,

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις 5 πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις μετά τον τοκετό

Η περίοδος μετά τον τοκετό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη ακόμη και για την επιδερμίδα μας.

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις 5 πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις μετά τον τοκετό

Μεταξύ των προσπαθειών θηλασμού, της τριχόπτωσης και της ανάρρωσης από τον τοκετό, η περίοδος μετά τη γέννα σηματοδοτεί μια περίοδο δραστικών αλλαγών στο σώμα. Μια περιοχή που ίσως δεν περιμένατε να υποστεί αλλαγές; Το δέρμα σας. Ενώ μπορεί να είχατε μια «λάμψη εγκυμοσύνης» πριν από τον τοκετό, μπορεί να αντιμετωπίζετε ένα σωρό δερματικά προβλήματα μετά. Σύμφωνα με τη Laura Erlich, μια ολιστική ειδική σε θέματα γονιμότητας και μαιευτικής, είναι οι διακυμάνσεις των ορμονών που σχετίζονται με αυτά.

«Αμέσως μετά τον τοκετό, τείνει να υπάρχει μια έξαρση αδρεναλίνης και ενδορφινών (που βοηθούν στην αρχική σύνδεση και αποκατάσταση), αλλά μέσα σε λίγες ημέρες μετά τον τοκετό, υπάρχει μια απότομη πτώση των ορμονών της εγκυμοσύνης», εξηγεί η Erlich.

Advertisment

Προσθέστε σε αυτό και το συναίσθημα της μελαγχολίας (baby blues) – μια φυσιολογική αλλά και πάλι αποσταθεροποιητική περίοδο λίγων ημερών που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πεσμένες, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη. «Αυτός ο συνδυασμός γεγονότων είναι εξαιρετικά εξαντλητικός για τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των δερματικών εξάρσεων, της ξηρότητας και των εξανθημάτων», δήλωσε η Erlich. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστούμε αυτά τα ζητήματα.

Πώς να αντιμετωπίσουμε τις 5 πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις μετά τον τοκετό

Μέλασμα

Το μέλασμα, που αναφέρεται επίσης ως «μάσκα εγκυμοσύνης», είναι μια κατάσταση που περιλαμβάνει το σκούρο χρώμα του δέρματος ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής μελανίνης. «Εμφανίζεται μερικές φορές ως κηλίδες στο πρόσωπο, αύξηση των φακίδων ή σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από το στόμα», εξηγεί η Erlich, ο οποίος σημειώνει ότι η ίδια μελανίνη εκδηλώνεται στη linea alba, τη σκούρα γραμμή που εμφανίζεται στην κοιλιά από τον ομφαλό έως το ηβικό οστό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν και το μέλασμα είναι μια επίμονη μορφή υπερμελάγχρωσης, συνήθως υποχωρεί από μόνο του μόλις επανέλθουν τα επίπεδα των ορμονών. Παρόλα αυτά, η καλύτερη πορεία δράσης όσον αφορά τη διαχείριση του μελάσματος είναι η προστασία από τον ήλιο, καθώς η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αποτελεί έναν από τους λόγους εμφάνισης της πάθησης.

Advertisment

Μείνετε μακριά από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο και φροντίστε να βάζετε αντηλιακό όταν η έκθεση στον ήλιο είναι αναπόφευκτη, συμπληρώνοντας την ηλιοπροστασία σας με ένα μεγάλο καπέλο και υπερμεγέθη γυαλιά ηλίου.

Έκζεμα

Το έκζεμα, μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που οδηγεί σε ξηρότητα και φαγούρα, συχνά εμφανίζεται λόγω της ταχείας πτώσης των ορμονών της εγκυμοσύνης καθώς και των αλλαγών στο ανοσοποιητικό σύστημα που συμβαίνουν μετά τον τοκετό. Επίσης, πολλές νέες μητέρες αισθάνονται αγχωμένες κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού τους και έχει αποδειχθεί ότι το στρες επιδεινώνει το έκζεμα. Η Erlich σημείωσε ότι ενώ τα συμπτώματα του εκζέματος συχνά υποχωρούν μετά τη γέννηση, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, ειδικά αν επρόκειτο για μια κατάσταση που υπήρχε πριν από την εγκυμοσύνη.

Για να διαχειριστούμε αυτή την πάθηση, χρειάζεται να εξετάσουμε τις τροφές που καταναλώνουμε. Συστήνεται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και να αποφεύγουμε τις φλεγμονώδεις τροφές, όπως το λευκό αλεύρι, τα γαλακτοκομικά (αν είστε ευαίσθητοι) και οτιδήποτε επεξεργασμένο, ειδικά την επεξεργασμένη ζάχαρη. Επίσης, αποφύγετε το ντους ή το μπάνιο με ζεστό νερό (καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος) και χρησιμοποιήστε προϊόντα περιποίησης του δέρματος που περιέχουν καταπραϋντικά συστατικά όπως βρώμη και αλόη βέρα.

Ακμή

Η ακμή μετά τον τοκετό μπορεί να πάρει τη μορφή κύστεων, μαύρων στιγμάτων, λευκών στιγμάτων και φλυκταινών. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανίζετε ακμή μετά τον τοκετό. Ο κυριότερος; Η ξαφνική πτώση των οιστρογόνων μαζί με την αύξηση της προλακτίνης μετά τον τοκετό. Όπως και με το έκζεμα, η αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακμή. «Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες που αυξάνει τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων στο δέρμα, η οποία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σμήγματος και να προκαλέσει ένα ξέσπασμα» δήλωσε η Erlich.

Για να κρατήσετε την ακμή μετά τον τοκετό υπό έλεγχο, διατηρήστε μια τακτική ρουτίνα καθαρισμού, τόνωσης, απολέπισης και ενυδάτωσης για να βοηθήσετε στην εξισορρόπηση του δέρματός σας. Πολλά δοκιμασμένα συστατικά περιποίησης που καταπολεμούν τις εξάρσεις- συμπεριλαμβανομένων των ρετινοειδών και των BHAs όπως το σαλικυλικό οξύ – είναι εκτός ορίων αν θηλάζετε. Αντ’ αυτού, επιλέξτε το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή το αζελαϊκό οξύ, το οποίο φαίνεται να είναι ιδανικό για την καταπολέμηση των ξεσπασμάτων και μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην καταπράυνση της φλεγμονή, μειώνοντας την ερυθρότητα και την ευαισθησία.

Ραγάδες

Όσον αφορά στις ραγάδες, οι ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν την αποδυνάμωση των δεσμών των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης, γεγονός που τις καθιστά πιο ευάλωτες σε βλάβες.

Ταυτόχρονα, το δέρμα σας αναγκάζεται να τεντωθεί πολύ γρήγορα και πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να προσαρμοστεί. Αυτό προκαλεί το σχίσιμο αυτών των ινών, δημιουργώντας γραμμές κάτω από την επιφάνεια του δέρματός σας.

Οι ραγάδες εντοπίζονται συνηθέστερα στις περιοχές όπου το δέρμα σας αναγκάστηκε να τεντωθεί περισσότερο (δηλ. στο στήθος και την κοιλιά), αν και μπορούν επίσης να βρεθούν στα μπράτσα, τους γοφούς και τους μηρούς.

Δυστυχώς, μόλις εμφανιστούν οι ραγάδες, η ζημιά έχει γίνει και δεν μπορεί να αντιστραφεί. Τούτου λεχθέντος, οι ραγάδες γίνονται συνήθως λιγότερο εμφανείς με την πάροδο του χρόνου. Οι τοπικές θεραπείες που περιλαμβάνουν βιταμίνη Α και γλυκολικό οξύ μπορεί να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, όπως και η θεραπεία επαγωγής κολλαγόνου, όπως η μικροδερματοποίηση με ραδιοσυχνότητες.

Πολύμορφο εξάνθημα της κύησης

Αν και το PEP είναι μια συχνή πάθηση της εγκυμοσύνης, μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά τον τοκετό – συνήθως αμέσως μετά τον τοκετό. Η πάθηση χαρακτηρίζεται από κνησμώδεις κόκκινες πλάκες που εμφανίζονται αρχικά στην περιοχή της κοιλιάς, αποφεύγοντας συνήθως την περιοχή γύρω από τον αφαλό.

Οι παράγοντες κινδύνου για το PEP περιλαμβάνουν την ταχεία, υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους, οπότε η προσπάθεια για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καθοριστικής σημασίας. Το πολύμορφο εξάνθημα τείνει να επηρεάζει τις γυναίκες την πρώτη φορά που μένουν έγκυες και συνήθως δεν επανεμφανίζεται σε επόμενες εγκυμοσύνες.

Μπορεί να χρειαστούν περίπου τέσσερις εβδομάδες για να υποχωρήσει και οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν τοπικά κορτικοστεροειδή (τα οποία μπορείτε να πάρετε συνταγή από τον δερματολόγο σας) καθώς και αντιισταμινικά από το στόμα. Όπως και με το έκζεμα, ένα δροσερό μπάνιο μπορεί επίσης να είναι καταπραϋντικό.

Πηγή: www.huffpost.com/entry/common-postpartum-skin-condition

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση