Τα επίπεδα μικροπλαστικού αυξάνονται σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα, σύμφωνα με τους θαλάσσιους βιολόγους που έχουν αφιερώσει έξι χρόνια για να μπορέσουν να μελετήσουν την κλίμακα του προβλήματος.
Τα ανησυχητικά αποτελέσματα από τα δείγματα πλαγκτόν παρουσιάστηκαν σε ένα συνέδριο για τη θάλασσα κοντά στο νησί Ponza στην Ιταλία. Τα δεδομένα προέρχονται από το Project Mediterranean – ένα πλεούμενο εργαστήριο που βρίσκεται στα νερά της Μεσογείου με στόχο να «χτίσει» μια εικόνα για το μέγεθος της ρύπανσης.
Advertisment
Οι ειδικοί βρήκαν τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών στον βυθό, κυρίως σε περιοχές όπου τα ρεύματα νερού δημιουργούν δίνες. Ένα μεγάλο μέρος των πλαστικών αποβλήτων που καταλήγει στη θάλασσα διασπάται σε μικροπλαστικά, τα οποία γίνονται τροφή για τα μικρότερα ψάρια. Έτσι ακριβώς μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και καταλήγουν φυσικά στο πιάτο μας. Το 83% των πλαστικών της Μεσογείου ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία, κάτι που είναι ανησυχητικό για όλα τα έμβια όντα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
«Η παραγωγή πλαστικού στον κόσμο αυξάνεται κατά 9% κάθε χρόνο», δήλωσε ο καθηγητής Adriano Madonna, θαλάσσιος βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης. «Όπου είναι δυνατό, πρέπει να επιστρέψουμε στο γυαλί, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί».
Το πρόβλημα ωστόσο είναι παγκόσμιο και δεν συναντάται βεβαίως μόνο στη Μεσόγειο. Πρόσφατα, αποκαλυπτική έρευνα έδειξε ότι μικροπλαστικά υπάρχουν ακόμα και στο χιόνι που πέφτει στον αρκτικό κύκλο. Δεν υπάρχει τρόπος οι άνθρωποι να συλλέξουν αυτά τα τόσα μικρά κομμάτια πλαστικού, κάτι που κάνει αναγκαία άλλα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης, δηλαδή κυρίως την αντικατάσταση του πλαστικού με άλλα ανακυκλώσιμα υλικά, που να είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Advertisment
Πηγές:
https://www.progettomediterranea.com/en/
https://www.euronews.com/2019/09/29/experts-sound-alarm-over-rising-microplastics-in-mediterranean-sea