Heat Alert: Tο σύστημα ενημέρωσης του Δήμου Αθηναίων για την προστασία από το καύσωνα – Πώς βοηθά τους πολίτες

Σε ισχύ βρίσκεται το νέο σύστημα ενημέρωσης και προειδοποίησης του Δήμου Αθηναίων Heat Alert για τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Heat Alert: Tο σύστημα ενημέρωσης του Δήμου Αθηναίων για την προστασία από το καύσωνα - Πώς βοηθά τους πολίτες

Σε ισχύ βρίσκεται ενόψει του πρώτου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού το νέο σύστημα ενημέρωσης και προειδοποίησης του Δήμου Αθηναίων Heat Alert για τις ακραίες καιρικές συνθήκες. To σύστημα που υλοποιείται από την Αθήνα και τη Σεβίλλη ταξινομεί τους καύσωνες σε τέσσερις κατηγορίες υψηλών θερμοκρασιών και ενημερώνει τους Αθηναίους ανάλογα με τα δεδομένα επικινδυνότητας, ώστε εκείνοι με τη σειρά τους να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η κατηγοριοποίηση του συστήματος βασίζεται σε συγκεκριμένο αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων της Αθήνας κατά τις ημέρες των υψηλών θερμοκρασιών και δημιουργήθηκε βάσει δεδομένων καιρού και θνησιμότητας σε χρονική περίοδο δύο δεκαετιών στη χώρα μας.

Advertisment

Το σύστημα κατηγοριοποίησης των υψηλών θερμοκρασιών χωρίζεται στις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες:

Κατηγορία 0 | Υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία ευάλωτων ατόμων.

Κατηγορία 1 | Πολύ υψηλές θερμοκρασίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη – Ενημερώστε τα ευάλωτα άτομα.

Κατηγορία 2 | Εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: Κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε προφυλάξεις – Προετοιμαστείτε να βοηθήσετε τα ευάλωτα άτομα.

Advertisment

Κατηγορία 3 | Ακραίες θερμοκρασίες: Σημαντικός κίνδυνος για την υγεία – Λάβετε τις μέγιστες προφυλάξεις.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών με σκοπό την προστασία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα περιλαμβάνουν εκτός από το heat alert, τη λειτουργία γραμμής βοήθειας (210-3638049) για πληροφορίες από τα Δημοτικά Ιατρεία, την ενημέρωση από την ιστοσελίδα του δήμου, καθώς και την ειδική εφαρμογή για τα κινητά “EXTREMA Global” με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Ακόμη, εξοπλισμένα βαν σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα προσφέρουν δροσερό νερό και υποστήριξη στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ περισσότερες ώρες θα λειτουργούν και οι κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας.

Επιπλέον, υποστήριξη θα προσφέρεται σε άτομα τρίτης ηλικίας για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ακραίας ζέστης μέσα στο σπίτι.

Να σημειώσουμε ότι οι καύσωνες αποτελούν καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίζονται από υψηλότερη θνητότητα σε σχέση με άλλα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα η επικινδυνότητά τους φαίνεται ότι είναι υψηλότερη στις αρχές του καλοκαιριού, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η διάρκειά τους.

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν τον Δήμο Αθηναίων, να ορίσει ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι την καθηγήτρια Ελένη Μυριβήλη ως επικεφαλής για την Αντιμετώπιση της Αστικής Υπερθέρμανσης (Chief Heat Officer) με στόχο τη δημιουργία δράσεων κατά των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση