Έκθεση τιμά τα 10 χρόνια από το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τις τελευταίες εικόνες από την «Άλλη θάλασσα»

Δέκα χρόνια πέρασαν, όταν σε γυρίσματα της ταινίας «Η άλλη θάλασσα», ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τραυματίστηκε θανάσιμα...

Έκθεση τιμά τα 10 χρόνια από το θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τις τελευταίες εικόνες από την «Άλλη θάλασσα»

Δέκα χρόνια πέρασαν από τον Ιανουάριο του 2012, όταν σε διάλειμμα των γυρισμάτων της ταινίας «Η άλλη θάλασσα», ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τραυματίστηκε θανάσιμα από μια διερχόμενη μοτοσυκλέτα και «έφυγε» από κοντά μας, αφήνοντας την τελευταία του πνοή, το ίδιο βράδυ. Η ταινία του «Η άλλη θάλασσα» δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού ταινιών και μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την στρογγυλή επέτειο, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει μια εξαιρετική έκθεση, κατά την οποία θα παρουσιαστούν είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, όσες και οι μέρες των γυρισμάτων της ταινίας «Η άλλη θάλασσα», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Στην πρωτότυπη έκθεση με τον τίτλο «Γεφυροποιός» θα εκτεθούν φωτογραφίες του σκηνοθέτη και κινηματογραφιστή Νίκου Νικολόπουλου, που μέσα από αυτές, επιχειρεί να μεταφέρει το κοινό στο πλατό της τελευταίας ταινίας του μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Σύμφωνα με τον Νικολόπουλο, ο τίτλος της έκθεσης περιγράφει την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο πλατό της «Άλλης θάλασσας», ενώ συγχρόνως «ενώνει αυτό που συνέβαινε μπροστά από την κάμερα με το έργο που γινόταν πίσω, στη δική μου πλευρά» όπως είπε.

Ο Νίκος Αγγελόπουλος εργάστηκε για την ταινία «Η άλλη θάλασσα» ως φωτογράφος πλατό και ήταν αυτόπτης μάρτυρας των όσων συνέβαιναν κατά τις 20 μέρες των γυρισμάτων της ταινίας. Οι φωτογραφίες του αποκαλύπτουν τον τρόπο που ο Αγγελόπουλος εργαζόταν, την άριστη συνεργασία του με τους ηθοποιούς, την συναισθηματική σχέση που είχε με όλους όσοι εργάζονταν για την ταινία και την απόλυτη προσήλωσή του σε αυτό που έκανε.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Χριστόφορος Μαρίνος σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Ιωακειμίδη. Τα τυπώματα θα αναρτηθούν στην ειδικά διαμορφωμένη και φωτισμένη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, σύμφωνα με την μουσειογραφική πρόταση των δύο επιμελητών της έκθεσης, του καλλιτέχνη και της αρχιτέκτονος Μαρίας Μανέτα. Χορηγός της έκθεσης είναι η Faliro House Productions.

Πληροφορίες για την Έκθεση

Έκθεση «Γεφυροποιός», Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» (Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, 210-3452150) από 29 Ιανουαρίου έως 2 Μαρτίου. Μέρες και ώρες λειτουργίας, Τρίτη με Παρασκευή 11:00–19:00, Σαββατοκύριακο 10:00–20:00. Είσοδος ελεύθερη.

Photo: CNN Greece

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε