, ,

Έρευνα: Η χολολιθίαση μπορεί να αποτελεί δείκτη έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος

Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι επικίνδυνος και η επιβίωση είναι αρκετά χαμηλή.

Έρευνα: Η χολολιθίαση μπορεί να αποτελεί δείκτη έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος

Μια νόσος – προάγγελος φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις προειδοποιεί ένα χρόνο νωρίτερα για την εμφάνιση και ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος. Πρόκειται για μια νόσο που πλήττει τη χολή και αυτή η διαπίστωση έγινε σε πρόσφατη έρευνα με τη συμμετοχή μάλιστα Ελληνίδας ερευνήτριας.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επιστημονικά συμπεράσματα, οι ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (PDAC) είχαν έως και 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με χολολιθίαση εντός του έτους πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν καρκίνο.

Advertisment

Η έρευνα καθώς και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν σύντομα στην Εβδομάδα Πεπτικών Παθήσεων (DDW), τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση γιατρών, ερευνητών και ακαδημαϊκών στους τομείς της γαστρεντερολογίας, της ηπατολογίας, της ενδοσκόπησης και της χειρουργικής του πεπτικού. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο ιατρικό πεδίο, αφού προσθέτει νέα δεδομένα για έναν ύπουλο τύπο καρκίνου, αυτόν του παγκρέατος, ο οποίος έχει καθυστερημένη διάγνωση, άρα και αποδεικνύεται ιδιαίτερα απειλητικός για τη ζωή των ασθενών. Η Μαριάννα Παπαγεωργίου είναι η επικεφαλής της έρευνας και ερευνήτρια στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης.

Η ερευνητική ομάδα βασίστηκε σε στοιχεία από τη βάση δεδομένων SEER-Medicare για την περίοδο 2008 με 2015. Οι επιστήμονες εντόπισαν 18.700 ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου (PDAC) και έκαναν μια σύγκριση με έναν μέσο όρο 99.287 ασθενών ετησίως από την ίδια βάση δεδομένων. Κατά τη διάρκεια του χρόνου πριν από τη διάγνωση, το 4,7% των ασθενών με καρκίνο είχε διαγνωστεί με χολολιθίαση και το 1,6% είχε προχωρήσει σε αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Αντιθέτως, στα υγιή άτομα μόνο το 0,8% εμφάνισαν πέτρες στη χολή και μόνο το 0,3% είχε αφαιρέσει τη χοληδόχο κύστη.

Η δρ. Παπαγεωργίου μίλησε για τη συσχέτιση αυτή, καθώς και για τον ίδιο τον καρκίνο του παγρκέατος: «Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι δύσκολο να διαγνωστεί και τότε οι πιθανότητες επιβίωσης είναι ελάχιστες. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η χολολιθίαση μπορεί να είναι ένας τρόπος για την καλύτερη διάγνωση αυτού του τύπου καρκίνου – που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να σώσουμε περισσότερες ζωές».

Advertisment

Μιλώντας για τη σχέση χολολιθίασης και παγκρεατικού καρκίνου επεσήμανε ότι: «η χολολιθίαση δεν προκαλεί τον καρκίνο του παγκρέατος, αλλά η κατανόηση της συσχέτισής της με αυτόν μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας από τον καρκίνο του παγκρέατος, παρέχοντας την ευκαιρία για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία».

Πώς όμως συνδέονται αυτά τα δύο; Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να εξετάσουν ενδελεχώς τα εργαστηριακά ευρήματα και τις απεικονίσεις για να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τη χολολιθίαση και οι οποίοι θα μπορούσαν να κατηγοριοποίησουν τους ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο: «Ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου είναι επικίνδυνος και η επιβίωση είναι αρκετά χαμηλή», επίσημαίνει η δρ. Παπαγεωργίου.

«Οι ασθενείς σε τόσο προχωρημένα στάδια, θα μπορούσαν να ευνοηθούν από την έγκαιρη διάγνωση αλλά και την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό ενδέχεται να είναι το κλειδί για την καλύτερη κατανόηση των επόμενων βημάτων στον προσυμπτωματικό έλεγχο, τη διαχείριση και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στο πάγκρεας», καταλήγει.

Πηγή:

Με πληροφορίες από το ygeiamou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διαβήτης τύπου 2: Η μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο
Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας
Νόσος Αλτσχάιμερ – Άνοια: Ένα τεστ με στυλό και χαρτί δείχνει τον κίνδυνο σε 3 λεπτά
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση