Η σημασία της συνειδητής επικοινωνίας για την ψυχική υγεία και τις σχέσεις μας

Η ενσυνείδητη επικοινωνία ενισχύει τη διάθεση, την ανθεκτικότητα και τη σύνδεση

Η σημασία της συνειδητής επικοινωνίας για την ψυχική υγεία και τις σχέσεις μας

Η ενσυνειδητότητα είναι η πρακτική της συνειδητής επίγνωσης της παρούσας στιγμής, απαλλαγμένης από κρίσεις.1 Αυτή η μορφή επικοινωνίας περιλαμβάνει τη χρήση πρακτικών ενσυνειδητότητας κατά την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους.

Η επικοινωνία είναι συχνά μια μαθημένη συμπεριφορά που επηρεάζεται από τους γονείς, τους συνομηλίκους και τα πρότυπα.2

Advertisment

Είναι ωφέλιμο για το άτομο να μάθει τις αρχές της ενσυνειδητότητας και να τις εφαρμόσει στις σχέσεις και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις αρχές της ενσυνείδητης επικοινωνίας και πώς να είστε πιο προσεκτικοί όταν επικοινωνείτε με τους άλλους.

Αρχές της ενσυνείδητης επικοινωνίας

Η ενσυνείδητη επικοινωνία περιλαμβάνει την ενσυνείδηση στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά κανείς με τους άλλους στην παρούσα στιγμή. Η ενσυναίσθηση και η ενεργητική ακρόαση είναι δύο από τις πιο αποτελεσματικές αρχές της ενσυνείδητης επικοινωνίας.2

Advertisment

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αρχές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά τη διάρκεια της ενσυνείδητης επικοινωνίας. Η πρακτική της ενσυνείδητης επικοινωνίας επικεντρώνεται στις ακόλουθες αρχές:

  • Ενεργητική ακρόαση.2
  • Ενσυναίσθηση.2
  • Μη κρίση.2
  • Συμπόνια.3
  • Ανοιχτότητα.4
  • Ευπάθεια.5
  • Υπομονή.4
  • Ακεραιότητα.5
  • Ταπεινότητα.5
  • Αυτογνωσία.4
  • Προσοχή.4
  • Αποδοχή.6
  • Παρατηρητικότητα.2

Πώς η ενσυνείδητη επικοινωνία ωφελεί την ψυχική υγεία

Η ενσυνείδητη επικοινωνία όχι μόνο ενισχύει την επικοινωνία μέσα στις σχέσεις, αλλά συμβάλλει και στην ψυχική υγεία του ατόμου.3 Η ενσυνείδητη επικοινωνία ενισχύει τη συναισθηματική ρύθμιση και τις κοινωνικές δεξιότητες.6

Η ενσυνείδητη επικοινωνία ενισχύει τις σχέσεις

Οι περισσότερες ερευνητικές μελέτες που εξετάζουν την ενσυνείδητη επικοινωνία το κάνουν σε προπτυχιακούς φοιτητές και επαγγελματίες υγείας. Οι μελέτες αυτές αποτελούνται συνήθως από εκπαίδευση στην ενσυνείδητη επικοινωνία.

Μελέτες έδειξαν ότι αυτού του είδους η εκπαίδευση ενισχύει τις σχέσεις με τους συνομηλίκους σε φοιτητές2 και επαγγελματίες υγείας.4

Η ενσυνείδητη επικοινωνία ενισχύει τη διάθεση, την ανθεκτικότητα και τη σύνδεση

Οι ερευνητές ανακάλυψαν σε μια μελέτη που περιελάμβανε προπτυχιακούς φοιτητές ότι η εκπαίδευση στην επικοινωνία με επίγνωση βοήθησε στην αύξηση της συναισθηματικής ανθεκτικότητας και της θετικής διάθεσης, ενώ παράλληλα μείωσε το άγχος6.

Πολλοί φοιτητές τόνισαν τη σημασία της ενσυνειδητότητας στην επικοινωνία και πώς βοηθά στην κατανόηση του εαυτού και των άλλων. Η εκπαίδευση στην επικοινωνία με ενσυνειδητότητα φάνηκε να επηρεάζει την “κοινωνική σύνδεση” και την “αυτοανάπτυξη “6.

Μια μελέτη που αφορούσε γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης (PCP)3 διαπίστωσε ότι η εκπαίδευση βοήθησε τους επαγγελματίες να αλληλεπιδρούν με τους συναδέλφους και τους ασθενείς. Μοιράστηκαν περισσότερες προσωπικές εμπειρίες με τους συναδέλφους τους και ένιωσαν λιγότερο απομονωμένοι στον εργασιακό χώρο. Οι PCP επέδειξαν επίσης μεγαλύτερη προσοχή, ανταποκρίθηκαν πιο αποτελεσματικά και επέδειξαν περισσότερη υπομονή κατά την επικοινωνία με τους ασθενείς.

Αυτή η μελέτη που έδωσε εκπαίδευση ενσυνειδητότητας σε PCPs, ανακάλυψε θετικό αντίκτυπο στην “ευημερία των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, την ψυχολογική δυσφορία, την επαγγελματική εξουθένωση και την ικανότητα να σχετίζονται με τους ασθενείς “3.

Πώς να εξασκηθείτε στην ενσυνείδητη επικοινωνία

Για να καθιερώσει κανείς συνήθειες επικοινωνίας με ενσυνειδητότητα, χρησιμοποιώντας τις αρχές της σε όλη τη ζωή, μπορεί να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης χαρακτηριστικών όπως: “η συγχώρεση και η ευγνωμοσύνη”, αλλά και “η λήψη αποφάσεων με επίγνωση, η ηγεσία, οι ουσιαστικές σχέσεις και οι συνδέσεις με την κοινότητα “6.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να ενισχυθούν με την εξάσκηση των ακόλουθων τεχνικών ενσυνειδητότητας:

Αγκαλιάστε συναισθήματα όπως η ευγνωμοσύνη και η συγχώρεση

Η ευγνωμοσύνη και η συγχώρεση δεν είναι μόνο για το άλλο άτομο αλλά και για τον εαυτό σας. Μπορείτε να εκτιμήσετε τη ζωή σας, να προχωρήσετε μπροστά με τις καταστάσεις που έχουν συμβεί και να δείτε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Για να ενισχύσετε αυτά τα χαρακτηριστικά, σκεφτείτε να ολοκληρώσετε μια άσκηση συμπόνιας, όπως το να κρατάτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, στο οποίο γράφετε για το τι και για ποιον είστε ευγνώμονες στη ζωή σας, με κάθε μέρα να είναι κάτι διαφορετικό.

Σε μια ερευνητική μελέτη, οι συμμετέχοντες που κρατούσαν ημερολόγιο ευγνωμοσύνης για τρεις μήνες εμφάνισαν μεγαλύτερη συναισθηματική ισορροπία και λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα σε σχέση με τους ομολόγους τους μέσα στον πρώτο μήνα.7

Γράψτε ένα γράμμα ευγνωμοσύνης

Μπορείτε ακόμη να γράψετε μια επιστολή ευγνωμοσύνης για κάποιον που έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζωή σας. Μια επιστολή συγχώρεσης είναι επίσης μια πολύ καλή δραστηριότητα για να δοκιμάσετε- αυτό περιλαμβάνει τη συγγραφή μιας επιστολής σε κάποιον που μπορεί να σας έχει αδικήσει, αλλά έχετε βρει στην καρδιά σας να συγχωρήσετε.8

Δεν χρειάζεται να στείλετε αυτή την επιστολή. Η συγγραφή μιας επιστολής συγχώρεσης σας επιτρέπει να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να ενισχύσετε την ικανότητά σας να συγχωρείτε.

Να είστε συμπονετικοί

Προσπαθήστε να είστε συμπονετικοί όταν αλληλεπιδράτε με τους άλλους, ακόμη και όταν συναντάτε μια διαφωνία.

Παρόλο που αισθάνεστε ότι ο άλλος έχει άδικο, προσπαθήστε να λάβετε υπόψη σας τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις απόψεις του, χωρίς να αγνοείτε τις δικές σας.

Εξασκηθείτε στην αυτοσυμπόνια

Η αυτοσυμπόνια είναι μια πρόσφατα δημοφιλής έννοια στον τομέα της ψυχολογίας. Η θεωρία της αυτοσυμπόνια τονίζει τη σημασία του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τον εαυτό τους.9

Πριν επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με τους άλλους, πρέπει να γνωρίζετε πώς συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας. Οι λέξεις και οι σκέψεις που συνδέετε με το ποιος είστε επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τον κόσμο γύρω σας και την απεικόνιση του εαυτού σας.

Το να μάθετε πώς να κρατάτε τον εαυτό σας υπόλογο, παραμένοντας ταυτόχρονα συμπονετικός, είναι μια συνεχής διαδικασία.

Εξασκηθείτε στην αυτογνωσία

Το να έχετε επίγνωση του τρόπου με τον οποίο αντιδράτε σε καταστάσεις και συμπεριφέρεστε στους άλλους είναι απαραίτητο. Έχοντας αυτογνωσία στις αλληλεπιδράσεις με τους άλλους, μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε κάνετε λάθος και να εργαστείτε για τη βελτίωση της κατάστασης.10

Να είστε πρόθυμοι να ζητήσετε συγγνώμη

Μερικές φορές, μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε πότε έχετε προσβάλει κάποιον. Η οπτική γωνία και οι αντιδράσεις κάθε ανθρώπου σε καταστάσεις είναι διαφορετικές. Οι άνθρωποι έχουν επίσης συγκεκριμένα συναισθηματικά ερεθίσματα.

Γιατί οι συγγνώμες είναι τόσο σημαντικές

Με άλλα λόγια, επειδή αυτό που μπορεί να είπατε ή να κάνατε δεν φαίνεται να είναι κάτι που θα πλήγωνε τα συναισθήματά σας, δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο και για τους άλλους. Αν φάνηκε ότι αναστατώσατε κάποιον είτε σκόπιμα είτε ακούσια, μπορεί να ωφελήσει τη ροή της επικοινωνίας το να ζητήσετε ειλικρινά συγγνώμη.

Να είστε ευσυνείδητοι

Δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μιλάτε στους άλλους και στον εαυτό σας. Να θυμάστε ότι δεν πρόκειται μόνο για τις λέξεις που λέγονται, αλλά και για τον τόνο και τις χειρονομίες σας. Η ευσυνειδησία μπορεί να αποτρέψει την κλιμάκωση μιας συζήτησης σε καυγά όταν επικοινωνείτε με ένα άλλο άτομο.11

Να είστε παρόντες στη συζήτηση

Μερικές φορές, το μυαλό σας μπορεί να ξεφεύγει ή να εστιάζει έντονα σε αυτό που θέλετε να πείτε στη συνέχεια. Αν συμβεί αυτό, προσπαθήστε να στραφείτε πίσω στην παρούσα στιγμή και όχι απλώς να ακούτε το άτομο, αλλά να ακούτε τι πραγματικά λέει.

Προσέξτε αυτές τις συνήθειες όταν συζητάτε με κάποιον και προσπαθήστε να ακούτε.

Να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς

Η έκφραση των συναισθημάτων σας μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά το οφείλετε στον εαυτό σας. Το άνοιγμα θα επιτρέψει στο άλλο άτομο να κάνει το ίδιο και θα δημιουργήσει ένα άνετο περιβάλλον για αποτελεσματική επικοινωνία. Δώστε το παράδειγμα της διαφάνειας στις σχέσεις που είναι σημαντικές για εσάς.

Να είστε ενθαρρυντικοί

Προσπαθήστε να λέτε ενθαρρυντικά λόγια στους συναδέλφους σας όταν είναι δυνατόν, ειδικά σε στιγμές που ένα άτομο μπορεί να το ωφεληθεί περισσότερο. Είναι ζωτικής σημασίας να ασκείτε τη θετικότητα όποτε μπορείτε. Η παραγωγή ενός θετικού περιβάλλοντος δεν βάζει μόνο κάποιον άλλον σε καλή διάθεση, αλλά κάνει και εσάς να αισθάνεστε πιο θετικά.

Προσπαθήστε να δίνετε στους άλλους το πλεονέκτημα της αμφιβολίας

Αυτό είναι το τυπικό “φέρεστε στους άλλους με τον τρόπο που θέλετε να σας φέρονται”. Ορισμένες φορές παρατηρούνται παρεξηγήσεις στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ συνομηλίκων.

Δημιουργήστε υγιή όρια

Μερικές φορές, η επικοινωνία με γνώμονα τον νου είναι δύσκολη όταν τα όρια ξεπερνιούνται. Ένα άτομο μπορεί ακούσια να πει κάτι που σας προκαλεί. Δεν μπορείτε πάντα να ελέγχετε τι λένε οι άνθρωποι, αλλά μπορείτε να είστε υπεύθυνοι για τα όρια που θέτετε για τον εαυτό σας.

Γνωρίστε τον εαυτό σας δίνοντας προσοχή στα συναισθήματα και τα ερεθίσματα που σας προκαλούν. Μαθαίνοντας για τις ευαισθησίες σας, μπορείτε να τις εκφράσετε σε κάποιον αν σας έχει προσβάλει. Δεν πειράζει αν δεν πρόκειται για κάποιον με τον οποίο νιώθετε άνετα να είστε ευάλωτοι. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχετε πλέον επίγνωση του τι σας ενοχλεί και ξέρετε πώς να επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας αναλόγως.

Επίσης, να είστε σίγουροι για τα όρια που θέτετε. Είναι σημαντικό να μην επιτρέπετε στους άλλους να σας κάνουν να νιώθετε ντροπή όταν πρόκειται για τα συναισθήματά σας.

Πηγές

  1. Allen NB, Chambers R, Knight W; Melbourne Academic Mindfulness Interest Group. Mindfulness-based psychotherapies: a review of conceptual foundations, empirical evidence and practical considerations. Aust N Z J Psychiatry. 2006;40(4):285-294. doi:10.1080/j.1440-1614.2006.01794.x
  2. Jones SM, Bodie GD, Hughes SD. The Impact of Mindfulness on Empathy, Active Listening, and Perceived Provisions of Emotional Support. 2016;46(6). doi:10.1177/0093650215626983
  3. Krasner MS, Epstein RM, Beckman H, et al. Association of an educational program in mindful communication with burnout, empathy, and attitudes among primary care physicians. JAMA. 2009;302(12):1284-1293. doi:10.1001/jama.2009.1384
  4. Beckman HB, Wendland M, Mooney C, et al. The impact of a program in mindful communication on primary care physicians. Acad Med. 2012;87(6):815-819. doi:10.1097/ACM.0b013e318253d3b2
  5. Thomas DC, Osland JS, Lane H, Maznevski M, Mendenhall M, McNett J. Mindful Communication. 2017. doi:10.1002/9781405166355.ch5
  6. Ramasubramanian, S. Mindfulness, stress coping and everyday resilience among emerging youth in a university setting: A mixed methods approach. International Journal of Adolescence and Youth. 2017;22(3):308–321. https://doi.org/10.1080/02673843.2016.1175361
  7. O’Connell BH, O’Shea D, Gallagher S. Feeling Thanks and Saying Thanks: A Randomized Controlled Trial Examining If and How Socially Oriented Gratitude Journals Work. J Clin Psychol. 2017;73(10):1280-1300. doi:10.1002/jclp.22469
  8. Worthington EL, Kurusu TA, Collins W, Berry JW, et al. Forgiving Usually Takes Time: A Lesson Learned by Studying Interventions to Promote Forgiveness. Journal of Psychology and Theology. 2000;28(1):3-20. doi:10.1177/009164710002800101
  9. Germer CK, Neff KD. Self-Compassion in Clinical Practice. Journal of Clinical Psychology. 2013;69(8):856-867.
  10. Carver, CS. Self-awareness In M. R. Leary & J. P. Tangney (Eds.), Handbook of self and identity. The Guilford Press. 2012 (pp. 50–68).
  11. Cleeremans A, Achoui D, Beauny A, et al. Learning to Be Conscious. Trends Cogn Sci. 2020;24(2):112-123. doi:10.1016/j.tics.2019.11.011

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
Βιαστήκατε να στολίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο; Και όμως, αυτό μπορεί να είναι το μικρό μυστικό της ευτυχίας
Τι αποκαλύπτει η εμμονή με τον ψηφιακό εαυτό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση