Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας περιπετειώδη παιχνίδια έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και ήταν πιο ευτυχισμένα κατά το πρώτο lockdown του Covid-19, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Μια μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ ρώτησε τους γονείς πόσο συχνά τα παιδιά τους ασχολούνται με παιχνίδια που είναι «συναρπαστικά και περιπετειώδη», όπου μπορεί να βιώνουν κάποιο φόβο και αβεβαιότητα.
Advertisment
Η έρευνα έρχεται σε μια εποχή που τα σημερινά παιδιά έχουν λιγότερες ευκαιρίες για περιπετειώδες παιχνίδι μακριά από τα μάτια των ενηλίκων, όπως το να σκαρφαλώνουν σε δέντρα, να κάνουν ποδήλατο, να πηδούν από ψηλές επιφάνειες ή να παίζουν κάπου όπου δεν τα βλέπουν οι ενήλικες. Η μελέτη επεδίωξε να ελέγξει τις θεωρίες ότι το περιπετειώδες παιχνίδι προσφέρει ευκαιρίες μάθησης που συμβάλλουν στη δημιουργία ανθεκτικότητας στα παιδιά, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Με χρηματοδότηση από την υποτροφία UKRI Future Leaders Fellowship, η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε έρευνα σε σχεδόν 2.500 γονείς παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτήσεις σχετικά με το παιχνίδι του παιδιού τους, τη γενική ψυχική τους υγεία (πριν τον Covid) και τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.
Η έρευνα διεξήχθη με δύο ομάδες γονέων: μια ομάδα 427 γονέων που ζούσαν στη Βόρεια Ιρλανδία και μια εθνικά αντιπροσωπευτική ομάδα 1919 γονέων που ζούσαν στη Μεγάλη Βρετανία.
Advertisment
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω είχαν λιγότερα «προβλήματα εσωτερίκευσης», που χαρακτηρίζονται ως άγχος και κατάθλιψη. Αυτά τα παιδιά είχαν περισσότερη θετική διάθεση κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown.
Η επίδραση ήταν σχετικά μικρή, όπως θα ήταν αναμενόμενο, δεδομένου του εύρους των παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν συνεπή ακόμη και αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν ένα ευρύ φάσμα δημογραφικών μεταβλητών, όπως το φύλο του παιδιού, η ηλικία, η κατάσταση απασχόλησης των γονέων κ.λπ. και η ψυχική υγεία των γονέων. Η έρευνα στην ομάδα της Μεγάλης Βρετανίας διαπίστωσε επίσης ότι η επίδραση ήταν πιο έντονη σε παιδιά από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα από ό,τι σε εκείνα που μεγάλωναν σε νοικοκυριά με υψηλότερο εισόδημα.
«Ανησυχούμε περισσότερο από ποτέ για την ψυχική υγεία των παιδιών και τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στην προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών εξασφαλίζοντας ότι έχουν άφθονες ευκαιρίες για περιπετειώδες παιχνίδι», δήλωσε η Helen Dodd, καθηγήτρια παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, η οποία ηγήθηκε της έρευνας. «Αυτό είναι πραγματικά θετικό, διότι το παιχνίδι είναι ελεύθερο, ενστικτώδες και ικανοποιητικό για τα παιδιά, διαθέσιμο σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Τώρα πρέπει επειγόντως να επενδύσουμε και να προστατεύσουμε τους φυσικούς χώρους, τα καλά σχεδιασμένα πάρκα και τις παιδικές χαρές, για να υποστηρίξουμε την ψυχική υγεία των παιδιών μας».
Κάθε παιδί χρειάζεται και αξίζει ευκαιρίες για παιχνίδι. Αυτή η σημαντική έρευνα δείχνει ότι αυτό είναι ακόμη πιο ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν μετά από όλα όσα έχασαν κατά τη διάρκεια των περιορισμών του Covid-19.
Περισσότερο παιχνίδι σημαίνει περισσότερη ευτυχία και λιγότερο άγχος και κατάθλιψη. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία του περιπετειώδους παιχνιδιού. Τα παιδιά και οι νέοι χρειάζονται ελευθερία και ευκαιρίες για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις και κινδύνους στις καθημερινές τους περιπέτειες. Είναι σαφές από τα ευρήματα της έρευνας ότι το παιχνίδι, η ανάληψη κινδύνων και η εμπειρία ενθουσιασμού στην ύπαιθρο συμβάλλει θετικά στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ευημερία των παιδιών.
Οι ανταμοιβές του να επιτρέπει κανείς στα παιδιά να αυτορρυθμίζονται και να διαχειρίζονται τις προκλήσεις στο παιχνίδι τους είναι ευρέως γνωστές και εκτεταμένες. Το περιπετειώδες παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν το άγχος σε δύσκολες συνθήκες». Παραδείγματα περιπετειωδών δραστηριοτήτων που δεν κοστίζουν τίποτα είναι τα εξής:
– Μια βόλτα με φακό στο σκοτάδι
– Εξερεύνηση του δάσους μόνος ή με έναν φίλο
– Κατασκήνωση κατά τη διάρκεια της νύχτας
– Κολύμπι ή κωπηλασία σε ποτάμι ή λίμνη
– Δοκιμάζοντας νέες δεξιότητες στο σκέιτμπορντ, στα πατίνια ή στην ποδηλασία
– Δημιουργία διαδρομών με εμπόδια μέσα ή έξω
Η έρευνα αυτή έχει δημοσιευτεί στο Child Psychiatry and Human Development.
Πηγή:
www.goodnewsnetwork.org/adventurous-play-and-mental-health-exeter