,

Έλληνες επιστήμονες ανακαλύπτουν μυστικά του αρχέγονου διαστήματος, μελετώντας μετεωρίτη από την Ανταρκτική

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η Ανταρκτική έχει πολλά καλά κρυμμένα μυστικά τόσο για τον πλανήτη μας, όσο και για τη δημιουργία του ηλιακού μας

Έλληνες επιστήμονες ανακαλύπτουν μυστικά της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος, μελετώντας μετεωρίτη από την Ανταρκτική

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η Ανταρκτική έχει πολλά καλά κρυμμένα μυστικά τόσο για τον πλανήτη μας, όσο και για τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος. Εκεί βρισκόταν και ένας πολύτιμος μετεωρίτης, ο AMU 17290. Είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, δηλαδή ίσως μεγαλύτερος και από την ηλικία της Γης μας.

Αυτό το απόκτημα προέρχεται ουσιαστικά από το αρχέγονο διάστημα. Η NASA τον έχει παραχωρήσει στο εργαστήριο του Έλληνα ορυκτολόγου και ειδικού στους μετεωρίτες, Ιωάννη Μπαζιώτη. Τον σκοπό αυτής της μελέτης αποκαλύπτει ο ίδιος ο κ.Μπαζιώτης, επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας- Πετρολογίας στο εργαστήριο ορυκτολογίας-γεωλογίας του τμήματος Αξιοποίησης φυσικών πόρων και γεωργικής μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Αυτά που μελετούμε αυτή τη στιγμή στο εργαστήριό μας είναι μετεωρίτες της κατηγορίας των ανθρακούχων χονδριτών.

Advertisment

Ένας από αυτούς είναι και ο μετεωρίτης που ανακάλυψα πριν από τρία χρόνια στην Ανταρκτική και τον οποίο έχουμε δανειστεί για μια πενταετία από την αμερικανική NASA. Ήδη έχουμε ανακαλύψει κάποια σημαντικό ορυκτά στο εσωτερικό του, τα οποία συνδέονται με παλαιότερο χρόνο της δημιουργίας της γης».

Πρόκειται για την πρώτη φορά που Έλληνες επιστήμονες έχουν στα «χέρια» τους ένα τόσο πολύτιμο και μοναδικό κομμάτι ιστορίας της δημιουργίας του σύμπαντος και μάλιστα σε εργαστήριο της χώρας μας. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικός αυτός ο μετεωρίτης;

Ο κ. Μπαζιώτης και οι συνεργάτες του αναφέρονται στα «δύστηκτα ορυκτά» που εντοπίζονται στον συγκεκριμένο μετεωρίτη. Συγκεκριμένα: «Τα δύστηκτα αυτά ορυκτά είναι σημαντικά καθώς αποτελούν τα πρώτα στερεά που δημιουργούνται στο ηλιακό μας σύστημα. Σχηματίζονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπερνούν τους 1400-1450 βαθμούς Κελσίου. Περιέχουν χημικά στοιχεία όπως το αργίλιο, το ασβέστιο, το τιτάνιο, το μαγνήσιο.

Advertisment

Η συνένωση αυτών των χημικών στοιχείων δίνει γένεση σε μοναδικά ορυκτά όπως το κορούνδιο, ο μελίλιθος, ο χιμπονίτης, ο περοφσκίτης και ο σπινέλιος. Το ιδιαίτερο με αυτά τα ορυκτά είναι, ότι σχηματίζονται, όχι μόνο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και σε εξαιρετικά χαμηλές πιέσεις. Ο χώρος σχηματισμού τους είναι το ηλιακό νεφέλωμα», αναφέρει ο Έλληνας επιστήμονας. Είναι ακριβώς αυτοί οι μετεωρίτες που δίνουν την ευκαιρία στον άνθρωπο να μελετήσει τόσο πρώιμα υλικά με τέτοια ηλικία (4,5 δισεκατομμυρίων ετών).

Πρόκειται για ένα μοναδικό «ταξίδι στο παρελθόν», όπου ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να βιώσουν και για αποκαλύψεις που θα συνεισφέρουν στην επιστήμη. Τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας του κ. Μπαζιώτη, η οποία γίνεται σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια Caltech, Utah, Saint Louis-Washington, Open University Milton Keynes, έχουν ήδη ανακοινωθεί στο συνέδριο της NASA (Lunar and Planetary Science Conference), ενώ θα παρουσιαστούν και στο επερχόμενο συνέδριο European Planetary Science Congress, που διοργανώνεται ετησίως από την Europlanet Society.

Με πληροφορίες από skai.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση