,

Σπουδαία ευρήματα στον τάφο της μαίας του Ιησού – Επιγραφές στα ελληνικά (βίντεο)

Η Σαλώμη ήταν η γυναίκα που ξεγέννησε ως «μαία» τον Ιησού Χριστό

Σπουδαία ευρήματα στον τάφο της μαίας του Ιησού - Επιγραφές στα ελληνικά (βίντεο)

Στα νοτιοδυτικά της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ γίνονται νέες ανασκαφές που να συνδέονται με την ζωή του Ιησού. Όπως ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι η αναζήτηση νέων στοιχείων συνεχίζονται στον τάφο της «μαίας» του Ιησού της Σαλώμης.

Η Σαλώμη ήταν η γυναίκα που ξεγέννησε ως «μαία» τον Ιησού Χριστό, όπως αναφέρεται στα Απόκρυφα Ευαγγέλια.

Advertisment

Τα ταφικά σπήλαια σύμφωνα με την εφημερίδα Torondosun, χρονολογούνται τον πρώτο αιώνα μ.Χ. και είναι επενδυμένοι με εξαιρετικής τεχνοτροπίας διακόσμηση και βρίσκονται σε περιοχή με εβραϊκές στοές.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν πριν από αρκετές δεκαετίες όταν και ανακαλύφθηκε η τοποθεσία από αρχαιολόγο του Ισραήλ.

Advertisment

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν με ενδείξεις ότι στο μέρος εκείνο υπήρχε ένας σημαντικός εβραϊκός τάφος και ταυτόχρονα πήγαιναν Χριστιανοί προσκυνητές.

Ο χώρος μοιάζει με παρεκκλήσι, το οποίο βρίσκεται εντός του θόλου της σπηλιάς και αργότερα στην Ισλαμική αλλά και Βυζαντινή εποχή, διακοσμήθηκαν οι τοίχοι με επιγραφές και σταυρούς αραβικών και ελληνικών στοιχείων, με όλα να συγκλίνουν ότι, ο χώρος αυτός είναι εκείνος όπου ετάφη η Σαλώμη και εκεί τιμάται η μνήμη της.

Ο υπεύθυνος της ανασκαφής Ziv Firer δίνει κάποια στοιχεία της εποχής εκείνης, όπου για να εισέλθει κάποιος στο σπήλαιο, εκείνο χρειαζόταν μια λάμπα ειδικού λαδιού την οποία και νοίκιαζε και την επέστρεφε κατά την έξοδο του.

«Βρήκαμε δεκάδες από αυτές, όμορφα διακοσμημένες με φυτά και λουλούδια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Firer

Οι επιγραφές με αναφορές στην Σαλώμη

Το σπήλαιο που φιλοξενεί τους τάφους είναι 2000 ετών και βρίσκεται σε δάσος της Ιερουσαλήμ και εκεί εντοπίστηκε η επιγραφή «Σαλώμη, που ήταν η μαία του Ιησού»

Το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου, αναφέρει ένα περιστατικό σύμφωνα με το οποίο η «μαία» Σαλώμη δεν δεχόταν την παρθενικότητα της μητέρας του Χριστού, την Παναγία και όταν προσπάθησε να την εξετάσει, το χέρι της παρουσίασε κάποια παράλυση όπου αργότερα και αφού πήρε αγκαλιά το βρέφος με το άλλο της χέρι μετανόησε και θεραπεύτηκε.

Οι ανασκαφές, έβγαλαν στο φως και ένα χώρο που μοιάζει με προαύλιο και ήταν κάτι που κάποιος συναντούσε σε τάφους Εβραίων με κάποια μεγάλη κοινωνική θέση, όπως γίνεται αναφορά από την την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (Israel Antiquities Authority – ΙΑΑ. Το γεγονός ότι τον χώρο επισκεπτόταν και Χριστιανοί προσκυνητές, επιβεβαιώνεται και από την ύπαρξη επιγραφών που διακοσμούσαν τα λυχνάρια με βάση τα σύμβολα.

«Προκαλεί έκπληξη η μετατροπή του σπηλαίου σε χριστιανικό παρεκκλήσι», αναφέρει η IAA. «Κρίνοντας από τους σταυρούς και τις δεκάδες τοιχογραφίες της βυζαντινής και πρώιμης ισλαμικής περιόδου, το παρεκκλήσι ήταν αφιερωμένο στη Σαλώμη».

Κοντά στο ταφικό σπήλαιο, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και απομεινάρια δομών που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, αυτά ήταν μικρά μαγαζιά που νοίκιαζαν ή πωλούσαν τις λάμπες πετρελαίου στους προσκυνητές. Τα στοιχεία αυτά έφερε στο φως της δημοσιότητας η DailyMail μετά από αναφορές των υπευθύνων των ανασκαφών στην περιοχή.

Η πρώτη ανασκαφή για το ταφικό σπήλαιο, έγινε το 1982 από παράνομες ανασκαφές κυνηγών θησαυρών και αργότερα από τον καθηγητή Amos Kloner της Ισραηλινής υπηρεσίας αρχαιοτήτων. Αν και όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι ο χώρος αυτός ήταν ιερός χριστιανικός προσκυνηματικός, είναι ανεξήγητο το πώς δεν επετράπη μέχρι σήμερα ποτέ η είσοδος σε επισκέπτες, κάτι όμως που θα γίνει σύντομα στην τοποθεσία που βρίσκεται μόλις 35 χιλιόμετρα από την Βηθλεέμ και είναι γνωστό ως σπήλαιο της Σαλώμης.

 

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Το ξενοδοχείο που φυτεύει ένα δέντρο για κάθε διανυκτέρευση
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση