Οι ωκεανοί του πλανήτη μας είναι ανεκτίμητης αξίας. Προστατεύουν πολύτιμα οικοσυστήματα, δροσίζουν τον πλανήτη και ομορφαίνουν τη ζωή μς. Τα νερά τους περιέχουν επίσης σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα αποθέματα ενέργειας. Η ενέργεια στις ισχυρές παλίρροιες και την κίνηση του νερού είναι δύσκολο να αξιοποιηθεί, καθώς οι τεχνητές μηχανές αγωνίζονται να αντέξουν τη δύναμη του καιρού και του νερού.
Ωστόσο, η ιαπωνική εταιρεία IHI Corporation αναπτύσσει εδώ και χρόνια την τεχνολογία υποβρύχιων στροβίλων – και το 2017 συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Νέας Ενέργειας και Βιομηχανικής Τεχνολογίας (NEDO) για να δοκιμάσει μια έξυπνη τουρμπίνα με την ονομασία Kairyu.
Advertisment
Το Kairyu μεταφράζεται περίπου ως «ωκεάνιο ρεύμα» στα ιαπωνικά. Η μηχανή αποτελείται από τρεις συνδεδεμένους κυλίνδρους ηλεκτρογεννητριών μήκους 66 ποδιών με προσαρτημένα πτερύγια τουρμπίνας όπως αυτά των ανεμόμυλων. Κατασκευασμένη από χάλυβα ανθεκτικό στην πίεση, η μηχανή πρέπει να αντέχει στα άγρια νερά.
Είναι σχεδιασμένη να επιπλέει, δεμένη, περίπου 164 πόδια κάτω από την επιφάνεια. Καθώς τα επιφανειακά ρεύματα στροβιλίζουν τα πτερύγια, αυτά περιστρέφονται προς αντίθετες κατευθύνσεις, σταθεροποιώντας έτσι την προσδεδεμένη τουρμπίνα. Μπορεί επίσης να ελιχθεί μόνη της για να πιάσει το ισχυρότερο ρεύμα.
Το ρεύμα που δημιουργείται από τα στροβιλιζόμενα νερά του βόρειου κυκλώνα του Ειρηνικού διοχετεύεται στο ισχυρό ρεύμα Kuroshio κοντά στις ακτές της Ιαπωνίας. Ως νησιωτική χώρα με βουνά, η Ιαπωνία διαθέτει άφθονα παράκτια ύδατα, αλλά λιγότερο χώρο για την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών και ανεμόμυλων στην ξηρά.
Advertisment
Μετά από τρεισήμισι χρόνια δοκιμαστικής λειτουργίας στον ωκεανό, το Kairyu μπορεί να παράγει 100 κιλοβάτ ενέργειας. Αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα 3,6 μεγαβάτ της μέσης υπεράκτιας ανεμογεννήτριας. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα μεγαλύτερο μοντέλο που θα παράγει 2 μεγαβάτ.
Το ρεύμα Kuroshio θα μπορούσε να παράγει περίπου 205 γιγαβάτ ενέργειας, ξεπερνώντας δυνητικά τη σημερινή παραγωγή ενέργειας της Ιαπωνίας. Φαίνεται λοιπόν ότι πάρκα ωκεάνιων ανεμογεννητριών μπορεί σύντομα να παραμονεύουν κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών μας.
Καθώς η επιστήμη ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της κατασκευής ανθεκτικής τεχνολογίας, η αξιοποίηση της δύναμης των ωκεάνιων κυμάτων μπορεί να γίνει μια κρίσιμη πηγή ανανεώσιμης, σχεδόν ατελείωτης ενέργειας. Η αντικατάσταση των «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων με καθαρή ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη και οι ωκεανοί αποτελούν μέρος αυτής της αποστολής με πολλούς τρόπους.
Πηγή:
mymodernmet.com/japanese-ocean-turbine
Κεντρική φωτογραφία: IHI Corporation