Η NASA επιβεβαίωσε ότι η εξαγωγή οξυγόνου στον Άρη είναι εφικτή (βίντεο)

Το ρόβερ Perseverance κατάφερε να διασπάσει μόρια από την ατμόσφαιρα του Άρη για να παράγει μια μικρή ποσότητα οξυγόνου.

Η NASA επιβεβαίωσε ότι η εξαγωγή οξυγόνου στον Άρη είναι εφικτή (βίντεο)

Το ρόβερ Perseverance χρησιμοποίησε ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται MOXIE για να πάρει μόρια από τον αέρα στον Άρη και να τα μετατρέψει σε λίγο οξυγόνο. Το έκανε αυτό ξανά και ξανά, έτσι έφτιαχνε οξυγόνο με συνέπεια. Το ρόβερ Perseverance της NASA έκανε ένα πείραμα και ανακάλυψε ότι μπορούμε να φτιάξουμε οξυγόνο σε άλλο πλανήτη.

Το πείραμα ονομάστηκε MOXIE και έδειξε ότι μπορούμε να πάρουμε οξυγόνο από τον αέρα στον Άρη. Το rover χρησιμοποίησε μια ειδική συσκευή για να διαχωρίσει τα μόρια και να παράγει λίγο οξυγόνο. Η αναπληρώτρια διαχειριστής της NASA, Pam Melroy, δήλωσε ότι η εντυπωσιακή απόδοση του MOXIE δείχνει ότι είναι δυνατή η λήψη οξυγόνου από τον αέρα στον Άρη. Αυτό το οξυγόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μελλοντικούς αστροναύτες για την αναπνοή ή για την παραγωγή καυσίμων για πυραύλους.

Advertisment

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία και μηχανές που μπορούν να μας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσουμε τα υλικά στη Σελήνη και τον Άρη. Αυτό θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε στη Σελήνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, να κερδίσουμε πολλά χρήματα εκεί και τελικά να στείλουμε ανθρώπους να εξερευνήσουν τον Άρη.

Το πείραμα MOXIE, που σχεδιάστηκε από επιστήμονες του ΜΙΤ, λειτουργεί από τότε που το Perseverance προσεδαφίστηκε στον Άρη τον Φεβρουάριο του 2021. Στα 16 πειράματα που έχει διεξάγει, το MOXIE έχει παράγει συνολικά 122 γραμμάρια οξυγόνου, αρκετή ποσότητα δηλαδή για να κρατήσει ζωντανό ένα μικρό σκυλί για 10 ώρες ή έναν άνθρωπο για 4 ώρες. Η συσκευή σε μέγεθος τοστιέρας το έκανε αυτό θερμαίνοντας ένα δείγμα αρειανού αέρα σε σχεδόν 816 βαθμούς Κελσίου και xρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό για να διασπάσει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο και μονοξείδιο του άνθρακα.

Advertisment

Μετά από αρκετές ώρες προθέρμανσης, η MOXIE συγκεντρώνει οξυγόνο για 1 ώρα ανά πείραμα και στη συνέχεια απενεργοποιείται. Σε αυτή την ώρα λειτουργίας, το MOXIE έχει σχεδιαστεί για να παράγει έως και 10 γραμμάρια οξυγόνου. Στη χειρότερη περίπτωση, η συσκευή θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με άλλες πηγές οξυγόνου, μειώνοντας το φορτίο που πρέπει να μεταφερθεί από τη Γη.

Τώρα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να αναπτύξουν ένα σύστημα πλήρους κλίμακας που θα περιλαμβάνει μια νέα και βελτιωμένη έκδοση της συσκευής εξαγωγής οξυγόνου, ένα μέσο για την υγροποίηση αυτού του αερίου και έναν τρόπο αποθήκευσης του υγρού. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν προτού οι άνθρωποι επιχειρήσουν μια μακρά παραμονή στον κόκκινο πλανήτη. Το οξυγόνο είναι μόνο ένα από αυτά.

Ένα άρθρο σχετικά με τις 7 πρώτες δοκιμές του MOXIE δημοσιεύθηκε στο «Science Advances» πέρυσι.

Με πληροφορίες από www.ertnews.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"
Τα σημάδια που δείχνουν ότι μία σχέση έχει τελειώσει
Νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας “συνδέεται” με αυτόν του σκύλου μας
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση