7 θετικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που χτίζουν μια υγιή ενήλικη ζωή

Όσοι έχουν θετικές εμπειρίες στην παιδική τους ηλικία τείνουν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

7 θετικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που χτίζουν μια υγιή ενήλικη ζωή

Οι ενήλικες που αναφέρουν ότι είχαν πιο θετικές εμπειρίες στην παιδική τους ηλικία τείνουν να έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κλινική κατάθλιψη ή να αναπτύξουν άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Αντιθέτως, έχουν περισσότερες πιθανότητες να καλλιεργήσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό AMA Pediatrics. 6.188 γυναίκες και άντρες άνω των 18 ετών συμμετείχαν στην έρευνα. Αν και η έρευνα έχει ορισμένους περιορισμούς και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμα αιτιακές επιδράσεις, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν επτά διαπροσωπικές θετικές εμπειρίες παιδικής ηλικάς που θα μπορούσαν να προσφέρουν μακροχρόνια οφέλη στην ψυχική υγεία στη μετέπειτα ζωή.

Advertisment

Η ερευνητική ομάδα της Christina Bethell ελπίζει τα ευρήματα αυτά, να ανοίξουν την πόρτα τόσο σε γονείς, όσο και στα υπουργεία παιδείας και στους αντίστοιχους οργανισμούς ψυχικής υγείας να εστιάσουν σε μια προσέγγιση που να προάγει τις θετικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και να μειώνει τις αρνητικές.

Αν σταματούσατε κάποιον στο δρόμο και του ζητούσατε να απαντήσει σε αυτή την έρευνα με την ερώτηση: «Πριν από τα 18 σας, είχατε περισσότερες θετικές ή αρνητικές εμπειρίες;», ποια θα ήταν η απάντησή του πιστεύετε; Οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις λοιπόν σε αυτή την ερώτηση που σχετίζονταν με τις θετικές εμπειρίες στην παιδική ηλικία ήταν. «Πριν από την ηλικία των 18…»

1. Μπορούσα να μιλώ στην οικογένειά μου για τα συναισθήματά μου

Advertisment

2. Ένιωθα ότι η οικογένειά μου με στήριζε σε όλες τις δύσκολες στιγμές μου

3. Απολάμβανα να συμμετέχω σε παραδόσεις, οι οποίες οργανώνονταν από την κοινότητά μου

4. Ένιωθα ότι ανήκω στο σχολείο

5. Ένιωθα ότι οι φίλοι μου με στήριζαν

6. Είχα τουλάχιστον δύο ενήλικες (εκ των γονιών μου) που έδειχναν αυθεντικό ενδιαφέρον για εμένα

7. Ένιωθα ασφάλεια και προστασία από έναν ενήλικα στο σπίτι μου.

Όσες, λοιπόν, εμπειρίες σχετίζονταν με τα παραπάνω συναισθήματα ή καταστάσεις, είχαν θετική επίδραση στην μετέπειτα εφηβική και ενήλικη ζωή των ερωτηθέντων.

Πηγή: jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2749336

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση