,

Καππαδοκία | Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ελληνικό ψηφιδωτό με την επιγραφή: “Αν είσαι υγιής, μπες”

Το μεγαλύτερο αρχαίο ψηφιδωτό δαπέδου με ελληνικές και λατινικές επιγραφές!

Καππαδοκία | Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν Αρχαίο ελληνικό ψηφιδωτό με την επιγραφή: "Αν είσαι υγιής, μπες"

Το μεγάλο ψηφιδωτό δαπέδου αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία Örenşehir στην Καισάρεια, που βρίσκεται στο κέντρο της Τουρκίας.

Aποκαλύφθηκαν νέα ψηφιδωτά από την πολυτελή έπαυλη, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Οι ανασκαφές διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου Nevşehir Hacı Bektaş Veli, υπό τις οδηγίες του Dr Can Erpek. Ο διευθυντής πολιτισμού και τουρισμού της Καισαρείας, Şükrü Dursun, δήλωσε ότι η ανασκαφή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και ότι «η δομή επεκτείνεται κάθε χρόνο».

Advertisment

«Η αρχική εκτίμηση του χώρου όπου βρίσκεται το ψηφιδωτό ήταν 300 τετραγωνικά μέτρα και πλέον έχει φτάσει στα 600 τετραγωνικά μέτρα» τόνισε.

Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν σε μια έκταση περίπου 4 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτό το μέρος χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχουν και ίχνη που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα και μετά. Η ποιοτική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στα ψηφιδωτά δαπέδου υποδηλώνει ότι αυτό το μέρος ήταν μια πολύ σημαντική βίλα στην τότε εποχή» τόνισε ο διευθυντής Πολιτισμού.

«Στον χώρο που προσδιορίστηκε ως αίθουσα δεξιώσεων, βρέθηκε μια λατινική επιγραφή. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν και ελληνικές επιγραφές. Υπάρχουν κυρίως γεωμετρικά διακοσμημένα ψηφιδωτά» πρόσθεσε. Οι ανασκαφές έφτασαν στο τέλος τους για φέτος, ωστόσο αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο έτος.

Advertisment

Ο υπεύθυνος του έργου της ανασκαφής δήλωσε ότι το οικοδόμημα συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη βυζαντινή περίοδο και μετά την άφιξη των Τούρκων στην Ανατολία.

Η βίλα με τα 33 δωμάτια

«Αυτό το μέρος έχει περίπου 33 δωμάτια, απλωμένα σε μια πολύ μεγάλη περιοχή και είναι μια κατοικία υψηλού επιπέδου. Δεν έχουμε ακόμa εξερευνήσει την κατοικία αυτή, μέχρι τα άκρα της. Διαθέτει ψηφιδωτά δαπέδου υψηλής αξίας. Στην περιοχή της Κεντρικής Ανατολίας, που περιλαμβάνει την περιοχή της Καππαδοκίας, δεν έχουμε δει τόσο μεγάλη κατοικία με ψηφιδωτά στο δάπεδο.

Στην Καππαδοκία, κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, γνωρίζουμε γενικά για αυτοκρατορικές ιδιοκτησίες. Εδώ, συναντάμε το όνομα «Υάκινθος» στις επιγραφές. Θεωρούμε ότι αυτό το όνομα ανήκει σε κάποιον διαχειριστή. Όταν τα δεδομένα γίνουν πιο ξεκάθαρα, θα μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη σιγουριά ότι ήταν η κατοικία μιας σημαντικής προσωπικότητας που εργαζόταν για την αυτοκρατορική περιουσία».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Ρώσος blogger καταδικάστηκε σε 8 χρόνια για τον θάνατο από πείνα του νεογέννητου γιου του επειδή ζητούσε «να τρέφεται με φως»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση