φορτίο των γυναικών εμφανίζεται αυξημένο από τον συνδυασμό του φόρτου της διαχείρισης των οικιακών εργασιών της τηλεργασίας, του περιορισμού των εξόδων και της συνεχούς παρουσίας των παιδιών στο σπίτι.

Τηλεργασία και οικιακές εργασίες αποδείχτηκε, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα, ότι ήταν δύσκολο να συνδυαστούν, καθώς προκαλούσαν διπλό άγχος στις εργαζόμενες, εκείνο των υποχρεώσεων του σπιτιού και εκείνο των επαγγελματικών υποχρεώσεων στις οποίες συναντούν συχνά και την αυστηρότητα του εργοδότη.

Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι γυναίκες που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, καθώς δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στις νέες εργασιακές απαιτήσεις των lockdown και της πανδημίας!

«Η πανδημία μας έδωσε την ευκαιρία να φανταστούμε ένα διαφορετικό και πιο ίσο μέλλον για τις γυναίκες, κυρίως για αυτές που είναι περισσότερο αντιμέτωπες με τον αποκλεισμό ή την περιθωριοποίηση», δήλωσαν χαρακτηριστικά οι δύο ερευνήτριες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς βιώνουν οι άνδρες την αποβολή ενός εμβρύου; Θρηνούν ή δεν τους «επιτρέπεται»;
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν βάζουμε τρόφιμα στο ψυγείο – Πώς να συντηρήσουμε σωστά τα τρόφιμά μας
Στον κύκλο της ζωής το μόνο σταθερό είναι οι αλλαγές
Από βδομάδα θα ενηλικιωθώ και δεν θα επαναλαμβάνω τα τραύματα μου...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση