Ποια είναι η πραγματική σου ηλικία;

Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός και είσαι όσο νιώθεις, σωστά; Οι ειδικοί έχουν τις ενστάσεις τους.

Ποια είναι η πραγματική σου ηλικία;

Η ηλικία σας είναι απλώς ένας αριθμός και το πώς νιώθετε μέσα σας είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία, σωστά; Αν και συμφωνούμε με αυτήν την ιδέα, ορισμένοι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις. Για πολύ καιρό, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να παραμείνουν νέοι και να ζήσουν περισσότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν για πολύ καιρό και να μην γεράσουν. Μερικοί άνθρωποι έχουν ψάξει ακόμη και για ένα ειδικό νερό που μπορεί να τους κάνει νέους για πάντα.

Γιατί όμως μερικοί άνθρωποι γερνούν πιο γρήγορα από άλλους; Η βιολογική ηλικία είναι πόσο χρονών είναι το σώμα και το μυαλό σας, ενώ η χρονολογική ηλικία είναι πόσα χρόνια ζείτε. Η χρονολογική ηλικία μοιάζει με έναν αριθμό που μας λέει πόσα χρόνια ζούμε. Η βιολογική ηλικία είναι περίπου η ηλικία των κυττάρων μας. Μερικές φορές αυτές οι δύο ηλικίες είναι ίδιες, αλλά τα κύτταρα του καθενός μπορούν να αναπτυχθούν και να αλλάξουν με διαφορετικές ταχύτητες. Ορισμένες ασθένειες είναι πιο πιθανό να συμβούν εάν τα κύτταρά μας είναι μεγαλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα κύτταρά μας είναι μεγαλύτερα, μπορεί να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε με διάφορα είδη ασθενειών.

Advertisment

Όλα αυτά είναι διαφορετικά προβλήματα υγείας που μπορεί να συμβούν στο σώμα ενός ατόμου. Χρόνια βρογχίτιδα είναι όταν κάποιος έχει βήχα και δυσκολεύεται να αναπνεύσει πολύ. Η πνευμονική ίνωση είναι όταν οι πνεύμονες καταστρέφονται και γίνεται δύσκολο να αναπνεύσει. Ο διαβήτης και άλλες μεταβολικές διαταραχές σημαίνουν ότι το σώμα δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει την τροφή που τρώμε για ενέργεια. Ο καρκίνος είναι όταν τα κακά κύτταρα αρχίζουν να αναπτύσσονται στο σώμα και μπορούν να κάνουν ένα άτομο πολύ άρρωστο.

Καρδιαγγειακή νόσος είναι όταν η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία δεν λειτουργούν σωστά. Η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ είναι όταν η μνήμη και η σκέψη ενός ατόμου εξασθενούν πολύ. Τέλος, η γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο σημαίνει ότι τα κύτταρά μας, που είναι τα δομικά στοιχεία του σώματός μας, αρχίζουν να γερνούν και να μην λειτουργούν το ίδιο καλά. Καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρα του σώματός μας αρχίζουν να αλλάζουν και δεν μπορούν να διορθωθούν όπως παλιά. Αυτό μπορεί να μας κάνει να έχουμε γκρίζα μαλλιά, ρυτίδες και να δυσκολευόμαστε να κυκλοφορούμε. Πράγματα όπως το άγχος ή το οικογενειακό μας ιστορικό μπορούν επίσης να κάνουν τα κύτταρα μας να γερνούν πιο γρήγορα.

Το DNA είναι σαν ένα σύνολο οδηγιών που λέει στο σώμα μας πώς να εργάζεται και να αναπτύσσεται. Καθώς μεγαλώνουμε, αυτές οι οδηγίες μπορεί μερικές φορές να μπερδευτούν ή να καταστραφούν, κάτι που μπορεί να μας κάνει να γερνάμε. Τα χρωμοσώματα είναι σαν μικροσκοπικές συσκευασίες που μεταφέρουν σημαντικές πληροφορίες που ονομάζονται DNA, το οποίο λέει στα κύτταρά μας πώς να λειτουργούν. Στα άκρα αυτών των χρωμοσωμάτων, υπάρχουν ειδικές ομάδες μορίων που ονομάζονται τελομερή. Αυτά τα τελομερή λειτουργούν σαν μικρές ασπίδες, προστατεύοντας τα χρωμοσώματα από την καταστροφή. Αλλά κάθε φορά που τα κύτταρά μας διαιρούνται, τα τελομερή μικραίνουν. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι καθώς τα τελομερή μικραίνουν, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσετε με ασθένειες όπως εγκεφαλικά προβλήματα.

Advertisment

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο βραχέων τελομερών, όπου τα τελομερή τους γίνονται ακόμη πιο κοντά πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να γερνούν πιο γρήγορα. Υπάρχουν μικροσκοπικά μόρια που ονομάζονται ομάδες μεθυλίου που τυλίγονται γύρω από το DNA μας. Αυτά τα μόρια μπορούν να πουν τις οδηγίες του σώματός μας, που ονομάζονται γονίδια, εάν πρέπει να είναι ενεργά ή όχι. Είναι σαν ένας διακόπτης που μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει ένα γονίδιο. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική γιατί ελέγχει τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας και επηρεάζει πράγματα όπως η διάθεσή μας, η μνήμη, η καρδιά, το στομάχι και η ικανότητα να έχουμε μωρά. Ο τρόπος με τον οποίο επισημαίνεται το DNA μας μπορεί να επηρεαστεί από τα πράγματα που κάνουμε και τον κόσμο γύρω μας. Αυτή η σήμανση μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνουμε και μπορεί να μας πει πόσο χρονών είναι το σώμα μας. Όταν κάποιος καπνίζει, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του DNA του.

Αλλά αν σταματήσουν το κάπνισμα και κάνουν υγιεινές επιλογές, αυτές οι αλλαγές μπορούν να διορθωθούν. Τα σημάδια της γήρανσης είναι πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας καθώς μεγαλώνετε. Μπορεί να σημαίνει ότι το δέρμα σας γίνεται ζαρωμένο ή ότι τα μαλλιά σας γίνονται γκρίζα. Μερικές φορές, το σώμα σας μπορεί να μην λειτουργεί όπως παλιά και μπορεί να χρειάζεστε γυαλιά ή να έχετε προβλήματα ακοής. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι μεγαλώνετε. Η ηλικία είναι ένα δύσκολο πράγμα και δεν υπάρχει ξεκάθαρος τρόπος να καταλάβει κανείς πόσο χρονών είναι κάποιος. Αλλά η φροντίδα του σώματός σας και η τακτική επίσκεψη στο γιατρό μπορεί να σας βοηθήσει να σας δώσει ενδείξεις για το πόσο χρονών είστε στο εσωτερικό.

Η φροντίδα των ματιών σας είναι πραγματικά σημαντική. Ακριβώς όπως βουρτσίζετε τα δόντια σας για να τα διατηρήσετε καθαρά και υγιή, πρέπει να φροντίζετε και τα μάτια σας. Σημαίνει να κάνετε πράγματα όπως να μην κάθεστε πολύ κοντά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή και να κάνετε διαλείμματα όταν διαβάζετε ή παίζετε βιντεοπαιχνίδια για πολλή ώρα.

Είναι επίσης σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου όταν έχει ήλιο έξω για να προστατεύσετε τα μάτια σας από το έντονο ηλιακό φως. Φροντίζοντας να τρώτε υγιεινές τροφές όπως τα καρότα και τα φυλλώδη λαχανικά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα μάτια σας δυνατά. Όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην ηλικία των 50 ετών, συχνά δυσκολεύονται να δουν τα πράγματα από κοντά. Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι πρέπει να φορούν γυαλιά ανάγνωσης. Καθώς μεγαλώνουμε, οι φακοί στα μάτια μας γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τα μάτια μας να προσαρμοστούν και να επικεντρωθούν σε πράγματα που είναι κοντά μας. Ονομάζεται πρεσβυωπία ή υπερμετρωπία. Η επιδερμίδα είναι σαν μια προστατευτική ασπίδα που καλύπτει τα νύχια και τα μαλλιά μας.Βοηθά να διατηρηθούν υγιή και δυνατά αποτρέποντας τη βλάβη και την αφυδάτωση.

Οι ρυτίδες στο δέρμα σας δεν σημαίνουν πάντα ότι γερνάτε γιατί μπορεί επίσης να συμβούν αν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο ή για άλλους λόγους. Αλλά το να γερνάς μπορεί να κάνει το δέρμα σου λιγότερο ελαστικό. Το να φροντίζετε τους πνεύμονές σας σημαίνει να τους κρατάτε δυνατούς και υγιείς, ώστε να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους βοηθώντας σας να αναπνεύσετε. Ακριβώς όπως πρέπει να τρώτε υγιεινά τρόφιμα και να ασκείτε για να διατηρήσετε το σώμα σας δυνατό, πρέπει επίσης να φροντίζετε τους πνεύμονές σας. Αυτό σημαίνει να μην καπνίζετε ή να βρίσκεστε κοντά σε άτομα που καπνίζουν, επειδή το κάπνισμα μπορεί να κάνει τους πνεύμονές σας να αρρωστήσουν. Σημαίνει επίσης να παίρνετε άφθονο καθαρό αέρα και να γυμνάζεστε, όπως να παίζετε έξω ή να πηγαίνετε για μια βόλτα με ποδήλατο, γιατί αυτό βοηθά τους πνεύμονές σας να παραμείνουν δυνατοί.

Όταν οι πνεύμονές σας είναι υγιείς, μπορείτε να αναπνέετε εύκολα και να έχετε πολλή ενέργεια για να κάνετε όλα τα διασκεδαστικά πράγματα που αγαπάτε! Οι πνευμονικές ασθένειες μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους πολύ άρρωστους και ακόμη και να τους πεθάνουν. Ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει χρόνια ασθένεια, οι πνεύμονές του μπορεί να αρχίσουν να λειτουργούν λιγότερο καλά καθώς μεγαλώνουν.

Η γνωστική λειτουργία είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο εγκέφαλός σας για να σας βοηθήσει να σκεφτείτε, να μάθετε και να θυμάστε πράγματα. Είναι σαν την υπερδύναμη του εγκεφάλου σου! Μερικές φορές καθώς μεγαλώνουμε, η σκέψη και η μνήμη μας μπορεί να αλλάξουν λίγο, και αυτό είναι εντάξει. Υπάρχουν όμως και ορισμένες ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, που μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη και τη μνήμη μας περισσότερο καθώς μεγαλώνουμε.
download

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

IFS: Ανακαλύπτοντας τον δρόμο προς την ανεξάντλητη πηγή της αγάπης μέσα μας - τον αληθινό μας Εαυτό.
Η Θεωρία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων (IFS) και ο Εσωτερικός Κριτής: Κατανοήστε και Συμφιλιωθείτε με τον Εσωτερικό Σας Κριτή
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;
Τα Σύνδρομα των Πόλεων: Ψυχολογικές καταστάσεις που παίρνουν το όνομά τους από διάσημες πόλεις και τι σημαίνουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση