Ανακτήθηκαν δύο αυθεντικά έργα του Σαλβαδόρ Νταλί που είχαν κλαπεί από ιδιωτική συλλογή

Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν από την αστυνομία ήταν και πέντε γκραβούρες του Joan Miró.

Ανακτήθηκαν δύο αυθεντικά έργα του Σαλβαδόρ Νταλί που είχαν κλαπεί από ιδιωτική συλλογή

Δύο σχέδια του Ισπανού ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί αξίας 300.000 ευρώ κλεμμένα πέρυσι από ιδιωτική συλλογή στη Βαρκελώνη, βρέθηκαν σε μια αποθήκη και επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες, επιβεβαίωσε πρόσφατα η Ισπανική αστυνομία της Καταλονίας.

Τα έργα είναι τα σχέδια “Els Pagesos” και “Les sardanes de la festa major“, που δημιουργήθηκαν από τον Νταλί το 1922, μετά από παραγγελία που δόθηκε στον καλλιτέχνη για την εικονογράφηση του βιβλίου «Οι χάρες της Εμπορδά» (Les Gràcies de l’Empordà) του Pere Coromines που δεν εκδόθηκε ποτέ.

Advertisment

Τα δύο έργα κλάπηκαν τον Ιανουάριο του περασμένου έτους από ένα σπίτι στη Βαρκελώνη από τρία αδέρφια ηλικίας 50, 53 και 55 ετών που ήταν εξπέρ στη ληστεία πολυτελών βιλών στην Καταλανική πρωτεύουσα.

Οι κλέφτες σκόπευαν να πάρουν χρήματα, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, χωρίς να επικεντρωθούν σε έργα τέχνης, όπως αναφέρει η αστυνομική έρευνα, καθώς αρχικά πίστευαν ότι τα σχέδια του Νταλί είχαν κλαπεί από συλλέκτη ή έμπορο έργων τέχνης, σύμφωνα με την Αστυνομία της Καταλονίας.

Το καταλυτικό στοιχείο στις έρευνες για τα κλοπιμαία σχέδια του Νταλί, σύμφωνα με τις αρχές, δόθηκε μέσω ενός ατόμου που επικοινώνησε με την αστυνομία για να προσφέρει πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα έργα με χρηματικό αντάλλαγμα.

Στο άτομο αυτό είχαν αποτανθεί τα αδέρφια που έκλεψαν τα σχέδια, τα οποία του πρότειναν να αγοράσει. Τελικά κρατήθηκε από την αστυνομία και μέσω εκείνου άρχισαν οι διωκτικές αρχές να παρακολουθούν τα τρία αδέρφια, με στόχο να φτάσουν στα κλεμμένα έργα.

Οι δράστες της κλοπής επικοινώνησαν με αρκετούς πιθανούς αγοραστές των έργων του Νταλί και τελικά εκδήλωσε ενδιαφέρον κάποιος από την Πορτογαλία, αλλά η συμφωνία δεν προχώρησε, ανέφερε η αστυνομία.

Τρεις μήνες αργότερα και χωρίς να γνωρίζει πού βρίσκονταν τα έργα, οι αστυνομικοί συνέλαβε τα τρία αδέρφια επειδή επρόκειτο να «συνεχίσουν τις ληστείες και αυτό δεν μπορούσε να επιτραπεί», εξήγησε ο José González, επικεφαλής της ομάδας αστυνόμευσης ιστορικής κληρονομιάς της Καταλονίας σε συνέντευξη Τύπου.

Όταν ανακρίθηκαν, οι τρεις κρατούμενοι δεν έδωσαν στοιχεία για τα έργα του Νταλί, τα οποία τελικά εντοπίστηκαν σε μια αποθήκη στην οποία έφτασε η αστυνομία μέσω ενός κωδικού εισόδου που βρισκόταν σε μήνυμα αποθηκευμένο σε ένα κινητό τηλέφωνο που κατασχέθηκε από τους εγκληματίες.

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες των δύο σχεδίων είναι απόγονοι του Καταλανού δικηγόρου, συγγραφέα και πολιτικού Pere Coromines, ο οποίος ήταν φίλος με τον πατέρα του Σαλβαδόρ Νταλί. Ήταν ο ίδιος ο Pere Coromines που παρήγγειλε τα έργα στον 19χρονο τότε καλλιτέχνη.

Αφού εντοπίστηκαν, επτά ειδικοί από το Ίδρυμα Νταλί πιστοποίησαν την αυθεντικότητα των σχεδίων.

Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στην ίδια αποθήκη από την αστυνομία ήταν και πέντε γκραβούρες του Joan Miró, η αυθεντικότητα των οποίων ωστόσο δεν ήταν ακόμη πιστοποιημένη.

Η έρευνα είχε ήδη ολοκληρωθεί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά μόλις πρόσφατα η αστυνομία αποκάλυψε το αποτέλεσμά της σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από τα τρία αδέρφια, η αστυνομία συνέλαβε επιπλέον δύο άτομα για αφαίρεση αντικειμένων αξίας. Τα αδέλφια αφέθηκαν ελεύθεροι με καταβολή εγγύησης εν αναμονή της δίκης, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση