Χτίζοντας ξανά τις «γκρεμισμένες γέφυρες» | Η τέχνη του να ζητάς συγγνώμη όταν κάνεις λάθος

Οι συγγνώμες διαδραματίζουν σημαντική λειτουργία στην επιδιόρθωση της σχέσης.

Χτίζοντας ξανά τις «γκρεμισμένες γέφυρες» | Η τέχνη του να ζητάς συγγνώμη όταν κάνεις λάθος

Οι σχέσεις απαιτούν φροντίδα και προσοχή για να παραμείνουν υγιείς. Αυτό ισχύει τόσο για τις σχέσεις μεταξύ ατόμων όσο και για τις σχέσεις μεταξύ ενός ατόμου και μιας ομάδας (για παράδειγμα, μέσα σε μια οικογένεια ή μια ομάδα).

Αναπόφευκτα, ένα μέρος αυτής της προσοχής θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση των ρωγμών στη σχέση που προκύπτουν όταν έχουμε κάνει λάθη. Μια πτυχή της επιδιόρθωσης των σχέσεων είναι η απολογία για λάθη, πληγωτικά λόγια και οδυνηρή συμπεριφορά.

Advertisment

Οι συγγνώμες διαδραματίζουν σημαντική λειτουργία στην επιδιόρθωση της σχέσης, επειδή χρησιμεύουν ως το πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση μιας γέφυρας που έχει καεί. Εκφράζουν την επιθυμία να επουλωθεί μια πληγή που έχει προκληθεί.

Μια αποτελεσματική συγγνώμη συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη αυτών των στόχων. Μια κακοφτιαγμένη συγγνώμη δημιουργεί ένα μεγαλύτερο χάσμα πληγής και δυσπιστίας.

Το να γνωρίζετε πώς να ζητάτε αποτελεσματικά συγγνώμη είναι σημαντικό, και το να γνωρίζετε τι δεν πρέπει να πείτε είναι εξίσου σημαντικό με το να γνωρίζετε τι πρέπει να συμπεριλάβετε σε μια συγγνώμη.

Advertisment

Μαθήματα που διδασκόμαστε όταν ζητάμε συγγνώμη

Τα συστατικά μιας αποτελεσματικής συγγνώμης είναι απλά. Απαιτεί μόνο δύο στοιχεία.

Το πρώτο από αυτά είναι η ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις σας. Δεν χρειάζεται να ισχυριστείτε ότι για όλα όσα είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα άλλο άτομο φταίγατε εσείς. Όποιος όμως και αν ήταν ο ρόλος σας, πρέπει να τον παραδεχτείτε. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Το δεύτερο στοιχείο περιλαμβάνει την έκφραση λύπης για την οδύνη που προκάλεσαν οι πράξεις σας. Όχι λύπη για τα προβλήματα στα οποία σας έφεραν ή λύπη για την αλλαγή που δημιούργησαν στη σχέση σας. Το επίκεντρο της λύπης είναι ο πόνος που προκαλέσατε στους άλλους.

Ένα παράδειγμα θα σας βοηθήσει να το καταλάβετε αυτό. Αν ένας σύζυγος έχει απατήσει τη γυναίκα του, τον ανακάλυψαν, τον αντιμετώπισαν και επιθυμεί να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τη σχέση του, θα χρειαστεί (ως πρώτο βήμα) να αναγνωρίσει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος.

Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του. “Γλυκιά μου, λυπάμαι που σε απάτησα, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι ήσουν πραγματικά απόμακρη για πολύ καιρό και αυτή η άλλη γυναίκα ήταν ζεστή, δεσμευτική, υποστηρικτική και μου έδωσε αυτό που πραγματικά ήθελα από σένα από την αρχή. Νιώθω απαίσια που τώρα έχουμε αυτή την απόσταση μεταξύ μας. Φαίνεσαι τόσο ψυχρός”.

Όλα αυτά μπορεί να είναι αληθινά και μπορεί, αν η σύζυγός του αποφασίσει να προσπαθήσει να σώσει το γάμο τους, αυτές οι πληροφορίες να γίνουν σημαντικές στο μέλλον. Αλλά ως μέρος μιας συγγνώμης υπολείπεται. Ο σύζυγος έχει κατασκευάσει ένα παραπέτασμα καπνού πίσω από το οποίο προσπαθεί να δικαιολογήσει την εγωιστική του συμπεριφορά.

Αυτός ο τύπος συγγνώμης αποτυγχάνει στο τεστ της ανάληψης της ευθύνης των πράξεών του. Εκφράζει επίσης τη λύπη του που δεν απολαμβάνει πλέον την αίσθηση οικειότητας με τη σύζυγό του, αλλά αποτυγχάνει να εκφράσει οποιαδήποτε ανησυχία για το πώς αυτό την έχει επηρεάσει.

Συγκρίνετε αυτή τη συγγνώμη με την ίδια κατάσταση στην οποία ο σύζυγος πηγαίνει στη γυναίκα του και λέει: “Γλυκιά μου, λυπάμαι που σε απάτησα. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Είσαι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο για μένα, αλλά παρ’ όλα αυτά, πρόδωσα ανόητα την εμπιστοσύνη σου και σε πλήγωσα βαθιά. Μου σφίγγει το στομάχι να βλέπω τον πόνο που σου προκάλεσα, και παρόλο που δεν έχω δικαίωμα να το περιμένω, ελπίζω ότι με τον καιρό θα με συγχωρέσεις”.

Σε αυτό το παράδειγμα, ο σύζυγος αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για τις πράξεις του και εκφράζει τη μεταμέλειά του για τη στενοχώρια που προκάλεσαν οι πράξεις του. Μπορεί να μην είναι αρκετό για να σωθεί ο γάμος, αλλά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εφαρμογή

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να ζητήσετε συγγνώμη, να έχετε κατά νου αυτές τις αρχές. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και, στη συνέχεια, κάντε το βήμα. Παρόλο που είναι ο πιο δύσκολος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσετε εκείνη τη στιγμή, είναι η καλύτερη ευκαιρία σας να ανακτήσετε ό,τι έχει χαθεί, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης της αξιοπρέπειάς σας.

Forrest Talley, Ph.D.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να διαχειρίζεστε σχέσεις με ανθρώπους που δεν πρόκειται να αλλάξουν
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Τι με δίδαξε η απιστία του συντρόφου μου
Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση