4 τρόποι να στραφείτε από την υπερανάλυση στη δράση

Η υπερανάλυση, τις περισσότερες φορές, αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος δολοφόνος των κινήτρων μας.

4 τρόποι να στραφείτε από την υπερανάλυση στη δράση

Η υπερανάλυση, τις περισσότερες φορές, αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος δολοφόνος των κινήτρων μας. Ξεκινάμε ενθουσιασμένοι για ένα project, γεμάτοι ενέργεια να βγάλουμε μια μεγάλη αναφορά, να ολοκληρώσουμε με επιτυχία μια εργασία ή πανέτοιμοι να ζητήσουμε ραντεβού από ένα ενδιαφέρον άτομο.

Και ύστερα, αρχίζετε να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας. Και μετά το ξανακάνετε. Αμέσως μετά επιστρέφετε στις αρχικές σας σκέψεις. Και ξαφνικά τις προδίδετε ξανά. Στο τέλος, αρχίζετε απλά να νιώθετε ότι χάσατε το κίνητρο, τον ενθουσιασμό και την ενέργειά σας.

Advertisment

Η σταθερή παραγωγικότητα βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος πάνω σε ένα συνεχές, όπου η κάθε μικρή νίκη χτίζεται πάνω σε μια άλλη μικρή, προηγούμενη. Αλλά επειδή υπεραναλύουμε τα πράγματα τόσο συχνά, καταλήγουμε να «σκοτώνουμε» εκείνη την αίσθηση ενέργειας και κινήτρου και να νιώθουμε σαν να είμαστε πάλι στο σημείο αφετηρίας.

Γι’ αυτό, είναι επιτακτική η ανάγκη αντικατάστασης της υπερανάλυσης, της αυτο-αμφιβολίας, αν θέλετε κάποια στιγμή να επιτύχετε τους στόχους σας. Αν αντιμετωπίζετε συχνά και επανειλημμένα αυτό το πρόβλημα, παρακάτω προτείνονται τέσσερις τρόποι για να στραφείτε από την υπερανάλυση στην πράξη οριστικά.

4 τρόποι να στραφείτε από την υπερανάλυση στη δράση

1. Αντιμετωπίστε το φόβο

Κάποιες φορές, δεν είναι απλά η αναποφασιστικότητα που προκαλεί την υπερανάλυση, αλλά ο φόβος. Η ανησυχία ή το άγχος για το τι θα συμβεί εξαρτάται από το τι επιλέγετε. Αν διαφοροποιηθείτε από τον φόβο, θα χειρίζεστε διαφορετικά τα πράγματα. Με την αναποφασιστικότητα, συχνά το χτίσιμο λίγης παραπάνω αυτοπεποίθησης ή μια μικρή πίεση για δράση είναι αρκετά.

Advertisment

Όμως, ο φόβος απαιτεί μια προσεκτικότερη προσέγγιση που θα χτίσει αυτοπεποίθηση και θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματα που σας ταλαιπωρούν. Γι’ αυτό, χρειάζεστε χρόνο για να παρατηρήσετε από πού πραγματικά πηγάζει η υπερανάλυσή σας. Υπάρχει κάποιο συναίσθημα που συνοδεύει την αναποφασιστικότητά σας; Νιώθετε σωματικά το άγχος; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι κάτι βαθύτερο ενυπάρχει, ένας φόβος. Αν ισχύει αυτό, προχωρήστε στο επόμενο επίπεδο.

2. Εξετάστε τις παρελθοντικές σας εμπειρίες

Είναι σημαντικό να δούμε πίσω από τον «παραλογισμό» του μυαλού μας. Όταν υπεραναλύουμε, συνήθως αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα ως υπερβολικά ή παραποιούμε τα στοιχεία. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Βρείτε την αλήθεια των παρελθοντικών σας εμπειριών, κοιτώντας πίσω και βλέποντας πού σας οδήγησε τότε η υπερανάλυσή σας, όπου τα πράγματα δεν αποδείχτηκαν τελικά τόσο περίπλοκα. Αυτό δεν σας παρέχει μόνο καθαρότητα σκέψης, αλλά χτίζει και αυτοπεποίθηση.

3. Επιστρέψτε και πάλι στο παρόν

Η υπερανάλυση συμβαίνει και αναπαράγεται καθαρά μέσα στο κεφάλι σας. Οπότε αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να ξεφύγετε από αυτό το «χάος» του νου. Είναι εύκολο βέβαια στη θεωρία, αλλά όχι στην πράξη. Ας ξεκινήσουμε όμως με λίγη εξάσκηση. Αναφερόμαστε εδώ φυσικά στην εξάσκηση της ενσυνειδητότητας. Το ζητούμενο είναι να ξυπνήσετε κατά κάποιο τρόπο από αυτή την δυσλειτουργική επανάληψη σκέψεων, ώστε να συνειδητοποιήσετε τι κάνετε, να απομακρυνθείτε από αυτό και να πάρετε μια πιο συνειδητή απόφαση.

4. Καμία απόφαση δεν είναι τελική

Λίγες αποφάσεις στη ζωή δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων με κάποιο τρόπο. Ασχέτως των αποφάσεων που πήρατε ή των πράξεων που κάνατε, μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω ή να πάρετε στη συνέχεια ένα διαφορετικό μονοπάτι.

Όταν κολλάτε στην διαδικασία λήψης της απόφασης, οι κίνδυνοι φαίνονται πολύ. Αλλά σπάνια είναι και οι σκέψεις μας υπερβάλλουν. Ας θυμόμαστε λοιπόν ότι καμία απόφαση δεν είναι τελική. Έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε τα πράγματα, αν δεν λειτουργήσουν όπως το είχατε φανταστεί. Η επιτυχία συχνά απαιτεί πολλές αποτυχημένες προσπάθειες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση