,

Μην ελέγχετε μέσω του φόβου, ελέγξτε μέσω της αγάπης | Μια εκπληκτική ιστορία με τον Γκάντι

Μια εμπνευσμένη ιστορία του Αρούν Γκάντι για την πραγματική εκπαίδευση

Κάποτε, ο Μανιλάλ Γκάντι είχε ένα σημαντικό συνέδριο στην πόλη. Η απόσταση ήταν περίπου 16-17 μίλια από το σπίτι τους, οπότε ζήτησε από τον γιο του, Αρούν, να τον πάει με το αυτοκίνητο εκείνος. Ο Αρούν, που μόλις είχε μάθει να οδηγεί, ενθουσιάστηκε με την προοπτική.

Πριν αναχωρήσουν, η μητέρα του Αρούν του έδωσε μια λίστα με τα είδη που χρειαζόταν από το παντοπωλείο. Επίσης, ο Μανιλάλ του ζήτησε να τακτοποιήσει μερικές εκκρεμότητες, όπως το σέρβις του αυτοκινήτου. Πριν μπει στο συνέδριο, ο Μανιλάλ ζήτησε από τον Αρούν να τον περιμένει στις 17.00 το απόγευμα.

Advertisment

Ο Αρούν τακτοποίησε όλες τις δουλειές και, στη συνέχεια, υποκύπτοντας στην έλξη ενός κινηματογράφου, παρακολούθησε μια ταινία. Όμως απορροφήθηκε τόσο πολύ που δεν συνειδητοποίησε πώς πέρασε η ώρα. Η ταινία τελείωσε στις 17:30 και ο Αρούν κατάλαβε ότι άργησε. Όταν έφτασε στον πατέρα του, μία ώρα αργότερα, στις 18.00 δεν τόλμησε να του πει την αλήθεια όταν εκείνος τον ρώτησε γιατί είχε αργήσει. Αντ’ αυτού, προσπάθησε να τον πείσει με ένα ψέμα λέγοντάς ότι καθυστέρησε διότι το αυτοκίνητο δεν είχε βγει εγκαίρως από το σέρβις.

Ο Μανιλάλ όμως είχε ήδη καλέσει στο συνεργείο και αναγνώρισε το ψέμα. Και τότε είπε “Δεν ξέρω πού έκανα λάθος μαζί σου και γιατί έπρεπε να μου πεις ψέματα σήμερα. Θα προσπαθήσω να μάθω πού έκανα λάθος και θα πάω σπίτι, 18 μίλια, με τα πόδια. Δεν έρχομαι μαζί σου στο αυτοκίνητο.” Και αμέσως, ξεκίνησε για να πάρει το δρόμο της επιστροφής με τα πόδια. Ήταν αργά και η απόσταση τεράστια για να τη διασχίσει κανείς με τα πόδια. Ο Αρούν, το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να τον ακολουθεί με το αμάξι καθώς ο πατέρας του περπατούσε.

Ο Μανιλάλ αποφάσισε να διδάξει στον γιο του μια σημαντική ζωτική διδασκαλία. Δήλωσε ότι θα περπατούσε όλη την απόσταση για να επιστρέψει σπίτι. Ο Αρούν, σοκαρίστηκε με την αντίδραση του πατέρα του και βιώνοντας την ενοχή της πράξης του, ακολούθησε τον Μανιλάλ με το αυτοκίνητο, παρακολουθώντας τον να περπατά για ώρες μέσα στο σκοτάδι έξω από την πόλη υποβάλλοντας τον εαυτό του σε μια μεγάλη δοκιμασία χωρίς να έχει καμία ευθύνη. Και τότε, όπως είπε ο ίδιος αποφάσισε ότι δεν θα ξαναπεί ποτέ ξανά ψέματα.

Advertisment

Ο Μανιλάλ Γκάντι, με την απλότητα και βαθύτητα των πράξεων του, αποκάλυψε μια από τις πιο πολύτιμες αλήθειες της ζωής. Δεν τον κατακρίνει, δεν τον χαρακτήρισε ψεύτη, δεν τον τιμώρησε με οργή. Γιατί, αν είχε επιλέξει αυτόν τον δρόμο, το πιο πιθανό είναι ότι ο Αρούν θα είχε επαναλάβει το λάθος του. Αντί γι’ αυτό, ο Μανιλάλ επέλεξε το μονοπάτι της αγάπης και της συμπόνοιας, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο μάθημα στην καρδιά του γιου του. Μέσα από αυτήν την απλή, αλλά ισχυρή πράξη, μας διδάσκει ότι η αληθινή ισχύς βρίσκεται στον έλεγχο μέσω της αγάπης, όχι του φόβου.


Την ιστορία διηγήθηκε ο ίδιος ο Αρούν Γκάντι (εγγονός και συνεχιστής του έργου του Μαχάτμα Γκάντι) στο συνέδριο Leading Minds στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2022. Μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Το Δώρο του Σκοπού και το Λάθος της Ανώτερης Δύναμης

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση