,

Η παιδική κακοποίηση οδηγεί σε αθηροσκλήρωση

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Stroke», αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά την παιδική τους

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Stroke», αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά την παιδική τους ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μεγαλύτερη πάχυνση του εσωτερικού τοιχώματος των αρτηριών τους κατά τη μέση ηλικία (πρώτες ενδείξεις αθηροσκλήρωσης).

Η αθηροσκλήρωση είναι μια πάθηση στην οποία οι αρτηρίες σκληραίνουν προκαλώντας συσσώρευση πλάκας. Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να φράξει μερικώς ή ολικώς τις αρτηρίες περιορίζοντας τη ροή του αίματος. Η αθηροσκλήρωση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή, καρδιαγγειακή νόσο και περιφερική αρτηριοπάθεια.

Advertisment

Αυτή η τελευταία μελέτη με επικεφαλής τη Rebecca C. Thurston (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας, Επιδημιολογίας, Κλινικής και Μεταγραφικής Επιστήμης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Μελέτης Συμπεριφοράς των Γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ) είναι η πρώτη που συνδέει την παιδική σεξουαλική κακοποίηση με την αυξημένη πάχυνση του εσωτερικού τοιχώματος των αρτηριών, γνωστής ως πάχυνση του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων.

Η Thurston και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν τη μελέτη το 1996 εξετάζοντας 1.400 γυναίκες ηλικίας 42-52 ετών καυκάσιας, αφρο-αμερικανικής, λατινοαμερικανικής και κινεζικής καταγωγής, οι οποίες αποτελούσαν μέρος της Μελέτης της Υγείας των Γυναικών σε Ολόκληρο το Έθνος (SWAN).

Στη βασική μελέτη, όλες οι γυναίκες ρωτήθηκαν σχετικά με οποιαδήποτε σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση που είχαν υποστεί κατά την παιδική ηλικία καθώς και την ενήλικη ζωή τους και έγιναν μετρήσεις για μια σειρά γνωστών παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Advertisment

Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις γυναίκες μέσω ετήσιων επισκέψεων για 12 χρόνια. Στην τελευταία επίσκεψη, οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε υπέρηχο καρωτίδων, η οποία αποκάλυψε πάχυνση του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων και συσσώρευση πλάκας.

Η παιδική σεξουαλική κακοποίηση αλλά όχι η σωματική κακοποίηση συνδέεται με υψηλότερο ποσοστό πάχυνσης του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων.

Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, το 16% ανέφερε ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία. Το ποσοστό τέτοιου είδους κακοποίησης ήταν υψηλότερο στις γυναίκες αφρο-αμερικανικής καταγωγής κατά 20%.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ιστορικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είχαν υψηλότερο ποσοστό πάχυνσης του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων στη μέση ηλικία σε σύγκριση με εκείνες που δεν ανέφεραν σεξουαλική κακοποίηση. Επίσης, η σωματική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία δεν σχετίζεται με το ποσοστό πάχυνσης του έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων στη μέση ηλικία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η Thurston αναφέρει τα εξής:

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν τη σημαντική επίδραση των στρεσογόνων παραγόντων της παιδικής ηλικίας στην υγεία της καρδιάς αργότερα. Η ενημέρωση και αφύπνιση σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία στην ψυχική και σωματική υγεία πρέπει να αυξηθούν σε εθνικό επίπεδο και ιδίως ανάμεσα στις γυναίκες και τους επαγγελματίες υγείας».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου το 20% των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά ως παιδιά.

Η Thurston προσθέτει ότι αφού η παιδική κακοποίηση είναι τόσο σημαντική όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όσες γυναίκες έχουν ανάλογο ιστορικό πρέπει να ενημερώνουν τον γιατρό τους, όπως επίσης και οι ίδιοι οι γιατροί οφείλουν να τις ρωτούν.

Η κακοποίηση στην παιδική ηλικία δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην υγεία της καρδιάς. Η ιατρική ιστοσελίδα «Medical News Today» έκανε πρόσφατα αναφορά σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «American Journal of Psychiatry», στην οποία αποκαλύπτονταν ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πηγές:

Sexual abuse in childhood linked to signs of atherosclerosis in midlife, Rebecca C. Thurston, Abuse and Subclinical Cardiovascular Disease Among, Midlife Women, The Study of Women’s Health Across the Nation, DOI: 10.1161/STROKEAHA.114.005928, Rebecca C. Thurston et al., published in Stroke, 17 July 2014.

American Heart Association news release, accessed 16 July 2014 via AlphaGalileo.

Mayo Clinic

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση