Ποιοι ιοί συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Σύμφωνα με στοιχεία του 2020, περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με το σύνδρομο παγκοσμίως.

Ποιοι ιοί συνδέονται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, επίσης γνωστό ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μια ασθένεια που επηρεάζει πολλά μέρη του σώματος. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι, να σας πονάνε οι μύες, να σας προκαλούν πονοκεφάλους, να πρηστούν μέρη του σώματός σας και να σας δυσκολέψει τον ύπνο. Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 67 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν σύνδρομο. Αυτό το σύνδρομο μπορεί να προκληθεί από τον ιό. Πριν εμφανιστεί ο ιός COVID-19, οι επιστήμονες δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο καιρό οι ιοί RNA μπορούσαν να παραμείνουν στο σώμα μας. Οι επιστήμονες τώρα μελετούν ξανά πώς οι ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να συνδέονται με καταστάσεις όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Υπάρχει μια ομάδα μικροσκοπικών ιών που ονομάζονται εντεροϊοί που μπορεί να μας αρρωστήσουν.

Εισέρχονται στο σώμα μας μέσω του στομάχου μας. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτοί οι ιοί μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια συγκεκριμένη ασθένεια. Το μελετούν εδώ και πολύ καιρό. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιος ιός προκαλεί μια ασθένεια, επειδή οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να μας πουν με βεβαιότητα μόνο κατά το αρχικό στάδιο της ασθένειας. Μετά από αυτό, το αίμα έχει πολλά ειδικά πράγματα που ονομάζονται αντισώματα που το σώμα κατασκεύασε για να καταπολεμήσει τους ιούς από παλαιότερες ασθένειες.

Advertisment

Μερικές φορές, όταν οι άνθρωποι αρρωσταίνουν με έναν συγκεκριμένο ιό που ονομάζεται εντεροϊός, δεν παρουσιάζουν κανένα σημάδι ότι είναι άρρωστοι. Αυτός ο ιός είναι πολύ κοινός και συνήθως προκαλεί μόνο ήπια ασθένεια. Αλλά για άτομα που έχουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και συμμετέχουν στην έρευνα, είναι πιο πιθανό να έχουν αυτόν τον ιό για μεγάλο χρονικό διάστημα και να αισθάνονται κουρασμένοι όλη την ώρα. Νέες τεχνικές για τη μελέτη των γονιδίων μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να βρουν πολύ μικρές ποσότητες υπολειπόμενου ιού στο σώμα μας. Αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν ποιοι ιοί προκαλούν προβλήματα. Ορισμένοι ιοί, όπως ο ιός Epstein-Barr (EBV), μπορούν να σας αρρωστήσουν με παρόμοιο τρόπο.

Μπορούν να κρυφτούν στο σώμα σας και να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά όταν είστε αγχωμένοι ή αρρωστήσετε με κάτι άλλο, ο ιός μπορεί να ξυπνήσει και να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά άρρωστοι. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορεί να προκαλέσουν αυτό το σύνδρομο που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Τα κύτταρά μας έχουν λίγα εργοστάσια ενέργειας που ονομάζονται μιτοχόνδρια, και αν δεν λειτουργούν σωστά θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για αυτό το σύνδρομο. Επίσης, το να έχουμε χαμηλά επίπεδα δύο σημαντικών ορμονών στο σώμα μας που ονομάζονται θυρεοειδικές ορμόνες θα μπορούσε να είναι ένας άλλος λόγος.

Και ορισμένα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης φαίνεται να έχουν διαφορετικές εκδοχές γονιδίων που μπορεί να εμπλέκονται επίσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως ένας συνδυασμός αυτών των πραγμάτων θα μπορούσε να το προκαλεί. Οι πληροφορίες από τη μελέτη κοινοποιήθηκαν σε ένα ειδικό περιοδικό για την επιστήμη που ονομάζεται PLOS Pathogens.

Advertisment

Με πληροφορίες από onmed.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση