Ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά του πόνου που προκαλεί ο καρκίνος φαίνεται ότι έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες. Ο λόγος για την ιατρική κάνναβη, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη ιατρική έρευνα, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του πόνου των καρκινοπαθών.
Σχετική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Pain Research, διαπίστωσε ότι για τους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο, τα επίπεδα πόνου βελτιώθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα υπήρξαν και άλλα συμπτώματα που επίσης βελτιώθηκαν με τη χρήση ιατρικής κάνναβης.
Advertisment
Οι θεραπείες κατά του καρκίνου προκαλούν σειρά από συμπτώματα στους ογκολογικούς ασθενείς, όπως κατάθλιψη, άγχος, αυπνία και πόνο.
Μια τέτοια κατάσταση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς, καθώς και την πορεία του στη μάχη με τη νόσο.
«Παραδοσιακά, ο πόνος που σχετίζεται με τον καρκίνο αντιμετωπίζεται κυρίως με οπιοειδή αναλγητικά, αλλά οι περισσότεροι ογκολόγοι πιστεύουν ότι η θεραπεία με οπιοειδή είναι επικίνδυνη, επομένως απαιτούνται εναλλακτικές θεραπείες», τόνισε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας της μελέτης David Meiri, επίκουρος καθηγητής στο Technion Israel Institute of Technology.
Advertisment
Η έρευνα για τη δράση της ιατρικής κάνναβης
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι επιστήμονες ζήτησαν τη βοήθεια πιστοποιημένων ογκολόγων, οι οποίοι εξέδωσαν άδειες φαρμακευτικής κάνναβης στους ασθενείς τους. Εξήγησαν, επίσης, στους ασθενείς που πήραν μέρος στη μελέτη τα συμπτώματα και τα χαρακτηριστικά της νόσου καθώς και τη δράση της ιατρικής κάνναβης.
Οι ασθενείς συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια πριν από την έναρξη της θεραπείας κάτι που επαναλήφθηκε και σε άλλες χρονικές στιγμές τους επόμενους έξι μήνες δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Gil Bar Sela, αναπληρωτής καθηγητής στο ιατρικό κέντρο Ha’Emek Afula.
Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν αφορούσαν έναν αριθμό παραγόντων που μελετήθηκαν, όπως ο πόνος, η κατανάλωση αναλγητικών, η επιδείνωση των συμπτωμάτων του καρκίνου, των σεξουαλικών προβλημάτων και των παρενεργειών.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση στους ασθενείς, με αποτέλεσμα να μπορέσουν να προχωρήσουν στη μείωση της ποσότητας και τη συχνότητας της χρήσης οπιοειδών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι μετά τη θεραπεία με κάνναβη σχεδόν το 50% των ασθενών διέκοψαν όλα τα άλλα παυσίπονα μετά από έξι μήνες θεραπείας.