Σχεδία: Το ελληνικό περιοδικό δρόμου γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του!

Η «σχεδία» είναι ανθρώπινες ιστορίες. Και αναδεικνύοντας αυτές ακριβώς τις ιστορίες.

Σχεδία: Το ελληνικό περιοδικό δρόμου γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του!

Στις 27 Φεβρουαρίου 2013  πρωτοκυκλοφόρησε το περιοδικό «σχεδία», ένα περιοδικό του δρόμου. Στο διάστημα των δέκα ετών, πωλήθηκαν πάνω από δυο εκατομμύρια αντίτυπα από συνανθρώπους  που φόρεσαν κόκκινο γιλέκο.

Γιατί οι πωλητές φορούν κόκκινα γιλέκα;

Advertisment

Το κόκκινο γιλέκο σήμα κατατεθέν για τους πωλητές του περιοδικού αυτά τα χρόνια τα φόρεσαν άνθρωποι που ήταν άστεγοι και εξασφάλισαν ένα εισόδημα, «βγήκαν» από την αστεγία και μπήκαν σε δικό τους σπίτι.

Οι ηλικίες των πωλητών που έχουν φορέσει το κόκκινο γιλέκο είναι από 18 ετών έως και 81 ετών.

Ειδική έκδοση αποτελεί το τεύχος Νο109 που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες για την συμπλήρωση των δέκα ετών κυκλοφορίας.

Advertisment

Η «σχεδία» κατάφερε την πιο σκληρή δεκαετία με κοινωνική και οικονομική κρίση να σταθεί και να είναι στις πρώτες θέσεις κυκλοφορίας ανάμεσα στα παραδοσιακά μηνιαία έντυπα.

Το Μάρτιο του 2016 οι πωλήσεις του περιοδικού έφτασαν τις 30.000, παρά το γεγονός ότι διανέμεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνον. Και από τότε οι πωλήσεις παραμένουν σταθερές  πάνω από τα 20.000 αντίτυπα, μηνιαίως.

Οι αναγνώστες του περιοδικού πιστεύουν ότι « συνεισφέρει θετικά στην βελτίωση της ζωής των πωλητών» και ότι είναι η δημοσιογραφία της αλληλεγγύης στην πράξη.

«Είμαι μόνος μου και δεν έχω έναν άνθρωπο να πω μια κουβέντα. Μόλις όμως πάω στο πόστο και μιλήσω με τον κόσμο, νιώθω άλλος άνθρωπος, νιώθω ότι είμαι κάτι», είχε αναφέρει κ. Γιάννης Φυτάκης, πωλητής του περιοδικού.

Η «σχεδία» είναι ανθρώπινες ιστορίες. Και αναδεικνύοντας αυτές ακριβώς τις ιστορίες, το ελληνικό περιοδικό δρόμου γιορτάζει τα δέκα του γενέθλια, με μία συλλεκτική, επετειακή έκδοση, που αξίζει όχι απλά να διαβαστεί, αλλά να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση σε κάθε βιβλιοθήκη.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για το περιοδικό «σχεδία»

Πριν λίγε ημέρες η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για τους πωλητές του περιοδικού σε ανάρτηση που έκανε στην προσωπική σελίδα στο Facebook.

“Διεκδικούν την αξιοπρέπεια της εργασίας, από την οποία τους απογύμνωσε η οικονομική κρίση και την ορατότητα που τους στέρησε η εξώθησή τους στο κοινωνικό περιθώριο. Ζητούν την ενεργό απόδειξη της αλληλεγγύης μας και σε αντάλλαγμα προσφέρουν ένα εξαιρετικό περιοδικό, τη «Σχεδία» με ποιοτική ύλη, καλογραμμένα κείμενα, επίκαιρο προβληματισμό.

Είναι οι άστεγοι, άνεργοι, άποροι συμπολίτες μας με τα κόκκινα γιλέκα, γνώριμοι πια, οικείοι, στα δέκα χρόνια της παρουσίας τους στους δρόμους.

Φέτος, μια δεκαετία μετά τη δημιουργία της «Σχεδίας» που τους έδωσε μια ευκαιρία εργασιακής ένταξης και ένα στοιχειώδες εισόδημα, οι ευάλωτοι αυτοί συνάνθρωποί μας συμμετέχουν στη Διεθνή Εβδομάδα πωλητών περιοδικών δρόμου, με στόχο την ευαισθητοποίηση απέναντι στις διακρίσεις και την κοινωνική απομόνωση, που δημιουργεί η έλλειψη στέγης ή δουλειάς.

Γιατί το πρόβλημα αυτό είναι παγκόσμιο, οξύ, δραματικά επεκτεινόμενο, και η ενεργοποίηση για την αντιμετώπισή του υποχρέωση όλων μας.

Σήμερα, 14.000 άστεγοι και άνεργοι πωλητές, σε σαράντα μία χώρες, πωλούν εκατόν είκοσι δύο περιοδικά δρόμου που κυκλοφορούν παγκοσμίως, αποτινάσσοντας το στίγμα του κοινωνικού αποκλεισμού, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Ανάμεσα σ’ αυτούς και οι Έλληνες πωλητές της «Σχεδίας».

Συναντηθήκαμε στο στέκι τους στο κέντρο της Αθήνας, μοιραστήκαμε τις έγνοιες, τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους.”

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση