“Σύμπλεγμα του Οιδίποδα” | Τι κρύβεται πίσω από τη θεωρία – ταμπού του διάσημου ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ;

Ψυχολογική θεωρία; Ελληνική τραγωδία; Διεστραμμένο θέμα συζήτησης; Τι ακριβώς είναι το "Σύμπλεγμα του Οιδίποδα" και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε;

"Σύμπλεγμα του Οιδίποδα" | Τι κρύβεται πίσω από τη θεωρία - ταμπού του διάσημου ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ;

Ψυχολογική θεωρία; Ελληνική τραγωδία; Διεστραμμένο θέμα συζήτησης; Τι ακριβώς είναι το “Σύμπλεγμα του Οιδίποδα” και γιατί πρέπει να το γνωρίζετε;

Τι είναι το “Σύμπλεγμα του Οιδίποδα”

Με απλά λόγια, το σύμπλεγμα του Οιδίποδα είναι μια ψυχαναλυτική θεωρία που διατυπώθηκε από τον διάσημο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Advertisment

Ο Φρόιντ πίστευε ότι όλα τα παιδιά περνούν από ένα αναπτυξιακό στάδιο όπου βιώνουν σεξουαλική έλξη για τον γονέα του αντίθετου φύλου.

Αυτά τα αιμομικτικά συναισθήματα είναι φυσικά, υποστήριξε, και οδηγούν στη συμπεριφορά του παιδιού που αντανακλά τον ανταγωνισμό με τον γονέα του ίδιου φύλου.

Το “Σύμπλεγμα του Οιδίποδα” ή Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα, υπερβαίνει την επιθυμία πολλών μικρών αγοριών και κοριτσιών να παντρευτούν τη μητέρα ή τον πατέρα τους. Και ενώ το παιδί μπορεί να καταπιέζει αυτές τις σκέψεις, ο Φρόιντ υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν και πρέπει να επιλυθούν.

Advertisment

Πώς λειτουργεί;

Ο Φρόιντ έβλεπε την ανάπτυξη του παιδιού μέσα από το πρίσμα πέντε ψυχοσεξουαλικών σταδίων.

Το τρίτο στάδιο, που ονομάζεται Φαλλικό Στάδιο, εμφανίζεται όταν το παιδί είναι μεταξύ τριών και έξι ετών. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, επέμεινε ο Φρόιντ, τα παιδιά αναπτύσσουν μια αντιπαλότητα με τον γονέα του ίδιου φύλου. Ζηλεύουν τη σχέση αυτού του γονέα με τον άλλο. Θέλουν να εκδιώξουν τον γονέα του ίδιου φύλου, ώστε να έχουν την πλήρη προσοχή του γονέα του αντίθετου φύλου.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Φρόιντ, τα νεαρά αγόρια πλήττονται από ένα “άγχος ευνουχισμού” – δηλαδή φοβούνται ότι οι πατέρες τους θα τα τιμωρήσουν για την έλξη που νιώθουν για τις μητέρες τους και την ανταγωνιστικότητα που προκύπτει.

Αν όλα αυτά είναι “φυσικά”, ίσως αναρωτιέστε, πώς τα παιδιά το ξεπερνούν;

Για να αντιμετωπίσουν αυτό το άγχος ευνουχισμού, τα παιδιά αρχίζουν να ταυτίζονται με τον ομόφυλο γονέα τους, βλέποντάς τον τελικά ως πρότυπο και παραμερίζοντας τη σεξουαλική έλξη προς τον ομόφυλο γονέα. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται ο όρος “υπερεγώ” του Φρόιντ. Το υπερεγώ είναι η ηθική πυξίδα. Μόλις το υπερεγώ ενεργοποιηθεί και ωθήσει το παιδί να ταυτιστεί με τον γονέα του ίδιου φύλου, τα οιδιπόδεια συναισθήματα καταπιέζονται και η σύγκρουση επιλύεται.

Αντ’ αυτού, τα παιδιά αρχίζουν να αντικαθιστούν αυτά τα συναισθήματα με σεξουαλικά συναισθήματα για άλλες γυναίκες (ή άνδρες, στην περίπτωση των κοριτσιών – αν και συνεχίστε να διαβάζετε για περισσότερα σχετικά με την έλλειψη προσοχής του Φρόιντ στη γυναικεία παιδική ανάπτυξη). Μόλις επιλυθούν αυτά τα σεξουαλικά συναισθήματα για τον γονέα του ίδιου φύλου, το παιδί μπορεί να προχωρήσει στην ανάπτυξή του και να προσβλέπει σε υγιείς σεξουαλικές και ρομαντικές σχέσεις στο μέλλον.

Ποιος κρύβεται πίσω από το “Σύμπλεγμα του Οιδίποδα”;

Μέχρι τώρα έγινε πολύς λόγος για τον Σίγκμουντ Φρόιντ, αλλά αν δεν μπορείτε να σταματήσετε να σκέφτεστε μια συγκεκριμένη ελληνική τραγωδία όταν ακούτε τον όρο Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα, δεν κάνετε λάθος. Αν και ο Φρόιντ παρουσίασε τη θεωρία του το 1899, μόλις λίγα χρόνια αργότερα επινόησε τον όρο Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα ή Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα, εμπνευσμένος από έναν συγκεκριμένο συγγραφέα ονόματι Σοφοκλής.

Το 1899, ο Σίγκμουντ Φρόιντ δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Ερμηνεία των ονείρων. Συγκλόνισε τους αναγνώστες με τη θεωρία του ότι τα όνειρα ακολουθούν μια λογική και ότι αυτή η λογική μπορεί να ερμηνευτεί για να ρίξει φως στο ασυνείδητο μυαλό και στον τεράστιο ρόλο του στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Επίσης, χώρισε την παιδική ανάπτυξη συγκεκριμένα σε ψυχοσεξουαλικά στάδια και προσπάθησε να δείξει πώς τα όνειρα των παιδιών αντικατοπτρίζουν αυτά τα στάδια.

Η θεωρία για την οποία ο Φρόιντ θα γινόταν πιο διάσημος ήταν αυτή που θεωρούσε κομβική για την κοινωνική επίτευξη. Αυτή η τόσο σημαντική διαδικασία λάμβανε χώρα κατά το Φαλλικό Στάδιο του παιδιού, όταν αυτό είναι τριών έως πέντε ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με τον Freud, το παιδί βιώνει σεξουαλική έλξη προς τον γονέα του αντίθετου φύλου και βρίσκεται σε σύγκρουση με τον γονέα του ίδιου φύλου. Καθώς μεγαλώνουν, καταπιέζουν φυσικά αυτά τα συναισθήματα. Αν το παιδί διατηρεί μια υγιή σχέση με τους γονείς του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περνάει το στάδιο χωρίς προβλήματα. Αν όμως η σχέση είναι τραυματική ή ανθυγιεινή, δημιουργεί στο παιδί προβλήματα αργότερα στη ζωή του.

Ο Οιδίπους είναι επίσης ένας χαρακτήρας του ελληνικού μύθου. Ο θεατρικός συγγραφέας Σοφοκλής έγραψε την ιστορία του ως τριλογία: Oedipus Rex (ή Οιδίπους ο βασιλιάς), Οιδίπους στον Κολωνό και Αντιγόνη. Η πρώτη είναι η πιο διάσημη στην ψυχολογία και τη λαϊκή κουλτούρα- αν και, ίσως λόγω της σκανδαλώδους φύσης της που είναι αδύνατο να προσπεράσει κανείς, δεν είναι αυτή που διδάσκεται συχνότερα στις τάξεις του λυκείου. Αυτή η τιμή ανήκει στην Αντιγόνη -ίσως επειδή η αυτοκτονία και η αδελφοκτονία είναι πιο εύπεπτες στο βορειοαμερικανικό μας μυαλό από την αιμομικτική δραστηριότητα.

Στον Οιδίποδα Τύραννο, μια προφητεία γίνεται στους βασιλικούς γονείς του όταν γεννιέται ο πρωταγωνιστής: Το μωρό θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του. Για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Θήβας διατάζουν να σκοτώσουν το μωρό. Αντ’ αυτού, ένας σκλάβος αφήνει το μωρό Οιδίποδα στην πλαγιά ενός βουνού, όπου αργότερα διασώζεται από έναν βοσκό που τον δίνει σε ένα άλλο βασιλικό ζευγάρι σε μια γειτονική πόλη.

Πιθανώς καταλαβαίνετε πού το πάτε, αλλά η σύντομη εκδοχή είναι η εξής. Ο νεαρός ενήλικας Οιδίποδας λαμβάνει την προφητεία ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του και θα παντρευτεί τη μητέρα του. Δεν γνωρίζει ότι είναι υιοθετημένος, οπότε για να το αποτρέψει αυτό, το σκάει – κατευθείαν στη Θήβα.

Στο δρόμο, ένα περιστατικό οργής στο δρόμο έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώσει άθελά του τον βιολογικό του πατέρα. Όταν φτάνει στη Θήβα, διαπιστώνει ότι η Σφίγγα φυλάει την πόλη και την παγιδεύει σε μια πανούκλα. Ο Οιδίποδας λύνει τον γρίφο του πλάσματος, απελευθερώνει την πόλη και ανταμείβεται με το χέρι της βασίλισσας -της βιολογικής του μητέρας- σε γάμο. Οι δυο τους παντρεύονται, αποκτούν πολλά παιδιά και ζουν ευτυχισμένοι… μέχρι που ανακαλύπτουν τι έχει συμβεί. Τότε, γίνεται αυτοκτονία, βγάζουν τα μάτια τους και εξορίζονται. Τυπική ελληνική τραγωδία.

Η θεωρία του Φρόιντ πήρε το όνομά της από τον τραγικό Έλληνα ήρωα που σκότωσε τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μητέρα του.

Συνέπειες του συμπλέγματος του Οιδίποδα

Η θεωρία του Φρόιντ ήταν αμφιλεγόμενη στην εποχή της και εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη και σήμερα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, κατέκτησε τον κόσμο και συζητήθηκε εμμονικά τόσο στα ψυχαναλυτικά φόρουμ όσο και στα σαλόνια. Ο Φρόιντ ισχυριζόταν ότι η θεωρία του και μόνο “θα έδινε [στην ψυχανάλυση] την αξίωση να συμπεριληφθεί μεταξύ των πολύτιμων νέων κεκτημένων της ανθρωπότητας”.

Μια συνέπεια της θεωρίας του Φρόιντ είναι ότι δόθηκε έμφαση με λέιζερ στη σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών. Ο Φρόιντ ισχυρίστηκε ότι τα παιδιά διανύουν την παιδική ηλικία με σεξουαλικές εμμονές σε διάφορα μέρη του σώματος. Είπε ότι οι σεξουαλικές τους εμμονές σε διαφορετικά σημεία της ανάπτυξής τους μπορούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Μια άλλη συνέπεια του οιδιπόδειου συμπλέγματος του Φρόυντ ήταν η υποστήριξη εκείνων που αποκαλούσαν την ομοφυλοφιλία αποκλίνουσα συμπεριφορά. Ο Φρόιντ πίστευε ότι η ομοφυλοφιλία είναι αποτέλεσμα ενός άλυτου Οιδιπόδειου Συμπλέγματος, μιας απόκλισης από τη φυσιολογική σεξουαλική ανάπτυξη.

Οιδιπόδειο σύμπλεγμα έναντι του συμπλέγματος της Ηλέκτρας
Ο Φρόιντ αρχικά σκόπευε το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα του να περιλαμβάνει τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια- αλλά η αλήθεια του, επικεντρώθηκε πολύ περισσότερο στα αγόρια και παραδέχτηκε ότι γνώριζε ελάχιστα για την παιδική ανάπτυξη των κοριτσιών.

Έρχεται ο Καρλ Γιουνγκ, ο προστατευόμενος του Φρόιντ, ο οποίος, καθώς προχωρούσε στον κόσμο της ψυχανάλυσης, διαφωνούσε όλο και περισσότερο με τον μέντορά του. Ήταν ο Καρλ Γιουνγκ που πρότεινε το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας – ουσιαστικά το “Οιδιπόδειο σύμπλεγμα για τα κορίτσια”. Το Σύμπλεγμα της Ηλέκτρας αντλεί επίσης το όνομά του από τον ελληνικό μύθο: Η Ηλέκτρα σκότωσε τη μητέρα της για να εκδικηθεί τη δολοφονία του πατέρα της.

Το σύμπλεγμα της Ηλέκτρας διέφερε από το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα στο ότι τα κορίτσια υποτίθεται ότι έχουν λιγότερα κίνητρα να ταυτιστούν με τον ομόφυλο γονέα τους- επομένως, η επίλυση του συμπλέγματος είναι συχνά λιγότερο ολοκληρωμένη. Η ιδέα αυτή είχε όλων των ειδών τις δυσμενείς συνέπειες για τις γυναίκες, κυρίως ότι το γυναικείο υπερεγώ υποτίθεται ότι ήταν ασθενέστερο από το ανδρικό, και επομένως οι γυναίκες ηθικά ασθενέστερες από τους άνδρες.

Ο Φρόιντ πρότεινε επίσης, με τη θεωρία του περί φθόνου του πέους, ότι όλα τα νεαρά κορίτσια έφταναν στη συνειδητοποίηση ότι εύχονταν να ήταν αγόρια. Ο Φρόιντ πίστευε ότι τα κορίτσια κατηγορούσαν υποσυνείδητα τις μητέρες τους για την έλλειψη ανδρικών γεννητικών οργάνων και αυτό τις δυσκόλευε να ξεπεράσουν το οιδιπόδειο στάδιο.

Είναι το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα πραγματικό;

Το πραγματικό πρόβλημα με τη θεωρία του Φρόιντ για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα είναι ότι δεν έκανε ποτέ εμπειρικές μελέτες για να την αποδείξει. Στην πραγματικότητα, παρείχε ελάχιστα στοιχεία και δεν έλαβε ποτέ υπόψη του την επίδραση οποιωνδήποτε πολιτισμικών ή κοινωνικών παραγόντων.

Πώς εξήγησε λοιπόν ο Φρόιντ τη θεωρία του στον κόσμο; Αρκετά απίστευτο, η θεωρία του στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό σε μια και μόνο περίπτωση, αυτή ενός αγοριού που ονομαζόταν Herbert Graf. Μια μέρα, ο Χέρμπερτ είδε ένα άλογο να καταρρέει στο δρόμο. Το τραυματικό γεγονός σημάδεψε το μικρό αγόρι και οδήγησε σε έναν καταιγισμό συμπτωμάτων: ακόμη ισχυρότερη προσκόλληση στη μητέρα του, εμμονή στα γεννητικά όργανα αρσενικών αλόγων και ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο με δύο καμηλοπαρδάλεις, τη μία υγιή και την άλλη αδύναμη. Στο όνειρό του, ο Χέρμπερτ παρέσυρε την πιο αδύναμη, ενώ η υγιής τον φώναζε.

Ο πατέρας του Χέρμπερτ πίστευε πολύ στις θεωρίες του Φρόιντ και έτσι αναζήτησε τον διάσημο ψυχαναλυτή. Αν και αργότερα θα αποκαλυφθεί ότι ο πατέρας του Χέρμπερτ έκανε ο ίδιος το μεγαλύτερο μέρος της ψυχανάλυσης, ο Φρόιντ ήταν αυτός που χρησιμοποίησε τον Χέρμπερτ ως το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Οιδιπόδειου συμπλέγματος. Ο Φρόιντ συλλογίστηκε ότι το αγόρι βίωνε άγχος ευνουχισμού- ο Χέρμπερτ φοβόταν ότι ο πατέρας του (που γι’ αυτόν συμβολιζόταν ως άλογο) θα τον τιμωρούσε για την έντονη προσκόλλησή του στη μητέρα του ευνουχίζοντάς τον. Αυτός ο φόβος αντικατοπτριζόταν στα όνειρα του αγοριού: η αδύναμη καμηλοπάρδαλη (την οποία σώζει ο Χέρμπερτ) συμβολίζει τη μητέρα του, ενώ η υγιής καμηλοπάρδαλη που φωνάζει από ζήλια είναι ο πατέρας του.

Τελικά, αν και το Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα του Φρόυντ είχε αξία σοκ και δέους, θα δεχόταν πολλές επικρίσεις.

Το 1929, ο Μαλινόφσκι μελέτησε την κοινωνία των νησιωτών των Τρόμπριαντ και διαπίστωσε ότι, όπου ο πατέρας δεν έπαιζε το ρόλο του πειθαρχικού του γιου, δεν υπήρχε καθόλου αντιπαλότητα πατέρα-γιου, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας και η μητέρα ήταν εραστές.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1900, μια μελέτη των Horney και Thompson διαπίστωσε ότι τα κορίτσια εποφθαλμιούν την ανώτερη κοινωνική θέση των ανδρών -όχι τα πέη τους. Η Horney πρότεινε επίσης ότι οι άνδρες βιώνουν φθόνο για τη μήτρα, αφού δεν μπορούν να γεννήσουν παιδιά.

Το 1950, ο Erikson πρότεινε ότι ο Φρόιντ υπερτονίζει τον ρόλο του ενστίκτου στην προσωπική ανάπτυξη. Μαζί με τη βιολογία, ο Erikson επέμεινε ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι κοινωνικοί, πολιτιστικοί και ιστορικοί παράγοντες.

Και το 1975, ο Hoffman διαπίστωσε ότι τα κορίτσια είναι ικανότερα να αντιστέκονται στον πειρασμό από ό,τι τα αγόρια, καταρρίπτοντας την ιδέα ενός ασθενέστερου γυναικείου υπερεγώ.

Πράγματι, οι θεωρίες του Φρόιντ συχνά κρίνονται ξεπερασμένες και σεξιστικές. Έτσι, ενώ οι πρώιμες σχέσεις σας μπορεί να επηρεάσουν την κοινωνική και σεξουαλική σας ανάπτυξη, μάλλον δεν είναι η καλύτερη ιδέα να δίνετε μεγάλη έμφαση στο Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
Μαντώ Μαυρογένους: Η φλογερή επαναστάτρια και φεμινίστρια του 1821
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση