, ,

Fast fashion: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει τον περιορισμό της

Εταιρείες, όπως οι Boohoo, H&M και Zara, θα πληρώνουν τέλος για τα απόβλητα για κάθε αντικείμενο που πωλούν.

Fast fashion: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει τον περιορισμό της

Τα ρούχα, τα έπιπλα και τα smartphones που πωλούνται στην Ευρώπη πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να επισκευάζονται ευκολότερα, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στρατηγική, που δρομολογήθηκε την Τετάρτη, στοχεύει σε προϊόντα σε κάθε στάδιο χρήσης, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της επισκευής και της ανακύκλωσης.

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην τόνωση της αγοράς για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που κατασκευάζονται με βιώσιμο τρόπο. Αναφέρει επίσης ότι θα πατάξει τις εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές με ψευδείς περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς, ή αλλιώς greenwashing. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα ρούχα τους είναι φιλικά προς το περιβάλλον και ανθεκτικά. Και οι καταναλωτές θα λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες για το πώς να επαναχρησιμοποιούν, να επιδιορθώνουν και να ανακυκλώνουν τα ρούχα τους.

Advertisment

Η Iona Popescu της περιβαλλοντικής μη κυβερνητικής οργάνωσης, Environmental Coalition on Standards, δήλωσε ότι οι κανόνες σχεδιάστηκαν για να εισάγουν προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές αντί να φορεθούν μερικές φορές και μετά να πεταχτούν.

«Η Επιτροπή επιδιώκει να βάλει φρένο στο fast fashion, εισάγοντας κανόνες για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που θα χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε η ίδια. Υπολογίζεται ότι λιγότερο από το 1% του συνόλου των ενδυμάτων παγκοσμίως ανακυκλώνεται. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, η χρήση των ρούχων στην Ευρώπη έχει κατά μέσο όρο τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και το κλίμα, ξεπερνώντας μόνο τα τρόφιμα, τη στέγαση και τις μεταφορές.

Για κάθε άτομο στην ΕΕ, η κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων απαιτεί 9 κυβικά μέτρα νερού, 400 τετραγωνικά μέτρα γης, 391 κιλά πρώτων υλών και προκαλεί αποτύπωμα άνθρακα περίπου 270 κιλών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολιτικοί έχουν καλέσει την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε να απαιτείται από τους λιανοπωλητές μόδας να συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Advertisment

Η Βρετανική κυβέρνηση απέρριψε τις περισσότερες από τις συστάσεις της Επιτροπής Περιβαλλοντικού Ελέγχου το 2019, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης των παραγωγών ρούχων να πληρώνουν για την καλύτερη συλλογή και ανακύκλωση των ρούχων, αλλά έχει θέσει τα υφασμάτινα απόβλητα ως προτεραιότητα. Η στρατηγική για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα θα μπορούσε να δώσει τον τόνο για τη μελλοντική νομοθεσία εκτός ΕΕ.

Η ιστορία του fast fashion αναζωπυρώνεται το 2000, όταν ο πολυεστέρας ξεπέρασε το βαμβάκι ως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη ίνα. Φτηνή και ευπροσάρμοστη, χρησιμοποιείται πλέον στα δύο τρίτα όλων των υφασμάτων. Μεταξύ του 2000 και του 2014, η παραγωγή ενδυμάτων διπλασιάστηκε, με τον μέσο καταναλωτή να αγοράζει σήμερα 60% περισσότερα ρούχα σε σύγκριση με 15 χρόνια πριν, ενώ τα διατηρεί το μισό χρόνο. Επειδή είναι τόσο φτηνό και δύσκολο να ανακυκλωθεί, τα περισσότερα από αυτά τα ρούχα καταλήγουν ως απόβλητα, καίγονται ή θάβονται.

Αλλά οι εταιρείες μόδας απέφυγαν επιτυχώς τη ρύθμιση για δεκαετίες, βασιζόμενες σε αδύναμα εθελοντικά συστήματα και άλλα greenwashing. Αυτό πρόκειται να αλλάξει. Αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ έγινε η πρώτη παγκοσμίως που αναγνώρισε τη σχέση μεταξύ της γρήγορης μόδας και των ορυκτών καυσίμων και ανακοίνωσε φιλόδοξη νομοθεσία για να καταστήσει τη μόδα πιο κυκλική.

Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να προκύψουν περισσότερες λεπτομέρειες το 2023, αλλά το κεντρικό σημείο των σχεδίων της είναι ένα σύστημα διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα κάνει τις εταιρείες μόδας, όπως οι Boohoo, H&M και Zara, να πληρώνουν τέλος για τα απόβλητα για κάθε αντικείμενο που πωλούν.

Όσο λιγότερο οικολογικό είναι το αντικείμενο, τόσο υψηλότερο είναι το τέλος. Αν γίνει σωστά, αυτό θα δώσει ώθηση στην επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και θα μειώσει σημαντικά τα απόβλητα. Όπως δείχνει η πρόσφατη έκθεση του Changing Markets Foundation, το τέλος αυτό πρέπει να συνοδεύεται από φιλόδοξους στόχους επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, καθώς και από κριτήρια οικολογικού σχεδιασμού, μέτρα που οι αρμόδιοι της ΕΕ υποσχέθηκαν ότι θα κατατεθούν λεπτομερώς το 2024.

Πηγή:

www.bbc.com/news/science-environment-60913226

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Save the Date - Save Lives! Εθελοντική Αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 19 Οκτωβρίου
Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πόσο κοστίζει το σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Πρεμιέρα σήμερα για το Ψηφιακό Φροντιστήριο - Πώς θα λειτουργεί
«Thessaly & Evros Pass 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση