3 αποτελεσματικές τεχνικές για να βρίσκουμε γαλήνη σε “ταραγμένους” καιρούς

Τα πράγματα σπάνια είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, αλλά είναι δύσκολο να νιώθουμε συνέχεια όμορφα όταν κάθε μέρα ξεκινά με έναν νέο φόβο.

3 αποτελεσματικές τεχνικές για να βρίσκουμε γαλήνη σε "ταραγμένους" καιρούς

Δεν νομίζω ότι θα διαφωνήσετε με το γεγονός ότι ζούμε σε μια περίοδο σύγκρουσης και έντασης. Και όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε αποστάσεις από αυτό, υπάρχουν πάντα οι συναισθηματικές, ψυχολογικές επιπτώσεις.

Βέβαια, τα πράγματα σπάνια είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται, αλλά είναι δύσκολο να νιώθουμε συνέχεια όμορφα όταν κάθε μέρα ξεκινά με έναν νέο φόβο, με νέα περιστατικά βίας και πολιτικά σκάνδαλα. Αλλά η επίτευξη της εσωτερικής ηρεμίας είναι και πάλι δυνατή, αν γνωρίζουμε πού και πώς να την ψάξουμε.

Advertisment

3 αποτελεσματικές τεχνικές για να βρούμε τη γαλήνη σε “ταραγμένους” καιρούς

1. Προσανατολισμός στο εδώ και τώρα

Το «Just Being» είναι μια πρακτική για την εύρεση εσωτερικής ηρεμίας μέσα στις συνεχείς διακυμάνσεις της καθημερινότητας. Είναι μια τροποποίηση των συνηθισμένων πρακτικών διαλογισμού, που αντί να συγκεντρωνόμαστε σε κάτι συγκεκριμένο, όπως στην αναπνοή, επιτρέπουμε στην προσοχή μας να περιπλανιέται όπως θα έκανε, διατηρώντας όμως επίγνωση.

Επιτρέπουμε στον φυσικό κόσμο και σχεδόν στα πάντα γύρω μας να περάσουν από την προσοχή και την αντίληψή μας, φέρνουμε την γαλήνη στο εδώ και τώρα. Μας προσφέρει μια αίσθηση σταθερότητας, σαν να βρισκόμαστε ριζωμένοι στο έδαφος γύρω μας. Αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τον διαλογισμό, μην ανησυχείτε, αφού παρακάτω υπάρχουν ορισμένες βασικές οδηγίες για την εξάσκηση της τεχνικής:

1. Καθίστε κάτω στη βεράντα σας, δίπλα σε ένα παράθυρο ή κάπου που θα μπορείτε να ακούσετε τους ήχους έξω.

Advertisment

2. Επιτρέψτε στο νου σας να συνηθίσει για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια,

3. Στέψτε την προσοχή σας σε ό,τι συμβαίνει έξω από εσάς. Στον ήχο των διερχόμενων αμαξιών. Στην αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό σας. Στον μπλε ουρανό, στο λουλούδι, στο δέντρο ή στους περαστικούς. Προσέξτε τα πάντα, επιτρέποντας στον εαυτό σας να ανοιχτεί σε ολόκληρη την εμπειρία, μετακινούμενοι από και προς κάθε αίσθηση.

4. Τώρα συγκεντρωθείτε σε μία από αυτές τις αισθήσεις που σας εκφράζει περισσότερο, για παράδειγμα στην αίσθηση του αέρα στο πρόσωπο και στα χέρια σας. Συγκεντρωθείτε σε αυτό και διατηρήστε επίγνωση κάθε σκέψης, συναισθήματος και σωματικών αισθήσεων που εμφανίζεται.

5. Όταν παρατηρείτε ότι διασπάται η προσοχή σας από μια σκέψη, ένα συναίσθημα ή μια αίσθηση, εντοπίστε τι ήταν αυτό που σας απέσπασε την προσοχή εσωτερικά (σκέψη, θυμός, ανησυχία) και «τραβήξτε την προσοχή σας πίσω στα εξωτερικά ερεθίσματα.

6. Τώρα χαλαρώστε γι’ άλλη μια φορά τη συγκέντρωσή σας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να περιπλανιέται ανάμεσα σε αυτές τις αισθήσεις για λίγα λεπτά πριν κλείσετε την τεχνική. Αυτή η πρακτική σας βοηθά να αποδεχτείτε ό,τι σας έρχεται στο παρόν, προγραμματίζοντάς σας να βρείτε εσωτερική ηρεμία μέσα στο χάος. Δεν εμμένουμε σε τίποτα, δεν απομακρυνόμαστε από τίποτα, απλά υπάρχουμε.

2. Συλλογιστείτε πάνω στην κυκλική φύση της ιστορίας

Πρόκειται για μια κατά κάποιο τρόπο Στωική πρακτική, που σημαίνει ότι μπορεί να σας φαίνεται θλιβερή σκέψη, αλλά προσανατολίζεται προς τη θετική αλλαγή της οπτικής σας, η οποία έχει μεγάλη αξία. Φανταστείτε τους διάφορους πολιτισμούς του κόσμου από το παρελθόν προς το παρόν, τις συγκρούσεις και τους αγώνες τους και τις εποχές της σχετικής ηρεμίας (ακόμα κι αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε λίγη φαντασία για γεμίσετε τα κενά των γνώσεών σας). Θα παρατηρήσετε ότι μετά από κάθε περίοδο σύγκρουσης υπάρχει μια περίοδος ειρήνης, προόδου και άνθισης.

Αυτό αργά ή γρήγορα μας κάνει να σκεφτούμε την προσωρινότητα το κόσμου και τη φύση του κύκλου της ιστορίας (σύγκρουσης και ειρήνη), κάτι που μας φέρνει μια αίσθηση ανακούφισης. Τα πράγματα θα βελτιωθούν τόσο στη ζωή σας, όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα φέρει το αύριο και κανείς δεν εγγυάται ότι το χειρότερο δεν θα συμβεί, πριν τα πράγματα βελτιωθούν, αλλά το βέβαιο είναι ότι τα πάντα αλλάζουν, είτε το θέλουμε είτε όχι.

3. Γράψτε μια στήλη «καλών νέων»

Αναζητήστε αισιόδοξες, ελπιδοφόρες ιστορίες και καταγράψτε πέντε από αυτές στο τέλος της κάθε εβδομάδας σε ένα blog ή σε ένα ημερολόγιο, προσθέτοντας προσωπικές σκέψεις και σχόλια. Σκεφτείτε για λίγα λεπτά αυτές τις ιστορίες και πόσο καλυτερεύουν τον κόσμο μας, πόσο συνεισφέρουν στην αλλαγή, ακόμα κι αν πρόκειται για έναν άνθρωπο, είναι πράξεις ενσυναίσθησης, καλοσύνης και θυσίας. Αυτή η πρακτική μάς επιτρέπει να αντισταθμίσουμε τη δύναμη της αρνητικότητας και της σύγκρουσης, βοηθώντας μας να βρούμε γαλήνη μέσα στην χαοτική, άστατη περίοδο που περνάμε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση