Κιρκάδιος ρυθμός | Πώς να τον επαναφέρετε σε φυσιολογική λειτουργία

Ο κιρκάδιος ρυθμός αναφέρεται στο φυσικό μοτίβο εναλλαγής ύπνου και αφύπνισης που διαδραματίζεται μέσα σε ένα 24ωρο διάστημα. Αυτός ο ρυθμός διευκολύνει τη διαχείριση

Κιρκάδιος ρυθμός | Πώς να τον επαναφέρετε σε φυσιολογική λειτουργία

Ο κιρκάδιος ρυθμός αναφέρεται στο φυσικό μοτίβο εναλλαγής ύπνου και αφύπνισης που διαδραματίζεται μέσα σε ένα 24ωρο διάστημα. Αυτός ο ρυθμός διευκολύνει τη διαχείριση του καθημερινού μας προγράμματος όσον αφορά την ανάπαυση και την εγρήγορση. Είναι ευαίσθητος στο φως και στο σκοτάδι και επηρεάζεται από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες.

Ο εγκέφαλος λαμβάνει σήματα από το περιβάλλον και ανταποκρίνεται με τη ρύθμιση ορισμένων ορμονών, την αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος και την προσαρμογή του μεταβολισμού, ενισχύοντας την εγρήγορση ή προωθώντας τον ύπνο.

Advertisment

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι άνθρωποι βιώνουν διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό τους λόγω εξωτερικών παραγόντων ή διαταραχών ύπνου. Η διατήρηση υγιεινών συνηθειών είναι σημαντική για την προσαρμογή και τη συμφωνία με αυτόν τον φυσικό ρυθμό.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό περιλαμβάνουν τις εργασιακές βάρδιες τη νύχτα ή εκτός κανονικού ωραρίου, ασταθή ωράρια εργασίας, ταξίδια που προκαλούν jet lag, δραστηριότητα κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, υψηλά επίπεδα στρες, ψυχική υγεία, σωματικά προβλήματα όπως εγκεφαλική βλάβη, άνοια, τραυματισμοί στο κεφάλι ή τύφλωση, καθώς και κακές συνήθειες ύπνου όπως ακατάλληλο πρόγραμμα ύπνου, τροφή ή ποτό αργά το βράδυ, έντονη χρήση οθονών πριν τον ύπνο ή άνετος χώρος ύπνου.

Για να επαναφέρετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας σε φυσιολογική λειτουργία, συνιστάται να ακολουθείτε μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα, να περνάτε χρόνο στο φυσικό φως της ημέρας για να ενισχύσετε την εγρήγορσή σας, να ασκείστε τακτικά, να κοιμάστε σε ένα περιβάλλον που προάγει την ξεκούραση, να αποφεύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και την νικοτίνη τα βράδια, να μειώνετε την έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο και να αποφεύγετε τον μεσημεριανό ύπνο.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Kαρκίνος: Η βιταμίνη που αλλάζει το μικροβίωμα και προστατεύει από τη νόσο | Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει
Δέρμα: Το σύμπτωμα που «προδίδει» ότι το έντερο νοσεί
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση