Ζούμε σε μια εποχή που είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίζουμε τον εαυτό μας, προκειμένου να ανταπεξέλθει των προκλήσεων -οι οποίες αλλάζουν διαρκώς και πάντα αυξάνονται. Μεταξύ όσων οφείλουμε να κάνουμε -για να ‘αντέξουμε’- είναι να προσέχουμε και τη διατροφή μας (το ρητό “ό,τι με τρέφει, με καταστρέφει” θα το έχεις ακούσει).
Υπάρχουν τρεις τύποι τροφίμων που μας δίνουν ενέργεια: οι υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη και τα λίπη. Σε σωστές ποσότητες (χωρίς κατάχρηση), παρέχουν μαζί το καύσιμο που χρησιμοποιεί το σώμα σας, για να ‘χτιστεί’ και να ‘επισκευαστεί’.
Advertisment
Η κετογονική διατροφή είναι η αιχμή του δόρατος στη νέα τάση που αφορά την αλλαγή της θεωρίας για τα συστατικά που ωφελούν τον οργανισμό μας.
Τι είναι η κετογονική διατροφή
Στην ιστοσελίδα του Harvard T.H. Chan School of Public Health (είναι το Νο1 στο είδος του, στον κόσμο) αναφέρεται πως πρόκειται “για πρόγραμμα διατροφής, με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά, που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία συγκεκριμένων ιατρικών παθήσεων.
Τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε για τον έλεγχο του διαβήτη και το 1920 προτάθηκε ως αποτελεσματική θεραπεία για την επιληψία σε παιδιά, στα οποία είναι αναποτελεσματική η φαρμακευτική αγωγή. Έχει επίσης, δοκιμαστεί και χρησιμοποιηθεί σε στενά παρακολουθούμενα περιβάλλοντα για τον καρκίνο, τον διαβήτη, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και τη νόσο του Αλτσχάιμερ”.
Advertisment
Πώς λειτουργεί
Η θεμελιώδης αρχή είναι πως αν στερήσουμε από το σώμα μας τη γλυκόζη (βλ. κύρια πηγή ενέργειας για όλα τα κύτταρα του σώματος, η οποία λαμβάνεται με την κατανάλωση τροφών με υδατάνθρακες), παράγεται από το αποθηκευμένο λίπος ένα εναλλακτικό ‘καύσιμο’. Λέγεται κετόνες.
Σημείωση: Ο εγκέφαλος απαιτεί την περισσότερη γλυκόζη, σε συνθήκη σταθερής παροχής -περίπου 120 γραμμάρια ημερησίως-, επειδή δεν μπορεί να την αποθηκεύσει.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας ή όταν καταναλώνονται πολύ λίγοι υδατάνθρακες, το σώμα ‘τραβάει’ την αποθηκευμένη γλυκόζη από το συκώτι και διασπά προσωρινά τους μυς για να την απελευθερώσει.
Εάν αυτό συνεχιστεί για 3-4 ημέρες και η αποθηκευμένη γλυκόζη εξαντληθεί πλήρως, τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα μειώνονται και το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύριο καύσιμο. Το συκώτι παράγει κετονοσώματα από λίπος, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν απουσία γλυκόζης.
Η συσσώρευση των κετονοσωμάτων στο αίμα, λέγεται κέτωση (πιο απλά, όταν είμαστε σε κέτωση, το σώμα παράγει κετόνες -κετονοσώματα- από τη διάσπαση του λίπους και τα χρησιμοποιεί για ενέργεια, αντί των υδατανθράκων). Τα υγιή άτομα βιώνουν φυσικά ήπια κέτωση κατά τη διάρκεια περιόδων νηστείας και πολύ έντονης άσκησης.
Το πόσο σύντομα συμβαίνει η κέτωση και ο αριθμός των κετονικών σωμάτων που συσσωρεύονται στο αίμα είναι θέματα που ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται από παράγοντες, όπως το ποσοστό σωματικού λίπους και ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας”.
Οι υποστηρικτές της κετογονικής δίαιτας δηλώνουν ότι εάν η δίαιτα ακολουθηθεί προσεκτικά, τα επίπεδα των κετονών στο αίμα δεν θα φτάσουν σε επιβλαβές επίπεδο (γνωστό ως ‘κετοξέωση’ -είναι η παραγωγή επικίνδυνων επιπέδων τοξικού οξέως στο αίμα, από υπερβολικά κετονοσώματα).
Πώς ξεκίνησαν όλα
Οι γιατροί της αρχαίας Ελλάδας συνήθιζαν να αντιμετωπίζουν διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των κρίσεων επιληψίας, με αλλαγές στη διατροφή των ασθενών. Για την ιστορία, η διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος -που διαταράσσει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και προκαλεί σπασμούς, ασυνήθιστη συμπεριφορά έως απώλεια συνείδησης- λεγόταν τότε και σεληνιασμός, ιερά νόσος, Ηράκλεια νόσος και δαιμονισμός.
Ακόμα δεν είναι γνωστή κάποια αναγνωρίσιμη αιτία, στα μισά από τα άτομα που διαγιγνώσκονται. Μέχρι σήμερα η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και σε κάποιες περιπτώσεις χειρουργικές επεμβάσεις, συσκευές και αλλαγές στη διατροφή.
Πώς από τα “λίγα λιπαρά” πήγαμε στο “τα λιπαρά είναι φίλοι μας”
Η Atkins ήταν η διατροφή που αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό καρδιολόγο, Robert Atkins το ’70. Έγινε παγκοσμίως γνωστή, στις αρχές του 2000, στην έκρηξη της παγκοσμιοποίησης. Επέτρεπε απεριόριστες ποσότητες κρέατος, τυριού και αυγών και περιόριζε τους υδατάνθρακες. Μολονότι αποδείχθηκε αποτελεσματική στην απώλεια βάρους, δεν έγινε ποτέ καθολικά αποδεκτή -μάλλον επειδή σημειώθηκαν ακρότητες.
Στην ανανεωμένη Κeto diet δίνεται έμφαση στα είδη του λίπους που καταναλώνονται (προτιμούνται τα νομοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, αντί των κορσεσμένων και τρανς), ενώ υπάρχουν και υδατάνθρακες. Όχι όλοι, αλλά οι ‘καλοί’ (αυτοί που δίνουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα). Η πρωτεΐνη είναι σε επαρκή ποσότητα.
Η keto που αρχικά προτάθηκε ως θεραπεία σε παιδιά με επιληπτικές κρίσεις (πριν διαπιστωθούν τα οφέλη και σε άλλους ανθρώπους -και δη ως προς την απώλεια βάρους στο πρώτο πλάνο τοποθετήθηκαν τα λίπη.
Ας ανοίξουμε μια ακόμα παρένθεση: στα ‘κατηγορώ’ που έχει αντιμετωπίσει η keto diet κατά καιρούς είναι και αυτό της κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition προτείνει πως τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες με υψηλότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών μπορεί να κρατήσει υγιή την καρδιά. Άρα, δεν υπάρχει φόβος.
Μελέτη εν τω μεταξύ, υποδηλώνει ότι το μεταβολικό σύνδρομο και η υπερινσουλιναιμία επίσης, τακτοποιούνται με διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και κετογονική.
Με παρακολούθηση από επαγγελματία, διαπιστώθηκε πως κάποιος μπορεί να χάσει βάρος, χωρίς να μετράει θερμίδες ή να παρακολουθεί κάθε δευτερόλεπτο την πρόσληψη τροφής.
Ανασκόπηση 13 μελετών κατέληξε στο ότι η κετογονική δίαιτα είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματική από δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, για μακροπρόθεσμη απώλεια.
Σημείωσε και ότι μελέτη, με τη συμμετοχή 262 ατόμων με διαβήτη που ακολούθησαν κετογονική διατροφή, μετά δυο χρόνια είχαν διατηρήσει χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα για τον διαβήτη, σε σύγκριση με την ομάδα των μετεχόντων που δεν έκανε keto.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να απευθυνθείς στο Ketoabout εδώ.
Στην ιστοσελίδα της εταιρίας, υπάρχουν προϊόντα που θα στηρίξουν την προσπάθεια σου, πακέτα με γεύματα, ό,τι πληροφορία χρειάζεστε και φυσικά τηλέφωνα και emails για να επικοινωνήσετε με τους καθ’ ύλην αρμοδίους.
Καλό θα ήταν πριν ξεκινήσεις να προμηθευτείς τα απαραίτητα:
Εξωγενείς Κετόνες. Αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας με μηδενική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, για τον εγκέφαλο, τους σκελετικούς μύες και τον καρδιακό μυ.
- Σε βάζουν γρήγορα σε κέτωση (άσχετα από το αν ακολουθείς κετογονική διατροφή).
- Κερδίζεις την ευεργετική δράση των αυξημένων κετονών στο αίμα.
- Επισπεύδουν την προσαρμογή στην κέτωση.
Θα τις βρεις εδώ: https://ketoabout.gr/product/exogeneis-ketones-exogenous-ketones/
Μαγνήσιο! Απαραίτητο στην κετογονική διατροφή, αλλά και σε κάθε διατροφή! Μειώνει τα συμπτώματα της κετογονικής γρίπης..
- Μειώνει τις κράμπες και αυξάνει την απόδοση στο γυμναστήριο.
- Προστατεύει την καρδία σας από επικίνδυνες αρρυθμίες.
- Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου σας
Θα το βρεις εδώ: https://ketoabout.gr/product/symplegma-magnisioy-240-tabletes-375mg/
C8 MCT 100% oil.
- Το απόλυτο κετογονικό συμπλήρωμα διατροφής!!
- Mετατρέπεται άμεσα σε κετόνες και αυξάνει τα επίπεδα τους στο αίμα
Θα το βρεις εδώ: https://ketoabout.gr/product/c8-mct-oil-100/
Επίσης απαραίτητο ειδικά για τους αρχάριους αλλά και γενικότερα για να υπάρχει απόλυτος έλεγχος της κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι όταν κάνεις Κέτο είναι ένας μετρητής κέτωσης . Είναι παρόμοιος σαν αυτόν του σακχάρου μόνο που διαφέρουν οι ταινίες. Είναι ένα βασικό εργαλείο για όσους ακολουθούν μια κετογενική δίαιτα για απώλεια βάρους, διαβήτη, γενικά οφέλη για την υγεία ή για θεραπευτικούς σκοπούς.
Θα τον βρεις εδώ: https://ketoabout.gr/product/keto-mojo-metritis/
Και σου κράτησα το καλύτερο για το τέλος…Ποιος σου είπε πως στην κέτο θα στερηθείς το ψωμί; Λάθος. Μπορείς να απολαύσεις νοστιμότατο ψωμί που θα φτιάξεις πολύ εύκολα με αυτό το bread mix.
Θα το βρεις εδώ: https://ketoabout.gr/product/bread-mix-ketoabout-250g-6-merides/
Πηγές – Παραπομπές:
www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/ketogenic-diet/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30452850/
https://academic.oup.com/ajcn/article/115/1/154/6369072
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353458/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4313585/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23651522/