«Δέσιμο με το τραύμα» | 6 ξεκάθαρα σημάδια και πώς να σπάσετε αυτό τον δεσμό

Οι εναλλασσόμενες μορφές μεταχείρισης μπορεί να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό ψυχολογικό δεσμό.

«Δέσιμο με το τραύμα» | 6 ξεκάθαρα σημάδια και πώς να σπάσετε αυτό τον δεσμό

Αν έχετε ποτέ βρεθεί σε μια κακοποιητική σχέση και νιώσατε δεσμό με τον θύτη σας, πιθανότατα βιώσατε αυτό που είναι γνωστό ως «δέσιμο με το τραύμα».

Το «δέσιμο με το τραύμα» συμβαίνει όταν αισθάνεστε συμπάθεια προς έναν βίαιο σύντροφο, γονέα ή φίλο. Ένα κακοποιητικό άτομο συχνά εναλλάσσεται μεταξύ του να σας φέρεται άσχημα και του να σας φέρεται καλά.

Advertisment

Οι εναλλασσόμενες μορφές μεταχείρισης μπορεί να οδηγήσουν σε έναν ισχυρό ψυχολογικό δεσμό. Ο τραυματικός δεσμός μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και ανάπτυξη διαταραχών της ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Η αναγνώριση των σημείων του τραυματικού δεσμού μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ή να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να σπάσετε το δεσμό.

Δικαιολόγηση ή υπεράσπιση της συμπεριφοράς του ατόμου

Advertisment

Σύμφωνα με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για την Ενδοοικογενειακή Βία, οι επιζώντες από ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση περιγράφουν συνήθως ότι ο σύντροφός τους επέδειξε “τέλεια” ή “υπέροχη” συμπεριφορά το 90% του χρόνου και μόνο το 10% του χρόνου που ήταν μαζί ήταν το πρόβλημα.

Η συνολική “καλή” συμπεριφορά είναι αυτή που επιτρέπει εξαρχής τη δημιουργία του δεσμού.

Μπορεί επίσης να σας οδηγήσει στο να αναζητάτε τρόπους να δικαιολογήσετε τη συμπεριφορά του ατόμου, όταν αυτό εμφανίζει ανθυγιεινά χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές. Μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να βρίσκει δικαιολογίες γι’ αυτούς, όπως “αχ, απλώς έχουν μια κακή μέρα” ή “δεν έπρεπε να ξοδέψω χρήματα για τον εαυτό μου”.

Σκέφτεστε συνεχώς τους ανθρώπους που σας πλήγωσαν

Είτε πρόκειται για πρώην ερωτικό σύντροφο, συγγενή ή φίλο, αν διαπιστώσετε ότι τους σκέφτεστε ακόμα και όταν έχουν φύγει, μπορεί να έχετε έναν τραυματικό δεσμό μαζί τους.

Με άλλα λόγια, σας είναι δύσκολο να μην τους σκέφτεστε ή να μην φαντασιώνεστε ότι είστε ξανά μαζί τους ή κοντά τους, παρά την κακοποίησή τους.

Εξακολουθείτε να θέλετε να τους βοηθήσετε

Παρόμοια με το να σκέφτεστε το άτομο που σας προκάλεσε κακό, μπορεί να δείχνετε σημάδια δεσμού τραύματος αν προσπαθείτε συνεχώς να βοηθήσετε το άτομο παρά το ιστορικό κακοποίησης από αυτό.

Δεν είστε πρόθυμοι να φύγετε

Μπορεί να έχετε έναν τραυματικό δεσμό αν ο σύντροφος, ο φίλος ή ο συγγενής σας σας φέρεται άσχημα ή έχει επανειλημμένα παραβιάσει την εμπιστοσύνη σας, αλλά εξακολουθείτε να μην είστε πρόθυμοι να εγκαταλείψετε την κατάσταση ή να σπάσετε τον δεσμό σας μαζί τους.

Για να είμαστε σαφείς, το να φύγετε μπορεί να είναι πολύ δύσκολο. Τα ανάμεικτα συναισθήματα, ο φόβος της “νέας αρχής”, η οικονομική αβεβαιότητα και άλλες εκτιμήσεις μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την αποχώρηση. Η επιλογή να φύγετε μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της κλιμάκωσης της κακοποίησης.

Προσπαθείτε να καλύψετε τη συμπεριφορά του θύτη σας

Η κάλυψη των ανθυγιεινών συμπεριφορών του θύτη μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως π.χ:

  • να τις δικαιολογείτε
  • να αμύνεστε όταν μιλάτε σε φίλους και συγγενείς γι’ αυτές
  • απομακρύνεστε από την οικογένεια ή τους φίλους σας

Ακόμα και μετά την αποχώρησή σας από τη σχέση, μπορεί να εξακολουθείτε να σιωπάτε για τις συμπεριφορές και την κακοποίησή του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η ντροπή, το αίσθημα ότι κανείς δεν θα σας πιστέψει ή ο φόβος της τιμωρίας.

Δεν μοιράζεστε τα αληθινά συναισθήματα ή τη γνώμη σας

Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να είστε ο εαυτός σας γύρω από τον σύντροφό σας, τον φίλο ή το μέλος της οικογένειάς σας, αυτό μπορεί να είναι σημάδι τραυματικής σύνδεσης.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να μην είστε πρόθυμοι να μοιραστείτε τα συναισθήματα, τις απόψεις ή τις σκέψεις σας. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι αρχίζετε να ταιριάζετε με τη σκέψη τους είτε για να τους ευχαριστήσετε είτε για να τους αποτρέψετε από το να θυμώσουν.

Πώς να σπάσετε έναν τραυματικό δεσμό

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο, είναι δυνατόν να σπάσετε έναν τραυματικό δεσμό με ένα άτομο. Σύμφωνα με την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για την Ενδοοικογενειακή Βία, μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να είστε σε θέση να σπάσετε το δεσμό περιλαμβάνουν:

Επικεντρωθείτε στην αλήθεια: Αν ο σύντροφός σας δεν κάνει βήματα για να κάνει αλλαγές ή βελτιώσεις στον εαυτό του, ίσως ήρθε η ώρα να πιστέψετε αυτό που βλέπετε ή δεν βλέπετε αντί για τις υποσχέσεις του.

Εστιάστε στην τρέχουσα κατάσταση: Η νοσταλγία για το παρελθόν ή η αναπόληση καλών στιγμών με το άτομο μπορεί να ενισχύσει έναν τραυματικό δεσμό. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στο πώς είναι η τρέχουσα κατάσταση και πώς σας κάνει να αισθάνεστε τώρα. Η τήρηση ημερολογίου μπορεί να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σκέψεις σας σχετικά με αυτό.

Μάθετε για την αυτοφροντίδα: Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να παραμείνετε επενδυμένοι σε μια κακοποιητική σχέση είναι επειδή σας παρέχει παρηγοριά παρά την κακοποίηση. Για να σας βοηθήσετε να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο να μάθετε και στη συνέχεια να εφαρμόσετε ρουτίνες αυτοφροντίδας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την εξάρτησή σας από αυτούς για υποστήριξη.

Εξασκηθείτε στη θετική αυτο-ομιλία: Το να βρίσκεστε σε μια κακοποιητική σχέση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Η θετική αυτο-ομιλία και η αναγνώριση του πότε είστε υπερβολικά αρνητικοί για τον εαυτό σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την αυτοεικόνα σας. Αυτό μπορεί επίσης να σας δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε για να εγκαταλείψετε την κατάσταση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση