,

Μπορεί το ανθρακούχο νερό να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά;

Υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στο ανθρακούχο νερό και τις πέτρες στα νεφρά, ή είναι μύθος;

Μπορεί το ανθρακούχο νερό να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά;

Πολλοί πίνουν ανθρακούχο νερό ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση στα λοιπά αναψυκτικά. Αλλά, εάν πίνετε πολύ από αυτό, είναι κατανοητό να αναρωτιέστε μήπως μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Αρκεί μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρείτε άτομα που αναρωτιούνται αν το ανθρακούχο νερό μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά. Κάποιοι, μάλιστα, αναφέρουν ότι τις ανέπτυξαν αφότου υιοθέτησαν την συνήθεια να πίνουν ανθρακούχο νερό.

Advertisment

Τι λένε, όμως, οι ειδικοί ουρολόγοι για το εάν υπάρχει πραγματική σχέση ανάμεσα στο ανθρακούχο νερό και τις πέτρες στα νεφρά; Είναι κάτι που έχει βάση ή είναι απλώς ένας μύθος;

Τι είναι οι πέτρες στα νεφρά

Προτού μιλήσουμε για το εάν η κατανάλωση ανθρακούχου νερού μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αρχικά πώς σχηματίζονται αυτές πέτρες.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι σκληρές εναποθέσεις από μέταλλα και άλατα που αναπτύσσονται μέσα στα νεφρά.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι λίθων στα νεφρά, αλλά οι πιο συνηθισμένοι είναι οι πέτρες ασβεστίου. Αυτές σχηματίζονται όταν το επιπλέον ασβέστιο που δεν χρησιμοποιείται από τα οστά και τους μύες παραμένει στα νεφρά, αντί να αποβληθεί με τα ούρα. Το ασβέστιο δημιουργεί μια κρυσταλλική δομή σαν βότσαλο όταν ενώνεται με άλλα απόβλητα, πιο συχνά με οξαλικό οξύ που προέρχεται από τροφές όπως το σπανάκι, τα αμύγδαλα και το τόφου.

Advertisment

Ένας άλλος κοινός τύπος λίθων στα νεφρά είναι οι πέτρες ουρικού οξέος. Αυτές μπορεί να σχηματιστούν όταν τα ούρα περιέχουν πάρα πολύ ουρικό οξύ. Αυτή η χημική ουσία παράγεται όταν ο οργανισμός μεταβολίζει τις πουρίνες (ενώσεις που βρίσκονται στο αλκοόλ, τα οστρακοειδή και άλλα τρόφιμα).

Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα, όπως:

  • οξύ πόνο στην πλάτη, στα πλευρά ή στη βουβωνική χώρα
  • ροζ, κόκκινη ή καφετί απόχρωση στα ούρα σας, επειδή σε αυτά περνάει και ποσότητα αίματος
  • μια συνεχής ανάγκη για κατούρημα και
  • δυσκολία στην ούρηση

Μπορεί το ανθρακούχο νερό να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά;

Δεν υπάρχουν διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες (θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στην ιατρική έρευνα) για να καθοριστεί εάν το ανθρακούχο νερό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. “Είναι κάτι που δεν έχει μελετηθεί καλά”, λέει ο δρ. Wesley Mayer, αναπληρωτής καθηγητής ουρολογίας στο Baylor College of Medicine.

Ωστόσο, το ανθρακούχο νερό θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Αν και η έρευνα έχει δείξει ότι η περιεκτικότητα σε ανόργανες ουσίες στα ανθρακούχα νερά ποικίλλει, καθιστώντας δύσκολο να γίνουν σαφείς δηλώσεις σχετικά με το πώς όλα τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο λίθων στα νεφρά, αυτά τα ποτά έχουν γενικά ορισμένα τυπικά συστατικά.

Το ένα είναι το όξινο ανθρακικό νάτριο (είναι αυτό που δημιουργεί τις φυσαλίδες). Αυτή η ένωση θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά, επειδή μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου, είπε ο δρ. S. Adam Ramin, ουρολόγος ογκολόγος και ιατρικός διευθυντής του Urology Cancer Specialists στο Λος Άντζελες.

Το να πίνετε ένα ποτήρι ανθρακούχο νερό είναι απίθανο να προκαλέσει πρόβλημα, σημείωσε, αλλά το να καταναλώνετε πολύ καθημερινά μπορεί.
“Ταυτόχρονα, τα διττανθρακικά μπορεί να επηρεάσουν το pH στα ούρα και μια αλλαγή στο pH μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς τύπους λίθων στα νεφρά”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Αλλά αυτό είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Αλλά, στην πραγματικότητα, το πιο πιθανό είναι η κατανάλωση ανθρακούχου νερού να μειώσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

“Συνολικά, οποιαδήποτε αυξημένη πρόσληψη κανονικού ή ανθρακούχου νερού θα πρέπει να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης λίθων στα νεφρά”, λέει ο δρ. Philip Hoekstra, ουρολόγος στο Corewell Health. “Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών είναι η πιο κοινή αιτία σχηματισμού πέτρας στα νεφρά”, πρόσθεσε.

Ο δρ. Vikas Desai, ουρολόγος στο Northwestern Medicine Delnor Hospital, συμφώνησε: “Το ανθρακούχο νερό μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προληπτικό, ανάλογα με τη σύνθεση των μετάλλων που περιέχει”.

Είναι ενδιαφέρον ότι το ασβέστιο που περιέχεται σε πολλά ανθρακούχα νερά μπορεί μόνο να βοηθήσει στην αποφυγή λίθων στα νεφρά, όχι να τις προκαλέσει. Σύμφωνα με τον δρ. Ramin, το ασβέστιο από τα τρόφιμα δεν επηρεάζει τον κίνδυνο λίθων στα νεφρά. Αλλά δεσμεύεται με το οξαλικό στο έντερο. Χωρίς ασβέστιο, το οξαλικό διέρχεται στα ούρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Με πληροφορίες από www.iatropedia.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση