Ο διεθνής διαγωνισμός για τον Ocean Photographer of the Year ολοκληρώθηκε και φέτος με την παρουσίαση ορισμένων από τους πιο απίστευτους υποβρύχιους φωτογράφους οι οποίοι ξεχώρισαν με φωτογραφίες που προκαλούν δέος για την ομορφιά που υπάρχει στους ωκεανούς του κόσμου.
Ο φετινός γενικός νικητής Φωτογράφος της Χρονιάς είναι ο Ben Thouard, ο οποίος απαθανάτισε ένα τέλειο χρονικά στιγμιότυπο ενός σέρφερ που μάχεται ενάντια σε ένα τεράστιο κύμα κοντά στο χωριό Teahupo’o στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας.
Advertisment
Αυτό δεν είναι συνηθισμένο κύμα – έχει ονομαστεί το «βαρύτερο κύμα στον κόσμο». Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 που φιλοξενούνται στο Παρίσι ελπίζουν να πραγματοποιήσουν τους αγώνες σέρφινγκ σε αυτήν ακριβώς την περιοχή.
Από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό στη Βόρεια Θάλασσα – ο φωτογράφος Mike Spencer κέρδισε το βραβείο για την κατηγορία Fine Art. Στη νικητήρια φωτογραφία του απαθανατίζει κύματα που σκάνε κοντά στην ακτή του Scarborough, στο Βόρειο Γιορκσάιρ. «Η ακτή της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιδανική για ανατολές. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε Ιανουάριο περίπου μια ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και η κατάσταση στη θάλασσα ήταν ήρεμη.» δήλωσε ο νικητής ενώ σχολίασε πως η καλύτερη στιγμή για να φωτογραφίσεις τη θάλασσα είναι ο χειμώνας.
Advertisment
Για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, η κατηγορία “Προστασία των Ωκεανών” χωρίστηκε σε δύο υποκατηγορίες – Impact και Hope. Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Simon Lorenz κέρδισε το βραβείο Impact. Δείχνει μια θαλάσσια χελώνα Olive Ridley μπλεγμένη σε δίχτυα και σκουπίδια. Ο Σάιμον εντόπισε τη χελώνα στις ακτές της Σρι Λάνκα. Είπε ότι αφού τράβηξε τη φωτογραφία, χρειάστηκαν 30 λεπτά για να σώσει τη χελώνα από το δίχτυ πριν την στείλει στο δρόμο της.
Την κατηγορία Ελπίδα- Hope κέρδισε η φωτογραφία του Nicolas Remy, ο οποίος εντόπισε αυτή την ομάδα γκρίζων καρχαριών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση κοντά στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Οι γκρίζοι καρχαρίες γνωστοί και ως καρχαρίες τίγρεις της άμμου, θεωρούνται ως κρίσιμα απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Ο φωτογράφος Nicolas είπε ότι «αισθάνθηκε υπέροχα» να κολυμπάει με τους καρχαρίες και ήταν «μια υπενθύμιση ότι η φύση μπορεί να ευδοκιμήσει, αν της δώσουμε μια ευκαιρία».
Κερδισμένη στην κατηγορία Young Photographer είναι η Rutya Ogawa, με αυτό το αξιολάτρευτο στιγμιότυπο ενός μωρού πράσινης χελώνας κοντά στα νησιά Ogasawara στην Ιαπωνία. Η κατηγορία απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 25 ετών και κάτω. «Τα μωρά χελώνες που γεννιούνται στα νησιά πρέπει να μεταναστεύσουν περισσότερα από 1000 χιλιόμετρα βόρεια προς τον βιότοπό τους που τρέφονται», είπε η Rutya. Φαίνεται ότι αυτό το μικρό έχει πολύ ταξίδι μπροστά!
Το βραβείο Human Connection γιορτάζει τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και ζώων του ωκεανού. Ο νικητής Steve Woods έπιασε τη στιγμή που ο φίλος του βούτηξε κάτω από την επιφάνεια για να συναντήσει μια τεράστια σπερματοφάλαινα στα ανοικτά των ακτών της Δομινίκας. «Αυτή η συγκεκριμένη θηλυκή σπερματοφάλαινα συνέχιζε να κοιμάται μπροστά μας», είπε ο Steve.
Αυτή η τρομακτική φωτογραφία του Tom St George κέρδισε στην κατηγορία Adventure και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί! Ο λαβύρινθος των υποθαλάσσιων σπηλαίων που εξερευνάται από την δύτη Ellen Cuylaerts είναι συναρπαστικός και απόκοσμος. Ο Τομ τράβηξε αυτή τη φωτογραφία στο Μεξικό της Νότιας Αμερικής και είπε ότι η φωτογραφία κατάδυσης σε σπηλιές είναι «πολύ ομαδική προσπάθεια». Σπήλαια σαν αυτό σχηματίστηκαν σε χιλιάδες και χιλιάδες χρόνια, με πολύ λίγα να τα έχουν δει άνθρωποι.
Τέλος, αυτή η φωτογραφία είναι ο νικητής της κατηγορίας Wildlife. Τραβηγμένη από τον Rafael Fernandez Caballero στα στενά του Γιβραλτάρ, στην Ισπανία, δείχνει μια παρέα από φάλαινες πιλότους να κολυμπούν πολύ κοντά. Οι πιλότοι φάλαινες είναι απίστευτα ιδιαίτερα και έξυπνα όντα που απολαμβάνουν στενούς οικογενειακούς δεσμούς”, είπε ο Ραφαέλ.