Βρίσκοντας την ευτυχία όταν η ζωή δεν εξελίσσεται όπως την είχατε σχεδιάσει

4 στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αγκαλιάσουμε μια διαφορετική ζωή από αυτή που σχεδιάζαμε.

vriskontas-eutuxia-zoi-den-exelissetai-opws-eixate-sxediasei

Η προσαρμογή σε μόνιμες και ανεπιθύμητες αλλαγές μπορεί να είναι συντριπτική. Στο κενό που αφήνει αυτό που χάθηκε, μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστούμε ένα εναλλακτικό μονοπάτι που θα μας γεμίσει με τον τρόπο που θα μπορούσε να μας γεμίσει το άλλο. Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι συχνά είμαστε πιο ανθεκτικοί από ό,τι νομίζουμε και ότι η ευτυχία μπορεί να είναι δυνατή με τρόπους που δεν περιμέναμε ποτέ.

Ακολουθούν τέσσερις στρατηγικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αγκαλιάσουμε μια διαφορετική ζωή από αυτή που σχεδιάζαμε.

Advertisment

1. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει την απώλεια της ζωής που επιθυμούσατε

Συνήθως σκεφτόμαστε τη θλίψη στο πλαίσιο του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου. Αν και διαφορετικές, άλλου είδους απώλειες μπορούν επίσης να προκαλέσουν θλίψη, αλλά συχνά μένουν παραγνωρισμένες. Έρευνες σχετικά με την αδικημένη θλίψη έχουν διαπιστώσει ότι όταν η θλίψη δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη σε μια δεδομένη κατάσταση, οι πάσχοντες μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν υποστήριξη, γεγονός που μπορεί να βλάψει την ψυχική τους υγεία. Ως πρώτο βήμα, η απλή αναγνώριση ότι μια εμπειρία είναι μια επώδυνη απώλεια που αξίζει συμπόνιας μπορεί να βοηθήσει πολύ.

2. Αποφύγετε την εξιδανίκευση της ζωής των άλλων ανθρώπων

Οι υπενθυμίσεις μιας απώλειας τείνουν να εμφανίζονται παντού. Μετά από έναν χωρισμό, για παράδειγμα, μπορεί να φαίνεται ότι όλοι οι υπόλοιποι είναι ευτυχισμένοι ζευγάρι. Αλλά οι ματιές που παίρνουμε στις ζωές των άλλων μπορεί να είναι στρεβλές, επειδή οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται πιο άνετα να μοιράζονται τα καλά πράγματα, ενώ κρατούν τα πιο δύσκολα πράγματα ιδιωτικά. Αυτή η ανισορροπία μας οδηγεί στο να υποτιμούμε τον πόνο των άλλων, διαπιστώνει η έρευνα, γεγονός που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πιο απομονωμένοι και λιγότερο ικανοποιημένοι με τη δική μας ζωή. Η αναγνώριση ότι δεν έχουμε πάντα πλήρη εικόνα μπορεί όχι μόνο να μας βοηθήσει να είμαστε πιο προσεκτικοί και υποστηρικτικοί στους αγώνες των άλλων- μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να νιώσουμε λιγότερο μόνοι με τους δικούς μας.

3. Απολαμβάνετε τα καλά πράγματα

Ακριβώς όπως είναι σημαντικό να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να θρηνήσουμε, χωρίς ημερομηνία λήξης, είναι εξίσου σημαντικό να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να είμαστε ευτυχισμένοι, παρά τη φωνή που μπορεί να υπάρχει στο κεφάλι μας και να λέει ότι αυτό είναι αδιανόητο. Μετά από ορισμένους τύπους απώλειας, κάποιες από τις δραστηριότητες που μας έδιναν χαρά μπορεί να μην είναι πλέον δυνατές, αλλά μπορεί να βρούμε διαφορετικά είδη χαράς σε νέες ασχολίες ή βαθύτερη χαρά σε παλιές. Οι έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα να απολαμβάνουμε θετικές εμπειρίες, ακόμη και απλά πράγματα όπως το να περνάμε χρόνο στη φύση ή να τρώμε ένα καλό γεύμα, συνδέεται με μεγαλύτερη ευημερία. Το να απολαμβάνουμε τις εμπειρίες περιλαμβάνει το να είμαστε παρόντες, να δίνουμε προσοχή σε αυτό που βιώνουμε και να εκτιμούμε την απόλαυση που μας προσφέρει.

Advertisment

4. Επαναπροσδιορίστε πώς μοιάζει μια ικανοποιητική ζωή

Μπορεί να ελπίζουμε σε ομαλή πορεία, αλλά μια ζωή με απροσδόκητες προκλήσεις μπορεί επίσης να καταλήξει να είναι πιο ουσιαστική. Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τη ζωή τους με τρόπους που μοιάζουν με το Ταξίδι του Ήρωα, ένα είδος δομής ιστορίας που βλέπουμε σε πολλά δημοφιλή βιβλία και ταινίες, είναι πιο ικανοί να ανακάμπτουν σε στρεσογόνες στιγμές και να νιώθουν μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού. Αυτό το αφηγηματικό πλαίσιο περιλαμβάνει έναν πρωταγωνιστή που καλείται σε περιπέτεια, αντιμετωπίζει εμπόδια, μεταμορφώνεται από νέες εμπειρίες και σχέσεις και τελικά προσφέρει στην κοινότητά του. Όταν το βλέπουμε από αυτό το πρίσμα, αυτό που ξεκινάει να μοιάζει με μια καταστροφική τροπή των γεγονότων μπορεί να καταλήξει να είναι το κάλεσμα για περιπέτεια που θέτει σε κίνηση ένα νέο ταξίδι.

Η ζωή που σχεδιάζαμε μπορεί να ήταν σπουδαία, αλλά δεν αποτελούσε εγγύηση για την ευτυχία. Ακόμη και οι άνθρωποι που παίρνουν όλα όσα θέλουν δεν είναι απρόσβλητοι από την απογοήτευση και τη λύπη. Ό,τι λείπει από μια απροσδόκητη ζωή σε προβλεψιμότητα ή ευκολία μπορεί να το αναπληρώσει σε πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας ότι ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να προβλέψουμε, καταλήγει να είναι η ζωή που θέλαμε.

Πηγές:

  1. Bonanno, G. A. (2004). Loss, trauma, and human resilience: Have we underestimated the human capacity to thrive after extremely aversive events? American Psychologist, 59 (1), 20–28.
  2. Doka, K. J. (2008). Disenfranchised grief in historical and cultural perspective. In M. S. Stroebe, R. O. Hansson, H. Schut, & W. Stroebe (Eds.), Handbook of bereavement research and practice: Advances in theory and intervention (pp. 223–240). American Psychological Association
  3. Hurley D. B., Kwon P. (2013). Savoring helps most when you have little: interaction between savoring the moment and uplifts on positive affect and satisfaction with life. Journal of Happiness Studies, 14, 1261–1271.
  4. Jordan, A. H., Monin, B., Dweck, C. S., Lovett, B. J., John, O. P., & Gross, J. J. (2011). Misery has more company than people think: Underestimating the prevalence of others’ negative emotions. Personality and Social Psychology Bulletin, 37 (1), 120–135.
  5. Rogers, B. A., Chicas, H., Kelly, J. M., Kubin, E., Christian, M. S., Kachanoff, F. J., Berger, J., Puryear, C., McAdams, D. P., & Gray, K. (2023). Seeing your life story as a Hero’s Journey increases meaning in life. Journal of Personality and Social Psychology. Advance online publication.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση