, ,

Η υπερκατανάλωση ανοίγει το δρόμο στην κλιματική κρίση, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η κατανάλωση από ευκατάστατα σπίτια είναι υπεύθυνη για την μεγαλύτερη ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον.

Η υπερκατανάλωση ανοίγει το δρόμο στην κλιματική κρίση, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η κατανάλωση από ευκατάστατα σπίτια είναι υπεύθυνη για την μεγαλύτερη ανθρώπινη επίδραση στο περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νέα Νότια Ουαλίας. Απαιτούνται αλλαγές στον τρόπο ζωής και μια διαφορετική στάση σε σχέση με τον πλούτο ώστε να επιλύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ο κόσμος μας αντιμετωπίζει.

«Το κύριο συμπέρασμα από την μελέτη μας είναι ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην τεχνολογία για να επιλύσουμε περιβαλλοντικά προβλήματα – όπως η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η ρύπανση – αλλά πρέπει να αλλάξουμε τον πολυτελή τρόπο ζωής και να μειώσουμε την υπερκατανάλωση, σε συνδυασμό με άλλες δομικές αλλαγές», τονίζει ο καθηγητής και ερευνητής Tommy Wiedmann.

Advertisment

Και προσθέτει: «Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να καταναλώσουμε αποτελεσματικότερα, όπως να εξοικονομήσουμε ενέργεια και πόρους, αλλά αυτές οι τεχνολογικές βελτιώσεις δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τα συνεχώς αυξανόμενα επίπεδα κατανάλωσης».

Μπορούν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής να αναχαιτίσουν την κλιματική κρίση;

Οι ερευνητές λένε ότι πρέπει να «δούμε» την υπερκατανάλωση μέσα από τις ατομικές πράξεις. Η συνολική κατανάλωση πρέπει να μειωθεί αντί απλώς να «οικολογικοποιηθεί» με στροφή σε πιο βιώσιμα προϊόντα.

Αναφέρουν προβλήματα όπως τα υπερβολικά μεγάλα δεύτερα σπίτια, δεύτερα σπίτια των εύπορων, υπερβολικά μεγάλα οχήματα και περιβαλλοντικά βλαβερά τρόφιμα με μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, συμπεριφορές που πρέπει να μεταβληθούν.

Advertisment

«Σπάνια αναφέρεται αλλά κάθε μετάβαση προς τη βιωσιμότητα μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική μόνο αν τα τεχνολογικά επιτεύγματα συνδυαστούν με μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής», σημειώνει o Manfred Lenzen, Καθηγητής Έρευνας στη Βιωσιμότητα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Προσθέτει πως όταν οι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της τεράστιας επίδρασης που έχουν οι ατομικές πράξεις στο περιβάλλον, πολλοί άνθρωποι οχυρώνονται και αρνούνται πλήρως την ανάμιξη.

Τι είναι η πράσινη οικονομία;

Όμως, η έρευνα επίσης αναγνωρίζει ότι η ευθύνη για την αλλαγή δεν βρίσκεται μόνο σε ατομικό επίπεδο. Πρέπει να ξεφορτωθούμε την εμμονή μας για την οικονομική ανάπτυξη, επειδή ο τρόπος με τον οποίο σήμερα λειτουργεί η οικονομία μας ενθαρρύνει τον κόσμο να καταναλώνει όλο και περισσότερο.

Σε ένα γράμμα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Guardian στη Μ.Βρετανία. μία ομάδα 83 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου κάλεσε τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους φόρους στον πλούτο για να χρηματοδοτηθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά τον COVID-19. Ζητούν από τους πολιτικούς να αναγνωρίσουν την παγκόσμια ανισότητα. Θα μπορούσε αυτή η φορολόγηση να επιλύσει την ανισότιμη κατανομή του πλούτου στην κλιματική κρίση;

Η μελέτη αναφέρει ότι αποτελεσματικές, νέες περιβαλλοντικές πολιτικές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μέτρα όπως eco-φορολογήσεις, επενδύσεις σε πράσινα προγράμματα, ανακατανομή του πλούτου, λιγότερες εργασιακές μέρες ως τρόπους οικοδόμησης μιας οικολογικότερης οικονομίας.

Πηγή:

Με πληροφορίες από euronews.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαρία Καβογιάννη: Συγκλονιστικό γκράφιτι με το πρόσωπό της στέλνει μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών
Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται
Ευρωεκλογές: Πού και πώς μπορώ να ψηφίσω – Αναλυτικός οδηγός λίγο πριν τις κάλπες
«Βοήθεια Στο Σπίτι» | Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε τα πρώτα έξυπνα ρολόγια για ευάλωτους δημότες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση