, ,

6 τρόποι με τους οποίους η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ενήλικα παιδιά και γονείς

Η οικογενειακή θεραπεία δεν είναι πάντα μαχητική - στην καλύτερη περίπτωση, χτίζει στιγμές χαράς και σύνδεσης

Οι ενήλικες μπορεί να μην έχουν στο μυαλό τους να πάνε σε οικογενειακή συμβουλευτική θεραπεία με τους γονείς τους. Η οικογενειακή θεραπεία φέρνει στο νου εικόνες γονέων που προσπαθούν να διαχειριστούν μικρά παιδιά ή να περάσουν από πεισματάρηδες εφήβους. Όμως η οικογενειακή θεραπεία έχει πολλές σημαντικές εφαρμογές για τα ενήλικα παιδιά και τους γονείς τους. Εξάλλου, η μεγαλύτερη φάση της γονεϊκότητας είναι αυτή της ανατροφής ενηλίκων παιδιών, με τα ενήλικα παιδιά συχνά να λαχταρούν έναν στενό, στοργικό δεσμό με τους γονείς τους.

1. Επιλύστε τις βλάβες του παρελθόντος.

Η οικογενειακή θεραπεία βοηθά τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν τα τραύματα που βίωσαν τα ενήλικα παιδιά τους πλέον, κατά την παιδική ηλικία. Τα ενήλικα παιδιά συχνά αναφέρουν, ότι μπορεί να είναι δύσκολο να συζητήσουν και να επιλύσουν αρνητικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας με τους γονείς τους. Οι γονείς μπορεί να επιμείνουν ότι έκαναν το καλύτερο δυνατό, να ζητήσουν από τα παιδιά τους να δείξουν περισσότερη ευγνωμοσύνη ή να σταματήσουν τις συζητήσεις. Όμως, χωρίς να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα, τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται θυμό, πληγωμένα και γεμάτα αγανάκτηση. Ένας οικογενειακός σύμβουλος βοηθά στη διευκόλυνση των γόνιμων συνομιλιών μεταξύ των γονέων και των ενήλικων παιδιών τους. Αν ξεπεραστούν τα ψυχικά εμπόδια, αυτές οι συνομιλίες επιτρέπουν στα ενήλικα παιδιά να αισθάνονται ότι εισακούονται και κατανοούνται, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν και τις δυο πλευρές για την αντιμετώπιση προβλημάτων που θα προκύψουν στο μέλλον.

Advertisment

2. Σπάστε τους φαύλους κύκλους.

Μερικοί γονείς και ενήλικα παιδιά χτυπούν στα ίδια σημεία πόνου και ανακυκλώνουν τα ίδια επιχειρήματα. Αυτές οι οικογένειες συχνά αισθάνονται ότι έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να λύσουν τα προβλήματά τους. Οι οικογενειακοί σύμβουλοι εντοπίζουν αυτά τα ζητήματα, βοηθούν τις οικογένειες να τα αναγνωρίσουν και βρίσκουν νέους τρόπους να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες. Όχι μόνο επιλύονται τα μακροχρόνια ζητήματα, αλλά και όλοι αποκτούν νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.

3. Αναδιαμορφώστε τους ξεπερασμένους οικογενειακούς ρόλους.

Οι ρόλοι των γονιών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής των παιδιών τους. Μεταπηδούν από την άσκηση του πλήρους ελέγχου του παιδιού τους, στο να βοηθήσουν τον έφηβο τους να αποκτήσει αυτονομία για να υπηρετήσουν τελικά ως σύμβουλοι τους όπου χρειαστεί. Μερικές οικογένειες αγωνίζονται να κάνουν αυτές τις υπερβάσεις, αφήνοντας τους πάντες να παίζουν ξεπερασμένους ακατάλληλους ρόλους. Μερικά ενήλικα παιδιά δυσκολεύονται να εξελιχθούν. Μερικοί γονείς πασχίζουν να απομακρυνθούν. Η οικογενειακή συμβουλευτική βοηθά τις οικογένειες να αλλάξουν και να αποκτήσουν τους νέους κατάλληλους ρόλους με βάση τις οικογενειακές ανάγκες και τα πολιτισμικά πρότυπα.

4. Διαχειριστείτε νέους στρεσογόνους παράγοντες.

Μερικές οικογένειες λειτουργούν ομαλά μέχρι να συμβεί κάτι καινούργιο. Ένας νέος σύντροφος μπαίνει στη ζωή του ενήλικου παιδιού. Ένα μωρό γεννιέται. Κάποιος αρρωσταίνει. Ένας γονιός αρχίζει να έχει εξωσυζυγική σχέση. Όταν συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, ορισμένες οικογένειες αγωνίζονται να προσαρμοστούν. Η οικογενειακή θεραπεία βοηθά τους γονείς και τα ενήλικα παιδιά τους να διαχειριστούν τις παγίδες και τη νέα δυναμική που προκαλούν οι αλλαγές στην εικόνα της οικογένειας.

Advertisment

5. Δημιουργήστε υπεραξία.

Ενώ η θεραπεία συχνά ξεκινά με την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, οδηγεί σε καλή θέληση από τις δυο πλευρές. Καθώς οι γονείς και τα ενήλικα παιδιά απαλύνουν παλιές πληγές, αναλαμβάνουν πιο σωστούς ρόλους, διαχειρίζονται τις αλλαγές και επικοινωνούν αποτελεσματικά, χτίζοντας ισχυρότερους δεσμούς. Μερικές από τις πιο ευχάριστες στιγμές του οικογενειακού συμβούλου είναι όταν οι γονείς και τα παιδιά τους μοιράζονται στιγμές χαράς μαζί.

6. Διαχειριστείτε την αποξένωση.

Μερικές φορές ένα μέλος της οικογένειας επιλέγει την αποξένωση, συχνά αφού προσπαθεί προηγουμένως επί σειρά ετών να λύσει οικογενειακά ζητήματα. Οι περισσότεροι περιγράφουν την αποξένωση και αισθάνονται ότι είναι η μόνη λογική επιλογή που έχει απομείνει. Η οικογενειακή συμβουλευτική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα ενήλικα παιδιά και τους γονείς τους να διαχειριστούν την αποξένωση, να διαμορφώσουν στόχους για το ιδανικό αποτέλεσμα (είτε είναι συμφιλίωση είτε κάθονται στο ίδιο δωμάτιο κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου δείπνου) και να βρουν τρόπους να διαχειριστούν την δύσκολη κατάσταση.

Τι είναι η Θεραπεία;

Είτε οι γονείς και τα παιδιά θέλουν να αντιμετωπίσουν μικρά ζητήματα είτε μεγάλα τραύματα, η οικογενειακή συμβουλευτικη θεραπεία προσφέρει ένα ασφαλές μέρος για να εξερευνήσετε και να επεξεργαστείτε τα πράγματα με έναν επαγγελματία που ξέρει πώς να τα χειριστεί. Όταν η κατάσταση μοιάζει απελπιστική, η οικογενειακή θεραπεία προσφέρει εκτός από ελπίδα και θεραπεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση