,

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Η σύνδεση μεταξύ της ρύπανσης του αέρα και των αυτοάνοσων ξεκαθαρίστηκε χάρη σε μία τεράστια έρευνα σε αρχεία 6 εκατομμυρίων Καναδών!

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με την αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων

Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως. Η έκθεση σε σωματίδια, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ή θανάτου από καρδιακές, εγκεφαλοαγγειακές και χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων. Μόνο λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις ρευματικές ασθένειες και τα στοιχεία συσχέτισης από αυτές τις μελέτες δεν είναι πειστικά. Ή τουλάχιστον δεν ήταν μέχρι τώρα.

Η σύνδεση μεταξύ της ρύπανσης του αέρα και των αυτοάνοσων ξεκαθαρίστηκε χάρη σε μία τεράστια έρευνα που βασίστηκε στη μελέτη των αρχείων υγείας 6 εκατομμυρίων Καναδών.

Advertisment

Η έρευνα βρήκε πως η μακροχρόνια έκθεση σε ρυπογόνους παράγοντες του αέρα, σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο εμφάνισης λύκου, συνδρόμου Sjogren, σκληροδερμίας και άλλων αυτοάνοσων ασθενειών, οι οποίες συχνά επισκιάζονται από άλλες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, διαβήτης τύπου 1 και σκλήρυνση κατά πλάκας οι οποίες είναι πιο κοινές.

Αυτή τη στιγμή παρατηρείται άνοδος στα αυτοάνοσα παγκοσμίως, με περίπου 80 ασθένειες να επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στις αυτοάνοσες ασθένειες, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα, στο δέρμα, στα όργανα, στο νευρικό σύστημα, στις αρθρώσεις ή στους συνδετικούς ιστούς ανάλογα την ασθένεια.

Advertisment

Οι επιστήμονες  θεωρούν πως η εισπνοή ρυπαντικών παραγόντων οδηγεί με τον καιρό σε φλεγμονή σε όλο το σώμα, κάτι το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει μία λανθασμένη αντίδραση από το ανοσοποιητικό.

Η ίδια έρευνα επίσης  υπολόγισε την έκθεση σε ρυπαντικούς παράγοντες βάσει του ταχυδρομικού κωδικού των συμμετεχόντων και βρήκε μία θετική σχέση μεταξύ αυτοάνοσων και αέριων σωματιδίων 2.5 μικρομέτρων (PM2.5) τα οποία συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση