Προσωπικοί και επαγγελματικοί κίνδυνοι στο διαδίκτυο | Πέντε συμβουλές για να τους αποφύγετε

Δεν είναι λίγες οι φορές που μια δημοσίευση ενός προσώπου ή ένα βίντεο έχει γίνει viral και το έχει φέρει σε δύσκολη θέση.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην εποχή μας έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής και της εργασιακής μας ζωής. Τελικά μας κάνουν καλό ή μήπως όχι;

Τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι φορές που μια δημοσίευση ενός προσώπου ή ένα βίντεο έχει γίνει viral φέρνοντας το σε δύσκολη θέση ακόμα και παγκόσμια.

Advertisment

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι της Πρωθυπουργού της Φιλανδίας Sanna Marin, όταν διέρρευσαν βίντεο από προσωπικό λογαριασμό στο twitter στο τύπο, η οποία συμμετείχε σε πάρτι που έπινε και χόρευε με φίλους της. Το αποτέλεσμά ήταν να ξεσπάσει σκάνδαλο και να κατηγορηθεί ότι έκανε χρήση ναρκωτικών, με την ίδια να ζητάει δημόσια συγγνώμη και να μπαίνει στην διαδικασία να κάνει τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών για να σταματήσει την κατακραυγή στα social media.

Ακόμα ένα παράδειγμα που είχε άσχημες συνέπειες σε δεκατρείς αστυνομικούς στην Αυστραλία, ήταν όταν το 2020, συνελήφθη ο πρώην ποδοσφαιριστή Dani Laidley όπου κοινοποιήθηκαν φωτογραφίες του από την σύλληψη του σε ιδιωτική ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το δικαίωμά σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, το αποτέλεσμα ήταν ορισμένοι αστυνομικοί να μπουν σε διαθεσιμότητα και άλλοι να μετατεθούν.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τα συναισθήματα έχουν σημαντικό ρόλο στην χρήση των social, μοιραζόμαστε χαρούμενα νέα μας, αλλά πολλές φορές και καταστάσεις θυμού.

Advertisment

Η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ανάρτηση που μπορεί να εκθέσουμε τον εαυτό μας ή τους εργοδότες μας, με αρνητική συνέπεια στην επαγγελματική μας ζωή. Να αποκαλύψουμε πολύ προσωπικές πληροφορίες για το οποίο μπορεί αργότερα να μετανιώσουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που εργαζόμενοι έχουν χάσει την δουλειά τους λόγω των αναρτήσεων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως επίσης είναι γνωστό, ότι οι εργοδότες χρησιμοποιούν ενεργά τα social media για την αξιολόγηση υποψηφίων.

Πέντε συμβουλές ώστε να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους

Βάλτε όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής

Θέστε κανόνες μεταξύ της κοινωνικής και επαγγελματικής σας ζωής. Ξεκαθαρίστε τα όρια στους συναδέλφους σας, στην οικογένεια σας και στους φίλους σας ή δημιουργήστε ξεχωριστούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επαγγελματικό και κοινωνικό και αναρτήστε το κατάλληλο περιεχόμενο στον κάθε λογαριασμό.

Να σέβεστε τα όρια των άλλων

Εκτός των δικά μας ορίων, πρέπει να σεβόμαστε και τα όρια των άλλων, πάντα να κοινοποιείτε φωτογραφίες ή βίντεο αφού έχετε λάβει την άδεια του χρήστη. Αν κάποιος δεν θέλει να αναρτήσετε φωτογραφία του μην το κάνετε, φερθείτε όπως θα θέλατε να σας φερθούν.

«Κλειδώστε» τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αφιερώστε λίγο χρόνο και ελέγξτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορίστε δικαιώματα χρήσης, στο facebook παράδειγμα ενημερώστε σωστά ποιες πληροφορίες θα μοιράζεστε στο προφίλ σας

Μοιραστείτε συνειδητά ώστε να αποφύγετε τυχόν λάθη

Μην χρησιμοποιείτε τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης τις «δύσκολες ημέρες , όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένος, θυμωμένος ή ακόμα και όταν είστε ενθουσιασμένος. Σκεφτείτε πριν την ανάρτηση εάν κάποιος δεν πρέπει να την δει και εάν υπάρχει έστω ένας, μην το κάνετε.

Αν υπερ-μοιράζεστε, προσπαθήστε να αφαιρείτε το ανεπιθύμητο περιεχόμενο

Πολλές φορές έχει προκύψει μετά από πολλές αναρτήσεις να δημοσιεύσουμε ανεπιθύμητο περιεχόμενο, αν γίνει διαγράψτε το άμεσα.
Αν υπάρχουν προσωπικές σας πληροφορίες σε κοινωνικό μέσο κάποιου άλλου ζητήστε να τις διαγράψει, εάν δεν το προλάβατε και έχει κοινοποιηθεί από πολλές πηγές ή σε ιστότοπο ζητήστε να αφαιρεθεί.

Χειριστείτε έξυπνα και προς όφελος σας επαγγελματικά αλλά και προσωπικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκεφτείτε ποια πληροφορία δεν θέλετε να μαθευτεί στους συναδέλφους ή στον εργοδότη σας η οποία μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ακόμα και στο περιεχόμενο που μοιράζεστε σε ιδιωτικά μηνύματα, ακόμα και αυτά μπορεί να κοινοποιηθούν αλλού.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τίποτα πια δεν είναι ιδιωτικό, μην το ξεχνάτε ποτέ!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

…Φλούδες μανταρίνι
«Το 2013 πέθανα και ξαναγεννήθηκα» | Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη
«Μην έρχεσαι κοντά» σου λέγανε κάθε φορά που άπλωνες το χέρι σου...
Οι "αόρατοι άνθρωποι" που ζουν ανάμεσά μας, δεν είναι απλά νούμερα… είναι άνθρωποι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση