Πώς να διδάξουμε στους εφήβους να αγαπήσουν το σώμα τους

Τα παιδιά μας θεωρούν πρότυπα και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό οι ενήλικες να δίνουν την σωστή πορεία.

Πώς να διδάξουμε στους εφήβους να αγαπήσουν το σώμα τους

Όταν η κόρη σου ήταν μικρή, πίστευε ότι μπορούσες να φέρεις το φεγγάρι στα πόδια της, αν εκείνη το ήθελε. Τα παιδιά μας θεωρούν πρότυπα και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό οι ενήλικες να δίνουν την σωστή πορεία ώστε τα έφηβα πια παιδιά να αποκτούν μια υγιή εικόνα για το σώμα τους.

Τα εφηβικά χρόνια είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση ως προς αυτό· μπορεί ως μικρά παιδιά να αγαπούσαν το σώμα τους, όμως η εφηβεία έρχεται και τα τινάζει όλα στον αέρα. Οι απόψεις των άλλων έχουν ξαφνικά μεγαλύτερη σημασία από εκείνες των γονιών.

Advertisment

Παρά τις δυσκολίες, οι συζητήσεις στο σπίτι είναι πολύ σημαντικές. Έρευνα του 2013 από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα βρήκε ότι ακόμα και σε σπίτια όπου τα παιδιά είχαν ένα υγιές σώμα, γινόντουσαν συχνά συζητήσεις για δίαιτες και βάρος. Ακόμα και τα αστεία μεταξύ του ζευγαριού για το παραπάνω βάρος της μαμάς για παράδειγμα, μπορεί να αποτυπωθεί λάθος στο νου ενός παιδιού.

Και ταυτόχρονα το σώμα των έφηβων παιδιών αλλάζει πολύ γρήγορα και αυτός ο συνδυασμός μπορεί να πλήξει την αυτοπεποίθησή τους. Όμως, μπορούμε να τους σταθούμε σε αυτή την δύσκολη περίοδο:

Μην τους αποπαίρνετε/ακυρώνετε

Όταν η κόρη σας λέει ότι ξαφνικά δεν της αρέσει η κοιλιά της, μην απαντάτε απλά ότι είναι ακόμα λεπτή και ότι δεν βλέπει καλά. Ακούστε τι σας λέει και εξηγήστε της ότι το σώμα της θα συνεχίσει να αλλάζει για λίγα ακόμα χρόνια. Αν παρατηρήσετε ότι παραλείπει γεύματα ή περνά υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά από τον καθρέφτη, ρωτήστε τον/τη αν θέλει να μοιραστεί κάτι μαζί σας ή ενημερωθείτε ώστε να μπορείτε να διακρίνετε τα συμπτώματα των διατροφικών διαταραχών.

Advertisment

Αποχρωματίστε τις επώδυνες λέξεις

Σε αυτές τις ηλικίες είναι εύκολο κάποιος να θέλει να πληγώσει τα έφηβα παιδιά με αιχμηρές λέξεις για την εμφάνισή τους, γιατί γνωρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να το καταφέρουν. Σε αυτή την περίπτωση, αναγνωρίστε ότι το παιδί σας είναι πληγωμένο και συγχυσμένο και προσφέρετέ του επιβεβαίωση. Ρωτήστε το τι μπορείτε να κάνετε για να νιώσει καλύτερα και εξηγήστε του ότι πολλές φορές ο κόσμος μπορεί να συμπεριφερθεί έτσι για διάφορους λόγους.

Περιορίστε τις σέλφι

Τα εφηβικά χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα πριν έρθουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τώρα τα πράγματα επιβαρύνθηκαν από το φαινόμενο των σέλφι. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο πολύ χρόνο περνούν τα παιδιά βγάζοντας σέλφι, τόσο χειρότερα νιώθουν για το σώμα τους. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δημοσιεύουν έργα τέχνης και αγαπημένα τραγούδια ή αποσπάσματα από τα αγαπημένα τους κείμενα, παρά αναλώσιμες, αδιάφορες σέλφι. Περιορίστε κι εσείς το χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα δικτύωσης για να δώσετε το παράδειγμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι έφηβοι που είναι εθισμένοι σε βίντεο μικρής διάρκειας τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα ύπνου και κοινωνικό άγχος
Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση