Όσο και να θέλουμε να μην πούμε ακόμα “καλό χειμώνα” η φύση έχει ήδη αρχίσει να μας προετοιμάζει για να το αποδεχτούμε. Η μέρα μικραίνει, η θερμοκρασία πέφτει μαζί με τα φύλλα των δέντρων, τα σύννεφα στολίζουν πιο συχνά τον ουρανό και οι έξοδοι αρχίζουν να περιορίζονται σε κλειστούς χώρους το βραδάκι.
Και η αλήθεια είναι πως όσο και να σκεφτόμαστε πως υπάρχει ακόμα περιθώριο για ένα μπάνιο στη θάλασσα για να ανεβάσουμε την διάθεσή μας, το κρύο και το σκοτάδι προκαλούν στους περισσότερους αρνητικά συναισθήματα.
Advertisment
Λέγεται «φθινοπωρινή μελαγχολία» και είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που αποτελεί ουσιαστικά μια εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η οποία μοιάζει με την κατάθλιψη και ενδέχεται να αντανακλά μια αλλαγή στα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό. Οι γυναίκες δείχνουν να είναι πιο επιρρεπείς στην εποχική κατάθλιψη, καταγράφοντας υψηλότερα ποσοστά, ενώ ηλικιακά το φαινόμενο τείνει να ξεκινά όταν το άτομο είναι μεταξύ 20 και 30 ετών.
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ψυχικής Υγείας της Αμερικής, τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης είναι παρόμοια με εκείνα της κλασσικής κατάθλιψης, γι’ αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να την διακρίνουμε από άλλα είδη ψυχικής διαταραχής.
Η διάγνωση της εποχικής κατάθλιψης μπορεί να γίνει μόνο μετά από δύο διαδοχικά περιστατικά, που ξεκινούν και τελειώνουν την ίδια στιγμή κάθε χρόνο, χωρίς να παρουσιάζονται συμπτώματα τις άλλες εποχές του χρόνου.
Advertisment
Μεταξύ των συμπτωμάτων που εμφανίζουν όσοι υποφέρουν από εποχική κατάθλιψη είναι άγχος, αλλαγές στη διάθεση ή τις διατροφικές συνήθειες, διαταραχές ύπνου, λήθαργος και σεξουαλικά προβλήματα.
Ο άνθρωπος που αντιμετωπίζει εποχική κατάθλιψη μπορεί να νιώθει δυστυχία και απελπισία, να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά και ενδιαφέρον για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να εμφανίσει ακραίες διαθέσεις, όπως ένταση ή αδυναμία διαχείρισης του άγχους. Άλλα συμπτώματα, φαινομενικά ασύνδετα, που όμως ενδέχεται να οφείλονται σε εποχική κατάθλιψη είναι η αυξημένη όρεξη, η απώλεια λίμπιντο, η έλλειψη ενδιαφέροντος για κοινωνικές επαφές και ο διαταραγμένος ύπνος.
Όλα αυτά παρατηρούνται κυρίως καθώς αλλάζει ο καιρός και πλησιάζει ο χειμώνας. Τότε, όποιος επηρεάζεται αρνητικά από την αλλαγή της εποχής, νιώθει πιο απομονωμένος ή ανήσυχος. Τα συναισθήματα αυτά είναι πιο έντονα μετά τις ψυχικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία. «Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης μπορεί να επιδεινώσουν τους προϋπάρχοντες στρεσογόνους παράγοντες της πανδημίας, καθιστώντας κάποιον λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει προβλήματα σε σύγκριση με το παρελθόν», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.