, ,

Εμμηνορροϊκός κύκλος και ωορρηξία | Ποιες είναι οι πιο γόνιμες μέρες;

Οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την ωορρηξία, όταν δηλαδή οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο.

Εμμηνορροϊκός κύκλος και ωορρηξία | Ποιες είναι οι πιο γόνιμες μέρες;

Θεωρητικά, μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος οποιαδήποτε στιγμή του κύκλου της, αλλά είναι πιο πιθανό να συμβεί γύρω από την ωορρηξία. Το πότε συμβαίνει η ωορρηξία ποικίλλει ανάλογα με τον κύκλο του ατόμου.

Οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την ωορρηξία, όταν δηλαδή οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο. Όμως, είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος τις ημέρες που προηγούνται της ωορρηξίας, καθώς το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες μέσα στο γυναικείο σώμα.

Advertisment

Οι ημέρες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου κατά τις οποίες ένα άτομο είναι λιγότερο πιθανό να μείνει έγκυος είναι γνωστές ως “ασφαλής περίοδος”.

Αυτό το άρθρο περιγράφει πώς να υπολογίσετε το γόνιμο παράθυρο για να βοηθήσετε ή να αποφύγετε τη σύλληψη.

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος του μέσου ατόμου διαρκεί μεταξύ 28-32 ημερών. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μικρότερους κύκλους, ενώ άλλοι έχουν πολύ μεγαλύτερους.

Advertisment

Η πρώτη ημέρα της περιόδου ενός ατόμου θεωρείται η πρώτη ημέρα του εμμηνορροϊκού του κύκλου. Η περίοδός τους στη συνέχεια διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες.

Οι μεταβολές στον εμμηνορροϊκό κύκλο συμβαίνουν συνήθως στη φάση των ωοθυλακίων που συμβαίνει πριν από την ωορρηξία.

Η ωχρινική φάση, η οποία συμβαίνει από την ωορρηξία έως την επόμενη περίοδο, διαρκεί συνήθως 14 ημέρες.

Ωορρηξία και σύλληψη

Η ωορρηξία συμβαίνει όταν μία από τις ωοθήκες απελευθερώνει ένα ωάριο. Μετά την απελευθέρωση, το ωάριο κινείται προς τη σάλπιγγα, από όπου θα ταξιδέψει προς τη μήτρα, κάτι που διαρκεί περίπου 24 ώρες.

Η εγκυμοσύνη επέρχεται εάν το σπέρμα ταξιδέψει στη σάλπιγγα και γονιμοποιήσει το ωάριο. Εάν το σπέρμα δεν γονιμοποιήσει το ωάριο, το ωάριο μετακινείται προς τη μήτρα και διασπάται, έτοιμο να εγκαταλείψει το σώμα κατά την επόμενη έμμηνο ρύση.

Υπολογισμός της ωορρηξίας

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, η ωορρηξία συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο που αναμένει ένα άτομο, αν ο μηνιαίος κύκλος του είναι 28 ημερών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ωορρηξία μεταξύ των ημερών 11-21 του κύκλου τους. Η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου τους (LMP) είναι η 1η ημέρα του κύκλου. Η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια ημέρα κάθε μήνα και μπορεί να διαφέρει κατά μία ή περισσότερες ημέρες εκατέρωθεν της αναμενόμενης ημερομηνίας.

Οι γιατροί αποκαλούν το τμήμα του κύκλου γύρω από την ωορρηξία γόνιμο παράθυρο, επειδή η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι υψηλότερη αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, εάν η ωορρηξία συμβεί την 14η ημέρα, ένα άτομο μπορεί να συλλάβει εκείνη την ημέρα ή μέσα στις επόμενες 24 ώρες.

Ωστόσο, το γόνιμο παράθυρο αρχίζει λίγες ημέρες πριν από την ωορρηξία, επειδή το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει έως και 5 ημέρες μέσα στο γυναικείο σώμα. Έτσι, ακόμη και αν ένα άτομο δεν κάνει σεξ την ημέρα 14 ή 15, είναι δυνατόν να μείνει έγκυος αν έκανε σεξ χωρίς να χρησιμοποιήσει αντισύλληψη τις ημέρες 9-13.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018, η πιθανότητα σύλληψης αυξάνεται από την 8η ημέρα, φτάνει στο μέγιστο την 13η ημέρα και μηδενίζεται μέχρι την 30η ημέρα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να λειτουργούν μόνο ως κατευθυντήρια γραμμή. Κάθε άτομο και κάθε κύκλος είναι διαφορετικός.

Μπορεί να είναι χρήσιμο για ένα άτομο να καταγράψει τον μηνιαίο κύκλο του και να σημειώσει τα σημάδια της ωορρηξίας για να βοηθήσει στον ακριβή προσδιορισμό της ακριβούς ημέρας ωορρηξίας κάθε μήνα.

Σημάδια ωορρηξίας

Η παρακολούθηση των σημείων της ωορρηξίας μπορεί να βοηθήσει κάποιον να προσδιορίσει την ακριβή ημέρα ωορρηξίας κάθε μήνα.

Τα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • ήπιες κράμπες στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • υγρότερο, πιο διαυγές και πιο γλιστερό κολπικό έκκριμα που μοιάζει με ασπράδι αυγού
  • μικρή αύξηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος
  • υψηλότερη σεξουαλική ορμή

Ορισμένα από αυτά τα σημάδια, όπως η βασική θερμοκρασία του σώματος, θα συνεχίσουν να αλλάζουν μετά την ωορρηξία. Για το λόγο αυτό, ένα άτομο δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία για να προβλέψει το γόνιμο παράθυρο.

Μπορεί να είναι χρήσιμο για κάποιον να παρακολουθεί τα σημάδια επί μερικούς μήνες για να πάρει μια ιδέα για το τι είναι τυπικό για το σώμα του.

Θα πρέπει όμως να έχει κατά νου ότι υπάρχουν αρκετές μεταβλητές και ο χρόνος ωορρηξίας μπορεί να αλλάξει, από μήνα σε μήνα.

Τα βοηθήματα γονιμότητας μετρούν τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών στα ούρα για να προσδιορίσουν την ημέρα ωορρηξίας κάθε μήνα. Ορισμένες συσκευές προσδιορίζουν επίσης τις ημέρες μέγιστης γονιμότητας.

Η χρήση ενός συνδυασμού αυτών των μεθόδων μπορεί να παρέχει σε ένα άτομο την καλύτερη ακρίβεια.

Για να λάβει ένα πιο συγκεκριμένο εύρος των παραθύρων υψηλότερης γονιμότητας με βάση την ημέρα της ωορρηξίας, ένα άτομο μπορεί να παρακολουθήσει την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου του σε έναν υπολογιστή εγκυμοσύνης.

Μεγιστοποίηση της γονιμότητας και των πιθανοτήτων σύλληψης

Για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες να μείνει έγκυος, ένα άτομο θα πρέπει να προγραμματίσει τη σεξουαλική επαφή ώστε να συμβεί κατά τη διάρκεια των 2-3 ημερών που προηγούνται και περιλαμβάνουν την ωορρηξία. Η σεξουαλική επαφή σε οποιαδήποτε από αυτές τις ημέρες μπορεί να παρέχει 20-30% πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Άλλες συμβουλές για τη βελτίωση των πιθανοτήτων σύλληψης περιλαμβάνουν:

Να έχετε τακτική σεξουαλική επαφή. Τα ποσοστά εγκυμοσύνης είναι υψηλότερα μεταξύ των συντρόφων που κάνουν σεξ κάθε 2 ή 3 ημέρες κατά τη διάρκεια του μήνα.

Αποφύγετε το κάπνισμα. Το κάπνισμα καπνού μειώνει τη γονιμότητα και επηρεάζει την υγεία του αναπτυσσόμενου εμβρύου.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η πρόσληψη αλκοόλ μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες και να βλάψει ένα έμβρυο.

Διατηρήστε ένα μέτριο βάρος. Τα άτομα που έχουν υπέρβαρο ή ελλιπές βάρος είναι πιο πιθανό να έχουν ακανόνιστη ωορρηξία.

Μειώστε το στρες. Αν και η έρευνα σχετικά με το αν το άγχος ή το στρες μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα δεν είναι πειστική, είναι σαφές ότι η μείωση του στρες μπορεί να προσφέρει κάποιο όφελος σε ένα άτομο που προσπαθεί να συλλάβει.

Διαχειριστείτε τις συννοσηρότητες. Αποκλείστε ή αντιμετωπίστε τυχόν ιατρικές αιτίες που μπορεί να συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Στις γυναίκες, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ορμονικά προβλήματα, ενδομητρίωση, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ινομυώματα της μήτρας, αυτοάνοσες διαταραχές και άλλα.

Ένας γιατρός μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική υγεία ενός ζευγαριού και μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσει μεθόδους για τη βελτίωση της πιθανότητας σύλληψης.

Τι μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα;

Ακόμη και αν ένα άτομο έχει τακτική σεξουαλική επαφή και παρακολουθεί την ωορρηξία, μπορεί να υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το σπέρμα δεν μπορεί να φτάσει στο ωάριο.

Οι αιτίες της ανδρικής υπογονιμότητας περιλαμβάνουν:

Η μορφολογία του σπέρματος: Οι διαφορές στο μέγεθος και το σχήμα του σπέρματος μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων: Το υγρό εκσπερμάτισης του άνδρα συντρόφου δεν περιέχει επαρκές σπέρμα. Οι γιατροί γονιμότητας θεωρούν ότι ένα άτομο έχει χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων εάν έχει κάτω από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος – όσο λιγότερα είναι τα σπερματοζωάρια, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες σύλληψης.

Χαμηλή κινητικότητα του σπέρματος: Αυτό σημαίνει ότι το σπέρμα δεν μπορεί να κινηθεί τόσο αποτελεσματικά για να φτάσει στο ωάριο.

Υπάρχει μια ποικιλία ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν οποιοδήποτε από αυτά τα προβλήματα με την ανδρική γονιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής ανισορροπίας, της μόλυνσης ή του τραυματισμού των όρχεων, της χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή και ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Αποφυγή εγκυμοσύνης

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να επιθυμούν να παρακολουθούν τη γονιμότητά τους για να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη. Αυτό είναι γνωστό ως μέθοδος επίγνωσης της γονιμότητας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) καταγράφουν ότι οι μέθοδοι αντισύλληψης που βασίζονται στην επίγνωση της γονιμότητας έχουν ποσοστό αποτυχίας 24% με τυπική χρήση.

Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερες κατά τη διάρκεια της περιόδου ενός ατόμου και τις ημέρες εκατέρωθεν της περιόδου.

Ωστόσο, μπορεί ακόμα να μείνει έγκυος αν έχει ωορρηξία νωρίς ή αργά στον κύκλο της, καθώς το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στον οργανισμό για αρκετές ημέρες.

Τα άτομα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο συνειδητοποίησης της γονιμότητας θα πρέπει πρώτα να μιλήσουν με τον γιατρό τους.

Γονιμότητα και ηλικία

Η ωορρηξία και το γόνιμο παράθυρο μπορεί να αλλάζουν από κύκλο σε κύκλο, αλλά μπορεί επίσης να μεταβάλλονται με την ηλικία. Η γονιμότητα αρχίζει φυσιολογικά να μειώνεται στις γυναίκες στη δεκαετία των 30. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, η πιθανότητα σύλληψης ενός ατόμου μειώνεται στο 10% ανά κύκλο.

Ο αριθμός των ωαρίων και η ποιότητα των ωαρίων μειώνονται με την ηλικία. Η ωορρηξία μπορεί επίσης να γίνει ακανόνιστη.

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η ενδομητρίωση ή το PCOS, καθιστούν επίσης τη σύλληψη πιο δύσκολη.

Πώς διαφέρει η γονιμότητα με το χάπι;

Τα αντισυλληπτικά χάπια αποσκοπούν στην πρόληψη της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Το χάπι αποτρέπει την εγκυμοσύνη απελευθερώνοντας συνθετικές ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία και την πάχυνση του βλεννογόνου της μήτρας.

Έτσι, ακόμη και αν οι ωοθήκες απελευθερώσουν ένα ωάριο, ένα γονιμοποιημένο ωάριο δεν θα μπορέσει να εμφυτευτεί στο τοίχωμα της μήτρας. Το χάπι πυκνώνει επίσης την τραχηλική βλέννα, καθιστώντας δυσκολότερο για το σπέρμα να φτάσει σε ένα ωάριο.

Σύμφωνα με το CDC, το αντισυλληπτικό χάπι είναι περισσότερο από 99% αποτελεσματικό με τέλεια χρήση, αλλά μόνο 91% αποτελεσματικό με τυπική χρήση. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9 στις 100 γυναίκες θα έμεναν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο από τη λήψη του χαπιού με τυπική χρήση.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Οι γυναίκες που παρακολουθούν το γόνιμο παράθυρό τους με σκοπό να μείνουν έγκυες θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους για τον προγραμματισμό πριν από τη σύλληψη.

Εκτός από τον εντοπισμό των εμποδίων για τη σύλληψη, ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει σχετικά με τη χρήση φυλλικού οξέος ή προγεννητικών συμπληρωμάτων για την ενθάρρυνση μιας ασφαλούς εγκυμοσύνης.

Τα περισσότερα ζευγάρια που κάνουν συχνά σεξ χωρίς αντισύλληψη θα συλλάβουν μέσα σε 12 μήνες.

Οι γυναίκες κάτω των 35 ετών θα πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους εάν δεν συλλάβουν μετά από ένα χρόνο προσπαθειών. Όσες είναι άνω των 35 ετών θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή μετά από 6 μήνες προσπάθειας σύλληψης.

Όποια έχει ακανόνιστους κύκλους ή δεν φαίνεται να έχει ωορρηξία θα πρέπει επίσης να μιλήσει με τον γιατρό της. Μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη ιατρική αιτία που εμποδίζει την ωορρηξία και τη σύλληψη.

Συχνές ερωτήσεις

Ακολουθούν οι απαντήσεις σε ορισμένες συχνές ερωτήσεις σχετικά με το πότε μπορεί να προκύψει εγκυμοσύνη.

Μπορώ να μείνω έγκυος 2 ημέρες πριν από την περίοδό μου;

Οι ημέρες 17-28 πριν από την πρώτη ημέρα της περιόδου ενός ατόμου είναι οι ημέρες κατά τις οποίες η επένδυση της μήτρας αρχίζει να πυκνώνει. Παρόλο που ένα άτομο έχει λιγότερες πιθανότητες να συλλάβει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η σύλληψη εξακολουθεί να είναι δυνατή.

Μπορώ να μείνω έγκυος κατά την περίοδό μου;

Παρόλο που η εγκυμοσύνη εξακολουθεί να είναι πιθανή, μια γυναίκα είναι λιγότερο γόνιμη κατά τη διάρκεια της περιόδου της.

Πόσες ημέρες μετά την περίοδό σας μπορείτε να μείνετε έγκυος;

Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού της κύκλου. Η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, η οποία συνήθως είναι τις ημέρες 10-14.

Η ενδιάμεση αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ των περιόδων. Για να εντοπίσει επακριβώς την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου, μια γυναίκα πρέπει να προσδιορίσει σωστά την πραγματική της περίοδο.

Πηγή: www.medicalnewstoday.com/articles/322951#fertility-and-age

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση