Η φώκια της Κασπίας ζει και αναπτύσσεται στην Κασπία θάλασσα, που βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες Αζερμπαϊτζάν, Ιράν, Καζακστάν, Ρωσία και Τουρκμενιστάν.
Σύμφωνα με τον οργανισμό IUCN που ευθύνεται για την παρακολούθηση του πληθυσμού της φώκιας, το είδος τείνει να εξαφανιστεί ή τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ύπαρξη του από το κυνήγι, αλλά και την καταστροφή των οικότοπων καθώς και την κλιματική αλλαγή.
Advertisment
Αυτό το σπάνιο είδος θηλαστικού, έχει ταξινομηθεί από την διεθνή ένωση IUCN για την διατήρηση της φύσης ως απειλούμενο και έχει μπει στην κόκκινη λίστα από το 2008.
Η Κασπία θάλασσα, παραμένει ο κύριος τόπος κατοικίας και επιβίωσης της φώκιας
Τα στοιχεία δείχνουν ανησυχητικά, αλλά και αμφιλεγόμενα, με πολλά να συγκλίνουν ότι ο αριθμός αυτού του άγριου θηλαστικού κυμαίνεται από 270.000 έως 300.000 και σύμφωνα με άλλους οργανισμούς, ο αριθμός αυτός περιορίζεται μόνο στις 70.000.
Advertisment
Το γεγονός βρέθηκε στις πρώτες σελίδες της διεθνούς ειδησεογραφίας, ευαισθητοποιώντας πολλές οργανώσεις προστασίας της άγριας φύσης μετά από καταγγελία ότι, σε παραλίες της Κασπίας Θάλασσας και πιο συγκεκριμένα του Καζακστάν βρέθηκαν νεκρές 140 φώκιες. Με τα στοιχεία αυτά, να έχουν δοθεί από την KASPIKA, η οποία είναι ένας οργανισμός με κύριο μέλημα του την προστασία της φώκιας της Κασπίας.
Όμως ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που μας έρχονται από το Ντακεστάν της Ρώσικης Δημοκρατίας, όπου βρέθηκαν και εκεί νεκρές φώκιες με τον αριθμό τους να ανέρχεται συνολικά στις 2.500 όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Δευτέρα 5/12.
Οι φώκιες βρέθηκαν νεκρές στην Δημοκρατία του Ντακεστάν και ποιο συγκεκριμένα κατά μήκος της Κασπίας θάλασσας όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη εσωτερική λίμνη του πλανήτη.
Μια πρώτη αναφορά των αρχών του Ντακεστάν είναι ότι ακόμα δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε το θάνατο των θηλαστικών, αλλά τον προσδιορίζουν σε φυσικά αίτια και όχι σε λαθροθηρία.
Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS υπάρχουν αναφορές ότι, «οι ερευνητές είχαν ήδη αρχίσει να εργάζονται για την εξεύρεση της αιτίας του θανάτου των θηλαστικών». Με μεγάλη αγωνία οι υπεύθυνοι αναμένουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.
Οι φώκιες σύμφωνα με τον Ζαούρ Γκαπίζοφ, κατά πάσα πιθανότητα, ο θάνατος τους προσδιορίζεται μόλις πριν μερικές εβδομάδες . Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ή ενδείξεις ότι φονεύτηκαν.
Από τους επίσημους κρατικούς φορείς της Υπηρεσίας Αλιείας που επιθεώρησαν την περιοχή που ξεβράστηκαν οι φώκιες, δεν βρέθηκαν στοιχεία τοξικών ρυπογόνων ουσιών, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αιτία θανάτωσης τους.