, ,

Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας

Η κατάσταση της ψυχικής μας υγείας μπορεί να αποτελέσει πρώιμη προειδοποίηση για την εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πολλαπλή Σκλήρυνση | Τα πρώιμα σημάδια και ο ρόλος της ψυχικής υγείας

Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση νευρολογική πάθηση όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε βλάβες σε εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό. Στην Ελλάδα, περίπου 21.500 άνθρωποι ζουν με αυτήν τη νόσο.

Διάγνωση και πρώιμα σημάδια

Η διάγνωση της ΠΣ είναι συχνά δύσκολη λόγω της ποικιλίας των συμπτωμάτων της. Πρώιμα σημάδια που σχετίζονται με την ψυχική υγεία μπορεί να δώσουν σημαντικές ενδείξεις. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας δείχνει ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν ψυχικές ασθένειες έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ΠΣ στα χρόνια πριν από την κλινική εμφάνιση της νόσου. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η ψυχική υγεία μπορεί να αποτελέσει μέρος του πρόδρομου σταδίου της ΠΣ.

Advertisment

Προληπτική θεραπεία

Η αναγνώριση της ΠΣ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε προληπτική θεραπεία που θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που την αντιμετωπίζουν. Η δρ. Helen Tremlett, καθηγήτρια νευρολογίας, επισημαίνει ότι η πρώιμη θεραπεία μπορεί να είναι καθοριστική στη διαχείριση της νόσου.

Ψυχική υγεία και πολλαπλή σκλήρυνση

Η μελέτη εξέτασε την ψυχική υγεία των ατόμων με ΠΣ, εντοπίζοντας υψηλότερο ποσοστό ψυχικών ασθενειών, όπως κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια, πριν από την εμφάνιση των κλασικών συμπτωμάτων της ΠΣ. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης της ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της διάγνωσης της νόσου.

Συμπερασματικά, η ψυχική υγεία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό δείκτη για την εμφάνιση της ΠΣ. Η πρώιμη αναγνώριση των προσχεδίων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε προληπτική θεραπεία που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτήν την σύνθετη νευρολογική νόσο. Είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στα σημάδια της ψυχικής υγείας και να αναζητηθεί επαγγελματική βοήθεια όταν απαιτείται.

Advertisment

Πηγή: n.neurology.org/content/early/2023/09/25/WNL.0000000000207843

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ήπια γνωστική εξασθένιση: Τα κοινά συμπτώματα
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση