, ,

8 τρόποι να μειώσουμε τον φλεγμονώδη πόνο στην πλάτη

Αυτές οι προσεγγίσεις θα βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ταλαιπωρία και να αποτρέψετε πρόσθετους τραυματισμούς.

8 τρόποι να μειώσουμε τον φλεγμονώδη πόνο στην πλάτη

Η αντιμετώπιση του φλεγμονώδους πόνου στην πλάτη απαιτεί συνήθως κάποια μορφή συνταγογραφούμενων φαρμάκων – συνήθως ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Τα καλά νέα είναι ότι, αν τηρήσετε τη θεραπεία που συνιστά ο γιατρός σας, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τη δυσφορία που σχετίζεται με το πρόβλημα. Η τήρηση της φαρμακευτικής θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντική.

Με τα διαθέσιμα σήμερα φάρμακα, είναι δυνατόν να σταματήσει η εξέλιξη, αλλά η μη τήρηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της αποτελεσματικότητας και, τελικά, σε εξέλιξη. Η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης και καταγμάτων.

Advertisment

Επιπλέον, εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να εργαστούμε ή να συμμετάσχουμε στις συνήθεις καθημερινές μας δραστηριότητες. Εκτός όμως από το να επιμείνουμε στη θεραπεία που μας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, υπάρχουν αρκετά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να θέσουμε τον φλεγμονώδη πόνο υπό έλεγχο.

8 τρόποι να μειώσουμε τον φλεγμονώδη πόνο στην πλάτη

1. Παραμένουμε σωματικά δραστήριοι για να απαλύνουμε τον πόνο

Σε αντίθεση με τον «μηχανικό» πόνο στην πλάτη, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί με την άσκηση, ο φλεγμονώδης πόνος συνήθως βελτιώνεται μετά από σωματική δραστηριότητα – τη σωστή σωματική δραστηριότητα, δηλαδή. Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας συστήσει να επισκεφθείτε έναν φυσικοθεραπευτή για να μάθετε ασκήσεις και διατάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο και στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από τη μέση και την πλάτη σας.

Χρειάζεται να παραμείνετε δραστήριοι και να κάνετε ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και διατάσεων για να διατηρήσετε μια καλή στάση της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε τις ασκήσεις υψηλής επίπτωσης που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι επιβλαβείς για τη σπονδυλική σας στήλη. Ένα παράδειγμα καλής διάτασης είναι η καθιστή θωρακική έκταση.

Advertisment

Για να κάνετε αυτή τη διάταση, καθίστε σε μια καρέκλα με χαμηλή πλάτη, με τα πόδια σας επίπεδα στο πάτωμα και την πλάτη σας ευθεία στην πλάτη της καρέκλας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα χέρια σας πίσω από το κεφάλι σας με τους αγκώνες σας έξω (ή σταυρώστε τα χέρια σας πάνω από το στήθος σας, αν αυτό είναι πιο άνετο). Κρατώντας το κεφάλι σας ακίνητο, γείρετε αργά προς τα πίσω, έτσι ώστε η κορυφή της σπονδυλικής σας στήλης να εκτείνεται πάνω από την πλάτη της καρέκλας. Κρατήστε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, επιστρέψτε στην αρχική θέση.

2. Κάνουμε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής για να διατηρήσουμε την πνευμονική χωρητικότητα

Ένας τύπος άσκησης που μπορεί να σας συστήσει ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής σας περιλαμβάνει την αναπνοή. Οι απλές αναπνευστικές ασκήσεις περιλαμβάνουν συνήθως επαναλαμβανόμενες βαθιές εισπνοές και εκπνοές για να διευρύνετε την πνευμονική σας χωρητικότητα αλλά και να μειώσετε τυχόν φλεγμονές στις πλευρικές αρθρώσεις – τις αρθρώσεις που συνδέουν τα πλευρά με τη σπονδυλική στήλη.

Εάν η φλεγμονή στην πλάτη έχει εξελιχθεί σε αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, πράγμα που μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να επηρεάσει τις πλευρικές σας αρθρώσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα του θώρακά σας να ανυψώνεται και να πέφτει καθώς αναπνέετε, δυσχεραίνοντας τη σωστή λειτουργία των πνευμόνων σας, ιδίως κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας.

3. Μαθαίνουμε να σηκώνουμε σωστά βαριά αντικείμενα

Το να παραμένουμε δραστήριοι είναι υπέροχο για τον φλεγμονώδη πόνο στην πλάτη, αλλά η ανύψωση βαρέων αντικειμένων δεν είναι. Ο γιατρός ή/και ο φυσιοθεραπευτής σας πιθανότατα θα σας συμβουλεύσει να αποφύγετε τη μετακίνηση ογκωδών, μεγάλου βάρους αντικειμένων. Και, αν πρέπει να σηκώσετε κάτι – ένα έπιπλο ή μια σακούλα με ψώνια, για παράδειγμα – θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τεχνικές που συνιστά ο φυσικοθεραπευτής σας, όπως το να χρησιμοποιείτε τους μυς των ποδιών σας περισσότερο από εκείνους της πλάτης σας.

4. Είμαστε προσεκτικοί κατά την οδήγηση

Η πράξη της οδήγησης από μόνη της δεν θα επιδεινώσει τη φλεγμονή. Ωστόσο, αν ποτέ εμπλακείτε σε ατύχημα, η κατάστασή σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού, συμπεριλαμβανομένων των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να αποφεύγουμε τις απότομες κινήσεις του αυχένα ή της σπονδυλικής στήλης. Οποιαδήποτε πρόσκρουση, είτε ελαφριά είτε ισχυρή, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.

Φυσικά, τα ατυχήματα συμβαίνουν, αλλά αν έχετε φλεγμονώδη πόνο στην πλάτη μπορείτε να κάνετε πράγματα για να τα προλάβετε. Για παράδειγμα, αποφύγετε να οδηγείτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή μεγάλες αποστάσεις χωρίς διαλείμματα -το να κάθεστε στο αυτοκίνητο για πολλή ώρα μπορεί επίσης να επιδεινώσει τους πόνους και τη δυσκαμψία- και φροντίστε να κάνετε διαλείμματα ξεκούρασης αν αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι πίσω από το τιμόνι.

5. Επιλέγουμε το σωστό στρώμα

Ο ύπνος στο σωστό στρώμα δεν θα θεραπεύσει τον φλεγμονώδη πόνο στην πλάτη, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε καλή στάση του σώματος ενώ ξεκουράζεστε. Συνίσται να κοιμάστε σε ένα σταθερό στρώμα – όχι πολύ σκληρό και όχι πολύ μαλακό. Ο επαρκής ύπνος μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αισθάνεστε συνολικά καλύτερα. Ο κακός ύπνος συνδέθηκε με τον χρόνιο πόνο στη μέση σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2019 στο Scandinavian Journal of Pain.

6. Αλλαγές στο σπίτι για να αποφύγουμε τις πτώσεις

Είναι σημαντικό να κάνουμε το σπίτι μας ασφαλές για να βοηθήσουμε στην πρόληψη των πτώσεων. Επειδή ο φλεγμονώδης πόνος στην πλάτη αυξάνει τον κίνδυνο για κατάγματα της σπονδυλικής στήλης, η αποφυγή των πτώσεων είναι ζωτικής σημασίας.

Προσέχουμε τα χαλιά να μην κάνουν αναδιπλώσεις, τα πατώματα των δωματίων να μην είναι ακατάστατα. Είμαστε προσεκτικοί στα σκαλοπάτια και όταν χρησιμοποιούμε το ντους ή τη μπανιέρα. Τα αντιολισθητικά χαλιά ή πατάκια στο μπάνιο και την κουζίνα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα.

7. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός υπερυψωμένου καθίσματος τουαλέτας

Μιλώντας για το μπάνιο, ένα ειδικό υπερυψωμένο κάθισμα τουαλέτας μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από τυχόν δυσφορία κατά τη χρήση του μπάνιου και να μειώσει τον κίνδυνο πτώσης.

8. Προσαρμόζουμε το χώρο εργασίας για καλή στάση του σώματος

Αν εργάζεστε και έχετε φλεγμονώδη πόνο στην πλάτη – και δεδομένου ότι η πάθηση συνήθως χτυπά γύρω στην ηλικία των 40 ετών, αναζητήστε τρόπους για να βελτιώσετε τη στάση του σώματός σας στην εργασία. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα όρθιο γραφείο ή ζητήστε από τον εργοδότη σας μια εργονομική καρέκλα – ή και τα δύο. Ίσως θεωρήσετε πιο χρήσιμο να εναλλάσσετε την ορθοστασία με την καθιστή θέση, αντί να κάνετε μόνο το ένα ή το άλλο.

Η τοποθέτηση της οθόνης και του πληκτρολογίου του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας έτσι ώστε να μην είστε σκυμμένοι πάνω από το γραφείο σας καθώς εργάζεστε ή να μην αναγκάζεστε να απλώνετε το χέρι σας στο γραφείο σας για να ανακτήσετε αντικείμενα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της καταπόνησης της σπονδυλικής σας στήλης.

Πηγή:

www.everydayhealth.com/pain-management/tips-for-managing-inflammatory-back-pain

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση